Umjesto 40 - 20 godina

NA SLOBODU ĆE VEĆ ZA 14 GODINA Vrhovni sud prepolovio kaznu Draganu Paravinji!

P. N.

Foto Miranda Cikotić / PIXSELL

Foto Miranda Cikotić / PIXSELL

Vrhovni sud je, naime, Paravinji umanjio kaznu, promijenivši kvalifikaciju kaznenog djela - umjesto teškog ubojstva koje je presudio prvostupanjski sud, sada je osuđen za takozvano "obično" ubojstvo



Dragan Paravinja će na slobodu dvostruko ranije nego je mislio. Vrhovni sud prihvatio je žalbu Paravinje i njegovog odvjetnika, te kaznu od 40 godina zatvora “prepolovio”. 


Ubojica Antonije Bilić tako će na slobodu već za 14 godina, budući mu je u kaznu uračunato već šest godina koliko boravi u zatvoru.


Vrhovni sud je, naime, Paravinji umanjio kaznu, promijenivši kvalifikaciju kaznenog djela – umjesto teškog ubojstva koje je presudio prvostupanjski sud, sada je osuđen za takozvano “obično” ubojstvo. Vrhovni sud je zaključio i da je time povrijeđen Kazneni zakon. 




Na utvrđeno činjenično stanje odraženo izrekom presude prvostupanjski sud je pogrešno primijenio kazneni zakon kada je ocijenio da se radi o prividnom stjecaju pokušaja silovanja sa teškim ubojstvom proglasivši optuženika krivim da je oštećenicu usmrtio radi počinjenja drugog kaznenog djela.


Naime, kod ovog oblika kaznenog djela teškog ubojstva iz čl. 91. toč. 5. KZ/97 počinitelj najprije čini ubojstvo kako bi otklonio zapreku za učin drugog kaznenog djela koje slijedi nakon usmrćenja žrtve pa je moguć i stjecaj ta dva kaznena djela.


Budući da je optuženik usmrtio oštećenicu nakon pokušaja silovanja, a silovanja je moguće počiniti samo na štetu žive osobe, to je jasno da nakon usmrćenja oštećenice više ne može doći do realizacije spolnog odnosa u smislu dovršenja kaznenog djela silovanja, niti opis djela sadrži neko drugo kazneno djelo koje bi optuženik počinio nakon usmrćenja oštećenice. Iz navedenog je razloga opisanu kriminalnu djelatnost optuženika trebalo pravno označiti kao stjecaj kaznenih djela, kako osnovano u žalbi navodi državni odvjetnik, i to, rukovodeći se čl. 3. KZ/11, kaznenog djela silovanja u pokušaju iz čl. 153. st. 1. u vezi s čl. 34. KZ/11 i ubojstva iz čl. 90. KZ/97, na što s pravom u žalbi upire optuženik’, navodi se u presudi, koju je objavio N1.