Skandal

OMOGUĆIO IZBJEGAVANJE POREZA? Voditelj nadzora u Poreznoj upravi pod istragom USKOK-a

Hina

Snimio Nenad REBERŠAK

Snimio Nenad REBERŠAK

Voditelju Službe za nadzor PDV-a i borbu protiv prijevara u PDV-u u Središnjem uredu Porezne uprave Radoslavu Raspudiću sudac istrage zagrebačkog Župamijskog suda u srijedu je odredio istražni zatvor zbog sumnji u zlouporabe položaja i ovlasti



Uskok je nakon policijskog kriminalističkog istraživanja pokrenuo istragu protiv voditelja Službe za nadzor PDV-a i borbu protiv prijevara u PDV-u u Središnjem uredu Porezne uprave osumnjičenog za zlouporabe položaja i ovlasti, javlja televizija N1.


Voditelju Službe za nadzor PDV-a i borbu protiv prijevara u PDV-u u Središnjem uredu Porezne uprave Radoslavu Raspudiću sudac istrage zagrebačkog Župamijskog suda u srijedu je odredio istražni zatvor zbog sumnji u zlouporabe položaja i ovlasti, javlja Hina.


On je prema tvrdnjama tužiteljstva, u više desetaka slučajeva osobama i tvrtkama omogućio izbjegavanje, odnosno manje plaćanje poreznih obveza koje su prethodno poreznim nadzorom utvrdili djelatnici Porezne uprave.




“Okrivljenik je u ime tih fizičkih i pravnih osoba izrađivao žalbe i prigovore te upravne tužbe na pojedine zapisnike i rješenja Porezne uprave, kao i druge dokumente na temelju kojih se mogla spriječiti ili odgoditi naplata utvrđenih poreznih obveza. U realizaciji navedenog okrivljenik je, protivno zakonskim odredbama, Kodeksu i internim uputama Porezne uprave Ministarstva financija te pravilima službe, pristupao Informacijskom sustavu Porezne uprave i koristio podatke koji su mu bili potrebni za sastavljanje navedenih dokumenata nakon čega ih je dostavljao i priopćavao fizičkim i pravnim osobama”, izvijestio je Uskok na svojoj internetskoj stranici.


Dodaju i da je okrivljenik bio zadužen za “koordiniranje postupanja Porezne uprave tijekom provođenja poreznih nadzora prema određenim pravnim osobama, pri čemu je za cijelo vrijeme trajanja poreznog nadzora izrađivao žalbe, prigovore, mišljenja i obrazloženja za navedene pravne osobe”.


“Za potrebe sačinjavanja navedenih akata također je pristupao Informacijskom sustavu Porezne uprave te se istovremeno koristio i saznanjima iz službene korespondencije i dokumentacije koja su mu bila dostupna kao članu Radne skupine za provođenje postupanja prema određenom trgovačkom društvu”, kažu u tužiteljstvu.