Odlučeno je

Menadžeri Uljanika još 60 dana u Via Romi. Odvjetnici napustili riječku sudnicu, ljuti na sutkinju

Slavica Kleva

Photo Goran Kovacic/PIXSELL

Photo Goran Kovacic/PIXSELL

Odvjetnici napustili su sudnicu, dok su njihovi branjenici s pravosudnim policijskim djelatnicima ostali u velikoj raspravnoj dvorani gdje su čekali nastavak procesa i konačnu odluku o produljenju istražnog zatvora



RIJEKA Točno u podne u velikoj dvorani Županijskog suda u Rijeci započelo je ročište na kojem sutkinja istrage treba odlučiti o zahtjevu Županijskog državnog odvjetnika Igora Bijelića o produljenju istražnog zatvora za šestero osumnjičenih u aferi Uljanik.


Podsjetimo, to su: bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, bivši predsjednik Uprave »3. maja« Maksimilijan Percan, bivši direktori Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić i Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc.


NOVO Sutkinja Ksenija Zorc donijela je odluku o produljenju istražnog zatvora na rok od 60 dana, do 26. lipnja.




Prije početka ročišta kratku izjavu dao je Igor Bijelić, županijski tužitelj. Kratko je rekao da su jučer poslali prijedlog o produljenju istražnog zatvora, po kojem se treba raspravljati na današnjem ročištu.


No, uslijedila je stanka i nastavak je uslijedio u 14.30 sati s obzirom na to da su odvjetnici okrivljenika postavili zahtjev za izuzećem, odnosno otklon od obavljanja sudačke dužnosti za sutkinju istrage Kseniju Zorc, ali i za predsjednika Županijskog suda u Rijeci te njegovu zamjenicu.


Sutkinja Ksenija Zorc odlučila je da će nastaviti s procesom na predmetu u kojem se odlučuje o produljenju istražnog zatvora za šestero okrivljenih Uljanikovih menadžera. Sutkinja, naime, smatra, da je riječ o hitnoj radnji koja ne trpi odgodu. 


Odvjetnici svih šestero osumnjičenih na to su napustili sudnicu, dok su njihovi branjenici s pravosudnim policijskim djelatnicima ostali u velikoj raspravnoj dvorani gdje se očekuje nastavak procesa i konačne odluke hoće li se ili neće produljiti istražni zatvor.


Oni su demonstrativno napustili sudnicu zato jer smatraju da po odluci Vrhovnog suda to nije hitna radnja.


– Sve je to vezano za ono što se događalo u ovom predmetu nakon što je izvanraspravno vijeće županijskog suda ukinulo odluku o određivanju istražnog zatvora prije desetak dana, a nakon koje je sud manifestirao određene postupke koji su po stajalištu obrane bile usmjerene isključivo na kršenje temeljnih prava osumnjičenila, kazao nam je u kratkom razgovoru u pauzi, dok se još čekala odluka sutkinje, odvjetnik Ivan Smokrović, koji u ovom predmetu zastupa Silvana Kranjca.


Nadalje, kazao je, neobjašnjivo dugo se čekalo zakazivanje narednog ročišta, a koje je s obzirom na pritvorski predmet trebalo biti zakazano u najhitnijem roku. I tijekom jučerašnjeg ročišta su se pojavile određene okolnosti koje dovode u sumnju nepristranost suca istrage. Moram naglasiti da je ovakav zahtjev obrane legalan, legitiman, i u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku, dodao je.



Zanimljivo je da je novinarima Anto Nobilo predao dokument na kojem detaljno opisuje iz čega proizlazi ono što oni vide kao pristranost sutkinje istrage Ksenije Zorc.


Kao što smo već jučer pisali, Nobilo tvrdi da je na ročištu donijeto i stavljeno na stol već napisana, potpisana i pečatirana rješenja, kojima se određuje istražni zatvor za osumnjičenike.


U konačnici, kako je riječ o produljenju istražnog zatvora, što je hitna radnja, odluka ne trpi odgodu.