Završili u pritvoru

Obiteljsko nasilje nije negdje drugdje: U tri dana u Rijeci muž pretukao ženu, a dvojica sinova – majke

Vladimir Mrvoš

Foto arhiva

Foto arhiva

Optuženi nasilnik je nasrnuo na izvanbračnu suprugu tražeći da ne svjedoči protiv njega. Sin je napao majku tražeći novac za drogu, a treći nasilnik je nožem od mame tražio novac za cijepljenje psa



RIJEKA Svijest o nedopustivosti toleriranja obiteljskog nasilja raste. Osobito je važno da ni žrtve više ne dopuštaju beskonačan niz terora unutar kućna četiri zida. Svjedočimo nažalost svakoga dana da nasilnici ne žele uočiti brze društvene promjene. Žrtve, a to su u gotovo u pravilu žene i djeca, dovoljno su se ohrabrile i počele prijavljivati obiteljske nasilnike. Od subote pa do jučer čak trojica obiteljskih nasilnika su završili u istražnom zatvoru na mjesec dana, a nakon suđenja zbog toga što su zlostavljali svoje supruge i majke, zatvorske kazne na koje budu osuđeni, trebale bi im biti dovoljan razlog da to ubuduće ne čine.


Nažalost kako pokazuje praksa u pravilu riječ o recidivistima. Tako je u subotu baš za vrijeme trajanja prosvjeda #spasime pred suca istrage Županijskog suda u Rijeci policija privela »klasičnog« obiteljskog nasilnika recidivista. Stari poznanik policije i pravosuđa po tko zna koji put je verbalno i fizički zlostavljao svoju izvanbračnu suprugu.


Prvo je na nju vikao i psovao, a zatim je i gurnuo niz stepenice a sve u nakani da zastraši iz razloga kako ne bi svjedočila protiv njega u postupcima koji se vode protiv nasilnika pred Općinskim sudom u Rijeci. Rezultat nasilja – završio je u zatvoru na mjesec dana




Jučer su pred sutkinju istrage dovedena dva obiteljska nasilnika koji su, pogledajte to zlo, verbalno i fizički zlostavljali svoje majke. E. D. višestruki obiteljski nasilnik recidivist i teški ovisnik o narkoticima tražio je od majke da mu da novac za drogu. Kada to ona nije učinila, prvo je po stanu počeo raditi nered, razbijajući namještaj i bacajući smeće, da bi na kraju počeo paliti deke, pod prijetnjom da će izazvati požar!


Nakon što s takvim ponašanjem nije uspio uplašiti majku i dobiti novac za drogu, počeo je i s prijetnjama da će je ubiti i počeo je fizički maltretirati. Ona je iz stana uspjela pobjeći, ali ju je on sustigao ugurao u lift i nastavio zlostavljati. Srećom tada je naišao susjed i spriječio moguću tragediju. Nasilnom sinu je za početak odrđen pritvor od mjesec dana.


Jučer je je pred sucem istrage završio i treći aktualni slučaj obiteljskog zlostavljača. Kada majka svom sinu M. J.-u nije dala novac za cijepljenje psa (?!?), mladić je počeo prijetiti majci da će je ubiti, a zatim je razbio je ormar i pobacao stvari po stanu. Zatim je nesretnicu uhvatio za vrat i počeo gušiti te prijetiti s dva velika kuhinjska noža. Jadnu majku zatim je zaključao u stanu iz kojeg jedno vrijeme nije mogla izaći. Rezultat nasilništva prestravljena žena i mjesec dana istražnog zatvora za nasilnog sina.


Kada se takve strašne stvari dogode u obitelji, dobro je što se žrtve odlučuju prijaviti nasilnike policiji, pa makar bili i sinovi. Jer nasilje nije slučajan čin, već obrazac ponašanja koji se može ponavljati u beskraj ili do onog najtežeg tragičnog kraja.