Niz propusta

Ni ime mu nisu točno napisali: Nesretnog mladića koji je umro od straha u zatvoru Bilice preimenovali u – Davora S.

P. N.

Objašnjenja tko je taj Davor Smoljo i kako je zalutao u Vukasovićevu presudu nema, ali pretpostavka je da je sudac samo "kopipejstao" dijelove neke prijašnje presude i zaboravio izbrisati ime drugog osuđenika



Općinski sud u Splitu već tjednima odbija objaviti nepravomoćnu presudu 18-godišnjem Kristianu Vukasoviću, mladiću s posebnim potrebama koji je nedavno preminuo nakon boravka u istražnom zatvoru u Bilicama. Jutarnji list došao je do presude, a nakon uvida u nju, jasno je i zašto je odbijaju objaviti.


Iz presude suca Marija Franetovića na samo četiri stranice vidljiv je cijeli niz krupnih propusta koje je potvrdila i dugogodišnja sutkinja Odjela za mladež sa zagrebačkog suda, koja je željela ostati neimenovana. U presudi sudac Franetović ni riječju nije obrazložio zašto na Kristiana nije primijenio maloljetničko pravo koje se može primijeniti na mlađeg punoljetnika ako se ustanovi da njegova mentalna dob zaostaje za njegovom kronološkom dobi. Iz presude je vidljivo da nisu pribavljeni nužni podaci koji se pribavljaju kad je riječ o mlađem punoljetniku, nema izvješća Centra za socijalni rad, nema ispitivanja roditelja, nije bio uključen ni defektolog, stručni suradnik suda, da iznese mišljenje o mlađem punoljetniku.


Iz presude je, piše Jutarnji list, potpuno jasno da je Kristian od suda tražio da mu pomogne, ali bez daljnjeg zadržavanja u istražnom zatvoru: “Okrivljenik je u obrani u bitnom naveo kako su navodi iz optužnice potpuno točni te kako mu je zbog ovoga što se dogodilo (na ovom je mjestu sudac ispustio riječ) te kako se zbog toga kaje. Ukoliko bi ga sud pustio na slobodu više nikad ne bi to napravio.




Najzanimljivije je da je sudac u presudi nesretnom Vukasoviću pogrešno napisao ime, odnosno, bio je potpuno nezainteresiran za sudbinu mladića kojem presuđuje.


“Stoga se okrivljeniku Kristianu Vukasoviću temeljem odredbe čl. 215- st.1 KZ/11 izriče kazna zatvora u trajanju od 8 (osam mjeseci). Temeljem članka 63 Kaznenog zakona optuženiku Davoru Smolji se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 30. ožujka 2019. godine nadalje.”, stoji u presudi koju je objavio Jutarnji.


Objašnjenja tko je taj Davor Smoljo i kako je zalutao u Vukasovićevu presudu nema, ali pretpostavka je da je sudac samo “kopipejstao” dijelove neke prijašnje presude i zaboravio izbrisati ime drugog osuđenika. 


Kristian Vukasović je, podsjetimo, pritvoren 30. ožujka ove godine nakon izazivanja četiri požara u blizini obiteljske kuće u Jesenicama, pri čemu je izgorjelo nekoliko maslina. Mladić kojemu je još u djetinjstvu, uz ostale fizičke i psihičke smetnje, dijagnosticirana i piromanija, u srpnju je na splitskom Općinskom sudu pristao na nagodbu s DORH-om priznavši krivnju, a općinski sudac Marijo Franetović nepravomoćno ga je osudio na zatvorsku kaznu i produljenje istražnog zatvora u Bilicama. Desetak dana nakon presude, početkom kolovoza, mladić je prevezen u splitsku bolnicu, da bi nakon tri tjedna kome preminuo. Uzrok je takozvana psihička smrt, odnosno smrt zbog straha pretrpljenog u zatvoru, dodaje Jutarnji list.