Obrat

‘Ne smij mi se, rukama ću ti izvaditi grkljan’: Zdravka Mamića sud je pravomoćno oslobodio za prijetnje smrću

P. N.

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

Sporna situacija desila se 9. prosinca 2013., kada je mladić najavio mogući odlazak iz kluba koji bi za Mamića značio gubitak milijunskih iznosa. “Ne smij mi se u lice jer ću ti golim rukama izvaditi grkljan”, govorio je Mamić Ćurkoviću



“Ne smij mi se u lice, jer ću ti golim rukama izvaditi grkljan” – ovo su riječi koje je prema optužnici prije pet godina najpoznatiji hrvatski bjegunac Zdravko Mamić izrekao menadžeru mladog igrača Dinama Roberta Murića, nakon što je ovaj najavio odlazak iz kluba.


No za ovu jezivu prijetnju Mamić je, javlja Telegram, jučer pravomoćno oslobođen optužbi na Županijskom sudu u Zadru, gdje je tako potvrđeno da ono što je Mamić rekao menadžeru Davoru Ćurkoviću nije bilo prijetnja.


Sporna situacija desila se 9. prosinca 2013., kada je mladić najavio mogući odlazak iz kluba koji bi za Mamića značio gubitak milijunskih iznosa. “Ne smij mi se u lice jer ću ti golim rukama izvaditi grkljan”, govorio je Mamić Ćurkoviću tijekom rasprave što se tog dana povela oko uvjeta za sklapanje novog ugovora za tada maloljetnog Murića, s kojim su k Mamiću osim Ćurkovića došli i njegov otac Branko, te Željko Pakasin, Murićev obiteljski prijatelj. Svoj trojici, iznervirani Mamić u idućem je trenutku poručio i da će “ih ubiti i odslužiti”.




Kasnije je, međutim, došlo do obrata. Ljudi s kojima se Mamić sukobio su s njim očito izgladili nesporazume, a Telegram piše da su tamo dali izjavu da ih kazneni progon više ne zanima. 


Davor Ćuković je doduše prvotno izjavio da je zbog Mamićevih prijetnji čak postavio video nadzorne kamere na svoju obiteljsku kuću, a njegova supruga Martina Ćurković tijekom istrage je navela da su i menadžer i igračev otac bili vidno prestrašeni. Na glavnoj sudskoj raspravi je ponovila da su “djelovali zabrinuto i uznemireno”.


Uz to, Ćurković, Murić i Pakasin su ispitivani bez nazočnosti okrivljenika, pa se njihovi iskazi više se i nisu mogli koristiti kao relevantni dokazi.


“Uz ovakve iskaze oštećenih kao svjedoka nije izvan svake razumne sumnje moguće zaključiti da je okrivljenik počinio kazneno djelo prijetnje prema većem broju osoba”, stoji u pravomoćnoj presudi, gdje, prema navodima Telegrama, stoji i da osobe koje su uplašene za svoj život “ne idu prvo u kafić, pa na ručak, a potom tek poslije sedam dana podnose kaznenu prijavu”.