Neobičan slučaj

NEPOPRAVLJIVI RAZBOJNICI Ukrali više od milijun kuna i to dok su bili u – zatvoru u Lepoglavi

Hina

Foto: R. BRMALJ, ilustracija

Foto: R. BRMALJ, ilustracija

Slučaj se počeo rasplitati 12. studenog 2016. kad su zagrebački interventni policajci uhitili trojicu muškaraca u dobi od 44, 43 i 36 godina nakon što su orobili trgovinu u Radničkom dolu



Zagrebačka policija uhvatila je trojicu muškaraca koje sumnjiči da su razbojništvima na području Zagreba napravili štetu veću od milijun kuna, a pokazalo se da su dvojica od njih »operirala« dok su koristili slobodne dane tijekom izdržavanja zatvorske kazne zbog ranijih nedjela.


Slučaj se počeo rasplitati 12. studenog 2016. kad su zagrebački interventni policajci uhitili trojicu muškaraca u dobi od 44, 43 i 36 godina nakon što su orobili trgovinu u Radničkom dolu.


U pretragama njihovih prostorija tada je pronađeno više komada oružja i streljiva te ključ za otključavanje vozila, automatsko oružje, pištolji, policijske službene značke, elektrošoker i predmeti za maskiranje koje su koristili za razbojstva.




Nakon što ih je policija osumnjičila za razbojništvo i krađu vozila, dvojica razbojnika (44 i 36 godina) su vraćena u zatvor u Lepoglavi gdje su služila zatvorsku kaznu, dok je 43-godišnjak uhićen.


No, stvarni razmjeri njihova kriminalnog djelovanja otkriveni su u nastavku istraživanja s obzirom da je policija dvojicu od njih – 44-godišnjaka i 43-godišnjaka koji su sudjelovali u razbojstvu u Radničkom dolu i jednog 35-godišnjaka povezala s još pet razbojništava i tri slučaja otuđenja vozila.


Tereti ih se da su tri razbojništva počinili u siječnju i veljači 2016., u poslovnicama tvrtke Roto dinamic na području Medveščaka i Novog Zagreba u kojima su se domogli najvećeg dijela plijena.


Preostala dva razbojništva počinili su u listopadu 2014. u kući u Zaprešiću u koju su provalili te u srpnju 2015. u stanu u Novom Zagrebu, gdje su se lažno predstavili kao policajci. U tom slučaju osumnjičenici su vezali svoje žrtve, prijetili su im pištoljem i elektrošokerom i potom ih opljačkali.


Osumnjičenike također terete da su triput ukrali fiat uno, dvaput na području Črnomerca i jednom u Maksimiru s kojima su odlazili u razbojničke pohode i potom bježali, ostavljajući ih na parkiralištima.


U vrijeme razbojništava 44-godišnjak se nalazio na izdržavanju kazne zatvora u Lepoglavi, gdje se i trenutno nalazi, navodi policija, ali je svaki mjesec dobivao pogodnosti izlaska u mjesto prebivališta od tri dana, a ponekad i duže. Tada je planirao i s ostalim kompanjonima sudjelovao u razbojništvima.


Osumnjičenici su u razbojničke pohode odlazili maskirani kapama s prorezima za oči, šilt kapama, šalom preko lica, rukavicama, a oštećenima su prijetili pištoljima i automatskom puškom.


Nakon istraživanja 44-godišnjak je ponovno vraćen u zatvor u Lepoglavi, 35-godišnjak u zatvor u Osijeku, dok je 43-godišnjak ponovno predan pritvorskom nadzorniku.Ukupnu štetu policija procjenjuje na oko milijun i sto pedeset tisuća kuna.