Tužiteljstvo ne traži zatvor

Najpoznatijeg hrvatskog bjegunca čeka i druga optužnica. Ova ga tereti da je klub oštetio za još 144 milijuna

Hina

Foto Ivo Čagalj / PIXSELL

Foto Ivo Čagalj / PIXSELL

Optužno vijeće odbilo je prijedlog tužiteljstva jer protiv okrivljenog Mamića već postoji odluka o određivanju istražnog zatvora, u prvom postupku vođenom na ovom Sudu, odnosno zbog činjenice da protiv iste osobe ne mogu istovremeno egzistirati dvije odluke o određivanju istražnog zatvora u dva predmeta, izvijestio je Anto Rašić



Optužno vijeće osječkog Županijskog suda u srijedu je odbilo prijedlog Uskoka za određivanje istražnog zatvora protiv bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića, u postupku koji se temeljem druge optužnice protiv Mamića i još šestorice okrivljenika vodi na tom sudu.


Optužno vijeće odbilo je prijedlog tužiteljstva jer protiv okrivljenog Mamića već postoji odluka o određivanju istražnog zatvora, u prvom postupku vođenom na ovom Sudu, odnosno zbog činjenice da protiv iste osobe ne mogu istovremeno egzistirati dvije odluke o određivanju istražnog zatvora u dva predmeta, izvijestio je Anto Rašić, sudac ovlašten za obavljanje poslova sudske uprave na osječkom Županijskom sudu.


Nakon što je u lipnju na osječkom Sudu nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz “Dinama”, protiv Mamića je određen istražni zatvor, te raspisana domaća i međunarodna tjeralica, budući da je, uoči izricanja presude pobjegao u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima.




Drugom optužnicom, koja još nije potvrđena, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši “Dinamov”direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.


Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. godine, ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između “Dinama” i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.


Uz navedeno, tvrdi se u optužnici, NK Dinamo je neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7.35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.


Vrhovni sud nedavno je odbio zahtjev obrane za Rašićevim izuzećem, uz zaključak da on nije sudjelovao u donošenju bilo kakvih odluka vezanih uz Mamićeve sudske postupke. Obrana je zatražila izuzeće svih sudaca osječkog Županijskog suda, koji su sudjelovali u donošenju bilo koje odluke protiv Mamića kao okrivljenika, ali je Vrhovni sud utvrdio da ne postoje okolnosti “koje izazivaju sumnju u njegovu nepristranost“ jer nije sudjelovao ni u jednom od Mamićevih slučajeva koji se vode na tom sudu.