Pali šverceri ljudima

Masovno privođenje krijumčara ljudima u Rijeci. Jedan je u kombi uspio strpati čak – 61 migranta!

Slavica Kleva

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Najveći broj osumnjičenih odnosi se na šezdeset i više Pakistanaca koje su pokušali prebaciti iz Donjeg Lapca do ilegalnih graničnih prijelaza, a oni dezorjentirani i gladni zapeli na Grobniku gdje su i uhvaćeni



RIJEKA Sinoć je na Županijskom sudu u Rijeci bila poprilična gužva s obzirom da je u istražnom zatvoru završilo sedam osoba, sve odreda osumnjičene za pokušaj prebacivanja ilegalnih migranata.


Najveći broj osumnjičenih za pokušaj krijumčarenja migranata svakako se odnosi na šezdeset i više Pakistanaca koje su pokušali prebaciti iz Donjeg Lapca do ilegalnih graničnih prijelaza u petak, a oni dezorjentirani i gladni zapeli na Grobniku gdje su i uhvaćeni. Vraćeni su ponovo odakle su i ušli na teritorij Hrvatske, iz Bosne i Hercegovine.


Zamjenik Općinske državne odvjetnice tijekom cijelog jučerašnjeg dana ispitivao je osumnjičene te uz prijedlog za određivanje istražnog zatvora uputio na dežurnog suca istrage Županijskog suda Vladu Bosnera.




Albanski državljanin 27-godišnji Olmedo Gora prepraćen je sucu istrage Bosneru u pratnji odvjetnika Arisa Šarunića zbog sumnje da je pokušao automobilom prevesti četvoricu državljana Pakistana. Uhićen je nadomak graničnog prijelaza u mjestu Žejane u petak oko 15 sati. Ispitan na tužilaštvu, osumnjičeni je ponovio, identično kao izvjestan broj već privedenih osoba unazad nekoliko mjeseci »da čovjeka, nalogodavca ne poznaje«.


No, zna da se nepoznata osoba odaziva na ime Ahmet i da je iz Sarajeva. Dobio je ponudu da za 400 eura prebaci ilegalne migrante. Ukrcaj se dogodio u Ličkom Petrovom Selu pa je vozeći fiatom puntom, netom prije unajmljenim u bosanskom renta caru, krenuo put slovenskog graničnog prijelaza. I tu se zapravo za osumnjičenog završilo putovanje, on u istražni zatvor, a Pakistanci, s obzirom da nitko od njih nije zatražio azil, vraćeni u Bosnu i Hercegovinu.


Sljedeći kontigent osumnjičenih, petero njih, da su stranim državljanima omogućili nedozvoljen ulazak, boravak i kretanje u našoj zemlji, članici EU-a ili potpisnici šengenskog sporazuma, odnosi se na veliku grupu Pakistanaca koji su »izronili« iz šume nadomak mjesta Soboli na Grobniku u petak poslijepodne.


Jovan Stanojković (25), Aleksandar Trajković (29) i Miroslav Stošić (30), državljani Srbije iz Vranja te Vulnet Ranadani (25) i Liridon Jahiu (25) iz Preševa sinoć su takoder zadržani u istražnom zatvoru. Oni se sumnjiče da su u tovarnom prostoru kombija prevozili 58 državljana Pakistana i tri turska državljanina. Jedan od uhićenih bio je izvidnica, kretao se u osobnom automobilu i cijelim putem dojavljivao o policijskim blokadama ili patrolama. Upravo je policijska patrola na Grobniku natjerala krijumčare da skrenu s autoceste koji su u tom trenutku pustili nesretnike da besciljno lutaju, no ubrzo su zamjećeni, a nakon utvrđivanja identiteta ponovo prepraćeni do granice s BiH. Istovremeno policija je uhvatila vozače i suradnike.


I posljednji sinoć ispitani, Beograđanin Aleksandar Despotović (26), doveden je pred suca istrage pod sumnjom da je iz koristoljublja prema ilegalnim migrantima postupao na nečovječan način. Kako i ne bi kad je u kombiju marke Fiat Ducato uspio ukrcati 28 osoba, 25 Afganistanaca i troje Iranaca. Njega je pak policija zaustavila u Gornjem Jelenju, kad su otvorili prtljažni prostor imali su što vidjeti. Osumnjičeni Despotović je ilegalce ukrcao negdje na autoputu Beograd – Zagreb.


Nema dvojbe, u istražnom zatvoru do sada su završile uglavnom najslabije karike dobro organiziranog kriminalnog podzemlja koje zapravo u ovom biznisu vrte nevjerojatan novac. Vozači i »prethodnice« koje imaju zadatak nadzirati policijske punktove, plaćaju ceh, odnosno zarađuju zatvorske kazne, no glavni mozgovi kriminalnog lanca koji vuku konce još uvijek su dobro skriveni.