Niz nesreća

Nizozemac nije prvi poginuli u padu sa zadarskog bedema. Istražili smo u čemu je problem

Minja Gugić

Mladić je preminuo samo pola sata nakon pada na kamenu površinu kod ulaza u skladište Čistoće u bedemu, uz Trg pet bunara / Foto Zadarski list

Mladić je preminuo samo pola sata nakon pada na kamenu površinu kod ulaza u skladište Čistoće u bedemu, uz Trg pet bunara / Foto Zadarski list

Trebalo je postići da se zaštite najkritičnije točke, ali i da se ogradom ne naruši vizura. Dogovor je postignut i uskoro krećemo s raspisivanjem natječaja za izvođača radova. Vjerujem da će do kraja godine i to biti riješeno, ističe pročelnik Šime Erlić



ZADAR Ni u petak prijepodne još uvijek se nije sasvim pouzdano znalo na koji je način došlo do tragedije u kojoj je poginuo 21– godišnji Nizozemac koji je noću, oko 1.30 sati pao s bedema Perivoja kraljice Jelene Madijevke jer je kriminalističko istraživanje još uvijek trajalo.


Kako je rekla i Sonja Šimurina iz PU zadarske – ne zna se je li možda mladić bio pod utjecajem alkohola koji je prouzročio pad ili je jednostvano pao, spletom nesretnih okolnosti.


Preminuo je samo pola sata nakon pada na kamenu površinu kod ulaza u skladište Čistoće u bedemu, uz Trg pet bunara.


Uglavnom stradavaju strani državljani




Nažalost, posljednjih je godina bilo više ovakvih slučajeva, a osim nesretnog mladog Nizozemca, početkom rujna prije tri godine, od posljedica pada s Muraja poginuo je i Švicarac u dobi od 30-tak godina. Ni tada, unatoč naporima dežurnih liječnika u zadarskoj Općoj bolnici, Švicarcu nije bilo spasa, pa je preminuo tri sata nakon pada.



Posljednjih je godina bilo više ovakvih slučajeva, a osim nesretnog mladog Nizozemca, početkom rujna prije tri godine, od posljedica pada s Muraja poginuo je i Švicarac u dobi od 30-tak godina



Prije ovih tragedija koje su završile smrću, samo u kolovozu 2015. godine zabilježena su dva pada s bedema. S visine od oko sedam metara krajem kolovoza te godine pao je 27-godišnji Osječanin. To se dogodilo na Trgu pet bunara kada se pokušao popeti na zidine Parka kraljice Jelene. Desetak dana ranije, 18. kolovoza, na Ulicu kralja Dmitra Zvonimira, preko puta Elektre, sa zidina je pao i teško se ozlijedio 32-godišnji Irac, a u travnju iste godine, na Liburnsku obalu s Muraja, pao je i 33-godišnji Francuz koji se pokušao spustiti niz bedem te se pri toj egzibiciji teško ozlijedio.



Noćas oko 1.30 sati primili smo jednog momka, stranog državljanina, starog 21 godinu, koji je prema prvim informacijama pao s bedema. Dovezen je kolima hitne pomoći u naš Hitni prijem, međutim u dolasku je već bio mrtav. Ipak, reanimirali smo ga oko 35 do 40 minuta, međutim nismo uspjeli postići srčanu akciju te smo proglasili smrt u 2.10 sati. Na prvi pogled dominirale su ozljede glave, ali moramo napraviti daljnje pretrage kako bismo utvrdili točan uzrok smrti. Pretpostavljamo da će istraga tražiti obdukciju čime bi trebali otkriti uzrok smrti, a napravit ćemo i toksikološku analizu, rekao je jučer Edi Karuc, zamjenik ravnatelja OB Zadar. (A.B.)



Godinu ranije dakle, 2014. srećom, slična nesreća dogodila se »samo« jednom i to 14. srpnja. Iz Parka Vladimira Nazora, niz bedem visine desetak metara, na parkiralište Ulice Krešimira Ćosića, pao je 23-godišnji državljanin Srbije i teško se ozlijedio, zaradivši prijelom noge i zdjelice. U 2013. godini Muraj je zamalo koštao života našu, tada 21-godišnju, sugrađanku koja je 1. veljače pala sa zidina na Liburnsku obalu i ozlijedila kralježnicu, a 28. srpnja 2013. godine, na parkiralište Ulice Krešimira Ćosića, sa zidina visine 13 metara pao je i teško se ozlijedio 24-godišnji Norvežanin.


Nepažnja i alkohol


U 2012. godini na parkirališe u Ulici Krešimira Ćosića pala je 25-godišnja državljanka Velike Britanije i teško se ozlijedila, a 21. prosinca sa zidina Parka Vladimira Nazora pao je i teško se ozlijedio 15-godišnjak. Većina mlađih osoba koje su pale, bile su u noćnim izlascima do ranih jutarnjih sati i bili su pod utjecajem alkohola.


Odmah nakon prvog slučaja pada sa zadarskih bedema, počelo se postavljati pitanje zaštitne ograde, a Šime Erlić pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra jučer je rekao kako je na tu temu u Gradskoj upravi održano niz sastanka te da će u dogovoru s konzervatorima na najkritičnjim točkama zadarskih, gradskih bedema biti postavljena zaštitna ograda.


– Naši su bedemi na popisu svjetske baštine UNESCO-a i ništa se ne smije raditi, niti intervenirati bez dogovora i dozvole konzervatora. No, na tim smo sastancima našli kompromisno rješenje. Trebalo je postići da se zaštite najkritičnije točke, ali i da se ogradom ne naruši vizura. Dogovor je postignut i uskoro krećemo s raspisivanjem natječaja za izvođača radova. Vjerujem da će do kraja godine i to biti riješeno – rekao je pročelnik Erlić.