Presuda

Napadač motornom pilom na brata na Gornjoj Vežici će umjesto u zatvor na – liječenje

Šarlota Brnčić

Nakon šest mjeseci obavit će se provjere njegova zdravstvenog stanja i tada će se donijeti odluka hoće li se produljiti njegovo liječenje ili će biti pušten na slobodu uz daljnje ambulantno liječenje



Vijeće kojim je predsjedala sutkinja Ika Šarić jučer je oglasilo krivim 59-godišnjeg Željka Bonifačića s Gornje Vežice zbog pokušaja ubojstva 66-godišnjeg brata Ivice motornom pilom marke Royal Einhell 24. svibnja prošle godine u Ulici braće Stipčić. S obzirom na to da su psihijatrijska vještačenja pokazala da je djelo počinio u neubrojivom stanju uslijed kojeg nije mogao shvatiti značenje svojih postupaka niti je mogao upravljati svojom voljom, kazna mu je izrečena u skladu s odredbama Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama. Umjesto zatvora izrečen mu je prisilni smještaj i liječenje u psihijatrijskoj ustanovi u trajanju od šest mjeseci.


– To je za vaše dobro jer vještaci kažu da vam treba liječenje – pojasnila je optuženiku sutkinja Šarić te dodala da će nakon što istekne tih šest mjeseci biti obavljene provjere njegova zdravstvenog stanja. Ovisno o rezultatima provjera, donijet će se odluka da li će se produljiti njegovo liječenje ili će moći biti pušten na slobodu uz daljnje ambulatno liječenje. Optužnicom se Željka Bonifačića teretilo da je u neubrojivom stanju uslijed paranoidnih sumanutosti držeći u rukama upaljenu motornu pilu trčao za svojim 66-godišnjim bratom. Nadalje, da je u namjeri da ga liši života, pilom zamahnuo prema lijevoj strani bratova vrata, zahvativši pritom lijevi ovratnik zimskog prsluka, kao i leđni dio tog prsluka, košulju i potkošulju, nakon čega se lanac motorne pile zapetljao i blokirao. Oštećeni 66-godišnjak zadobio je oguljotinu na donjem dijelu leđa.


Sve u jednom danu


Suđenje je započelo i završilo u jednom danu, a prije nego li je donesena odluka o optuženikovoj daljnjoj sudbini, izvedeni su brojni materijalni dokazi, saslušan napadnuti brat Ivica Bonifačić, niz svjedoka i vještaka.




– Problemi su bili oduvijek. Dok nam je majka bila živa bilo je 18 intervencija, od toga je 15 puta završio na psihijatriji. Bio je dva puta po šest mjeseci na Rabu. Od kad nam je majka umrla, bilo je još par intervencija. Onaj dan sam ja u vrtu kuhao ručak. On je došao s pilom i kod susjeda ispilio amulu i bacio ju na moju stranu. Otišao sam u stan i oko 13.30 ili 14 sati on je prolazio s motornom pilom i ispilio amulu i višnju jer su mu smetale. Izašao sam van i vidio kako on to pili. Slikao sam ga mobitelom. Otišao sam zaključati stan, izašao na stepenice i otišao na cestu. Cijelo vrijeme je radila motorna pila. Vidio sam ga da dolazi. Krenuo je prema meni. Skužio sam da nešto nije u redu i ubrzao sam korak. Čuo sam da pila radi iza mene. Dostigao me je i »podrapao« s tom pilom. Da je radila na minimumu ne bi me »zakačio«. Materijal se zapetljao pa je prestala raditi. Ugasila se, on se pokupio i otišao doma. Zamolio sam gospođu koja radi u kiosku da zove policiju. Dan-dva prije toga srušio me ispred kafića. Godinu dana prije sam dobio četiri nokauta. Kad sam jednom išao u trgovinu izbio mi je zub. Nasilan je, ne želi slušati. S njim nema razgovora. Od 2010. godine kad nam je umrla majka nismo razgovarali. On je to odbijao – posvjedočio je napadnuti brat Ivica.


Dotrčao do kioska


Djelatnica kioska nije vidjela sam trenutak napada, ali je ispričala da je Ivica Bonifačić dotrčao i rekao joj da zove 112. Čula ga je da govori »lovio me je pilom, ubio bi me«. Navela je i da se prepala kada je vidjela kako izgleda jer se tresao, bio isprepadan, blijed i nije mogao suvislo razgovarati. Druga svjedokinja je ispričala da je vidjela Ivici ranu na kičmi, a zimski prsluk da mu je bio sav »rascvjetan« i »rasturen«. Jedan od stanara koji se vraćao s posla upravo u trenutku napada ugledavši Željka Bonifačića kako »ganja« brata pilom isprva je pomislio da se radi o šali.


– Dok sam ja shvatio da je to ozbiljna stvar, a u šoku da se to događa na Vežici, uspio sam samo reći »Hej, stani!«. Dok sam se okrenuo, već je sve bilo gotovo tako da sam trenutak kad ga je zarezao s pilom nisam vidio. Sjećam se da se čulo to da pritišće gas i da se radilo o glasnom zvuku pile. Tada ih nisam znao po imenu, niti da su braća – naveo je svjedok.


Nije neubrojiv


Optuženi Željko Bonifačić u svojoj obrani naveo je da nije htio ubiti niti ozlijediti brata. Također, i da je predugo u pritvoru, a da nije kriv. Ispričao je i da je s bratom u lošim odnosima već četrdeset godina.


– Imao sam pilu u rukama. Pritisnuo sam gas i pila je počela raditi. Krenuo sam da ću s druge strane piliti drva, ali nisam mogao od njega. Pila je zahvatila donji dio prsluka i išla prema gore, prema glavi. Budući da on nije htio stati na mjestu da ja zaustavim pilu nego je bježao, pila je zahvatila vlakna prsluka. Pokušao sam gasiti s čokom i automatski je stala – kazao je, iznoseći obranu, Željko Bonifačić te upitao sutkinju hoće li biti oslobođen. Na upit da li je čuo što je rekla vještakinja psihijatrijske struke, da je to napravio u neubrojivom stanju i da mu je potrebno liječenje, odgovorio je da on nije neubrojiv. Bilo je potrebno puno strpljenja da mu se objasne pojedine stvari, posebice što je tijekom suđenja bilo vidljivo da nije svjestan svoje bolesti i da ne shvaća potrebu liječenja.