Uhvaćen s vrećicom punom novca

NOŽEM PRIJETIO POLICAJCIMA Davor Sablich u istražnom zatvoru zbog sumnje da je opljačkao benzinsku crpku u Zvonimirovoj

Slavica Kleva

Davor Sablich jučer je ispitan u Županijskom državnom odvjetništvu / Snimio Roni BRMALJ

Davor Sablich jučer je ispitan u Županijskom državnom odvjetništvu / Snimio Roni BRMALJ

Sablich je osumnjičen da je u srijedu odnio desetak tisuća kuna iz crpke na Mlaki, nakon što je prijetio nožem zaposlenicima i policajcu. Dolijao je vrlo brzo u obližnjem kvartu dok je bježao



RIJEKA  Davor Sablich, 40-godišnjak iz Rijeke, jučer je ispitan u Županijskom državnom odvjetništvu zbog osnovane sumnje da je odgovoran za pljačku benzinske crpke Crodux u Zvonimirovoj ulici, a kazneno je prijavljen i za prisilu prema policijskom službeniku.


Zamjenik Županijske državne odvjetnice  ispitao je osumnjičenika tijekom jučerašnjeg dana i podnio prijedlog dežurnoj sutkinji istrage Županijskog suda Kseniji Zorc da se Sablichu odredi jednomjesečni istražni zatvor, što je sutkinja prihvatila.


Razbojstvo se dogodilo u srijedu oko 18 sati. Sablich je ušao u benzinsku crpku i zatekao dva djelatnika, ali i policijskog službenika koji je bio u ophodnji kvarta. No, Sablicha nije omelo prisustvo policajca, već je izvadio nož i počeo mahati i prijetiti njime svoj trojici zatečenih u prostoriji.





Oglasilo se i Županijsko državno odvjetništvo priopćenjem u kojem se navodi da su za Sablicha zatražili istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, opasnosti utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela. Nakon što ga je tužitelj ispitao, utvrđeno je da je osnovano osumnjičeni došao pred benzinsku postaju na području Mlake s navučenom kapom na glavi i maramom preko lica te držeći u rukama kuhinjski nož ušao u unutrašnjost i policijskom službeniku zatečenom u trgovini prislonio nož na vrat rekavši da će ga ubiti, a istovremeno zatražio od dvojice djelatnika da mu predaju novac, što oni nisu učinili već su se sklonili. Osnovano se sumnja da je osumnjičenik sam iz blagajne uzeo novčani iznos veći od deset tisuća kuna, a kad je bježeći napuštao trgovinu benzinske postaje, policijski službenik ga je pokušao zaustaviti pa je došlo do međusobnog naguravanja tijekom kojeg je osumnjičenik nožem mahao prema policajcu i uspio pobjeći.



Prijeteći nožem ušao je u prodajni dio iza pulta, izvukao plastičnu bijelu vrećicu, natrpao novac pa opet vitlajući nožem pokušao izaći. Kad ga je policajac pokušao zaustaviti, Sablicha ni to nije omelo, već je uperio nož u njega pa izašao iz prostorija crpke i pobjegao.


Pokušao pobjeći


Trčećim korakom prešao je Zvonimirovu ulicu pa se kroz park Elektrotehničke škole izgubio. No, policajac je u međuvremenu obavijestio kolege o događaju pa se patrola uputila u smjeru škole češljajući cijeli kvart, ali i Ulicu Giuseppe Duella.


S obzirom na to da je već dojavljeno da je riječ o osobi koja na sebi ima plavu jaknu, zapravo šuškavac plave boje, odjeven u crne hlače, da je imao zavezanu crnu trokut maramu i kapu šiltericu, opis je odgovarao osobi koja se kretala od ulaza stambene zgrade prema kontejneru za smeće s plastičnom vrećicom u rukama.



Sablich je i do sada bio procesuiran zbog desetak razbojstava, od kladionica u koje bi upadao prijeteći pištoljem pa i mesarskom sjekirom, do trgovina mješovitom robom. Opljačkao je i poštanski ured na Vežici prijeteći pištoljem, ali i Ininu benzinsku crpku u Ulici Franje Čandeka na Turniću, u čijoj blizini i stanuje. Tu benzinsku crpku »počistio« je u nekoliko navrata u samo nekoliko mjeseci. Dva puta je izvršio razbojnički prepad i nad djelatnicima Inine crpke u Zvonimirovoj ulici. Riječ je o  dugogodišnjem ovisniku o opijatima, navodno je i prije ovog plačkaškog pohoda popio veći broj tableta za umirenje zalivši ih alkoholom.



Zaskočili su ga policijski službenici, uvjereni da osoba odgovara opisu sumnjivca, a kad su pogledali sadržaj plastične vrećice u kojoj je bio novac, nešto više od deset tisuća kuna, znali su da su uhvatili pravu osobu, ali i prepoznali starog znanca redarstvenih i pravosudnih tijela.


Brzi policajci


Stoga će Sablich biti iza brave, u međuvremenu će se provesti istraga i utvrditi detalji razbojničkog prepada, ali i detalji prisile prema policijskom službeniku. Uhićen je pola sata nakon pljačke, u 18.40 sati bio je u policijskom vozilu i odvezen u postaju na kriminalističko istraživanje.


Ukratko se oglasila i PU primorsko-goranska, potvrdivši da su policajci Druge policijske postaje uhvatili osumnjičenika nakon što je počinio razbojstvo u benzinskoj postaji na Mlaki na štetu zaposlenika i tvrtke sa sjedištem u Zagrebu te policijskog službenika koji je obavljao službu na ovom području.


Zahvaljujući brzoj intervenciji policijskih službenika spomenute policijske postaje počinitelj je vrlo brzo uhvaćen i doveden na kriminalističko istraživanje, a kod njega je pronađen i otuđeni novac u iznosu više tisuća kuna. U ovom događaju nije bilo ozlijeđenih osoba, stoji u policijskom priopćenju.