Pao u komu

Mladića iz zatvora doveli u splitsku bolnicu, umro je: ‘Imao je modrice svih boja’

Portal Novilist.hr

Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL



U splitskoj je bolnici proteklog vikenda umro 18-godišnjak iz mjesta kraj Omiša kojeg su u teškom stanju početkom mjeseca dovezli iz splitskog zatvora, javlja Dalmatinski portal.


Njegov otac kaže da je doveden u 2.45 ujutro.


‘Dva sata su ga oživljavali. Pao je u komu, prebacili su ga u Jedinicu intenzivnog liječenja. Meni do danas nitko nije objasnio zbog čega je tako teškom stanju doveden iz zatvora, niti zbog čega je umro. Rekli su samo da mu je mozak dugo ostao bez kisika pa da strahuju od oštećenja’, kazao nam je otac preminulog mladića.




U splitskom zatvoru završio je početkom travnja jer je u dva dana zapalio četiri požara u krugu od 80 metara od svoje kuće. Optužen je i u srpnju osuđen na osam mjeseci zatvora. Nakon četiri mjeseca pritvora 1. kolovoza u noći je hitno prebačen u splitsku bolnicu.


Nije ni smio biti u zatvoru


Otac je vidio da ima ozljede po sebi: ‘Imao je modrice ispod trbuha. Svih boja.’


To je odmah prijavio policiji, međutim, nije se dogodilo ništa. Policiji su liječnici odgovorili da su ozljede starijeg datuma i da nemaju veze s njegovim trenutnim zdravstvenim stanjem. Taj zaključak su poslali i sucu istrage splitskog Županijskog suda i Državnom odvjetništvom, no povratno nisu dobili nikakav nalog za bilo kakvim postupanjem. 


Otac preminulog mladića kaže Dalmatinskom portalu kako će tužiti državu i tražiti kaznenu odgovornost za smrt njegovog sina:


‘Netko je kriv, to je sigurno. On i nije smio biti u zatvoru, već u zatvorskoj bolnici jer ima fizička i psihička oštećenja, i to je dokumentirano. Moj sin bio je dijete s posebnim potrebama.’


Policija je o smrti 18-godišnjaka doznala tek nakon novinarskog upita. Izvijestit će Državno odvjetništvo i o tome. 


Za ministarstvo sve je tajna


Ministarstvo pravosuđa upitano je za komentar ovog slučaja.


‘Sukladno članku 72. Zakona o izvršavanju kazne zatvora propisano je da su podaci o zatvoreniku službena i profesionalna tajna te nismo u mogućnosti komentirati pojedinačni slučaj, niti davati podatke o medicinskom stanju pojedinog istražnog zatvorenika’, kratko su naveli Dalmatinskom portalu u Ministarstvu pravosuđa i uputili na suca zaduženog za 18-godišnjaka.


Tvrde da čuvari u zatvoru nisu postupali prema 18-godišnjaku.


‘Iz podataka kojima raspolaže Središnju ured Uprave a zatvorski sustav i probaciju proizlazi da u zatvoru u Splitu nije bilo nikakvog postupanja službenika odjela osiguranja u smislu primjene sredstava prisile prema istražnom zatvoreniku.’