Finvest Corp oštećen za 1,7 mil. kn

Marijan Filipović na optuženičkoj klupi: ‘Gdje bi mi bio moral da kradem od svoje firme?’

Fiore Vežnaver

Marijan  Filipović (85) (lijevo) u društvu odvjetnika dolazi na sud  / Snimio Roni BRMALJ

Marijan Filipović (85) (lijevo) u društvu odvjetnika dolazi na sud / Snimio Roni BRMALJ

Inkriminacije datiraju iz 2013. godine, razdoblja kada je Marijan Filipović bio vlasnik 91 posto dionica Finvest Corpa i predsjednik Nadzornog odbora tvrtke, a Željko Erent predsjednik uprave Finvest Corp



RIJEKA  Ne smatram se krivim – izjavili su jučer bivši poznati goranski gospodarstvenik, a sada umirovljenik Marijan Filipović (85) iz Tršća i poduzetnik Željko Erent (59) iz Čabra na početku sudskog procesa na kojem sjede na optuženičkoj klupi pod inkriminacijom da su upleteni u financijske makinacije kojima je čabarska tvrtka Finvest Corp oštećena za oko 1,7 milijuna kuna.


Tužiteljstvo tvrdi da je Finvestu neosnovano natovarena i obveza vraćanja privatnog kredita od oko 12 milijuna kuna. Riječko Županijsko državno odvjetništvo tereti Željka Erenta za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, a Filipovića za poticanje na to kazneno djelo.


Inkriminacije datiraju iz 2013. godine, razdoblja kada je Marijan Filipović bio vlasnik 91 posto dionica Finvest Corpa i predsjednik Nadzornog odbora tvrtke, a Željko Erent predsjednik uprave velike čabarske tvrtke. Tužiteljstvo tvrdi da se u pozadini slučaja nalazi nakana dvojice optuženih da se imovinom Finvest Corpa podmire osobne kreditne obveze Marijana Filipovića kojem je Hrvatska poštanska banka (HPB) odobrila kredit od 19 milijuna kuna.


Kredit za zatvaranje ranijih obveza




Prema navodima optužnice, Erent je u siječnju 2013. godine, na Filipovićev dogovor, s HPB-om i Filipovićem zaključio nagodbu o podmirenju tražbine iz ugovora o namjenskom kreditu za zatvaranje ranijih obveza. Radi dodatnog osiguranja tražbine banke prema Filipoviću, koji je dobio kredit od 19 milijuna kuna, Finvest Corp je pristupio Filipovićevoj obvezi kao sudužnik i svojom imovinom garantirao za otplatu kredita. Dopušteno je da se u korist banke zasnuje založno pravo na nekretninama u vlasništvu čabarske kompanije. Tužiteljstvo u svojoj optužnici navodi da su nakon toga Filipović i Erent ishodili naknadnu suglasnost Nadzornog odbora, kao tobožnje pokriće za zaključenje nagodbe i sporazuma o založnom pravu.


Filipović je, temeljem nagodbe, bio u obvezi platiti cijeli iznos kredita najkasnije do 30. lipnja 2013. godine, ali to nije učinio, naglašava tužiteljstvo, koje obrazlaže da je 20. prosinca te godine Erent, kao predsjednik uprave Finvest Corpa, u Zagrebu – na nagovor Filipovića – zaključio ugovor o dugoročnom kreditu kojim čabarska kompanija na sebe preuzima, pored zatvaranja dospjelih obveza po glavnici kredita za tu tvrtku, i zatvaranje dospjelih obveza po glavnici kredita kojeg je uzeo Filipović, u iznosu od oko 13,8 milijuna kuna. Finvest Corp se obvezao taj kredit vratiti u 96 mjesečnih rata.



U riječkom Županijskom sudu postoji još jedna optužnica protiv Marijana Filipovića, temeljem koje još nije počelo suđenje. Tužiteljstvo u tom postupku Marijan Filipovića i turističkog menadžera Zvonimira Tudorovića tereti da su – Filipović kao bivši većinski vlasnik Hotela Njivice, a Tudorović kao ondašnji predsjednik uprave te tvrtke – upleteni u financijske makinacije »teške« oko deset milijuna kuna, za koliko je i oštećena njivička tvrtka. Sudeći po inkriminacijama, krčka tvrtka uvučena je u međusobne financijske, odnosno nasljedbene procese članova obitelji posrnulog drvnog i turističkog mogula, kao i kredite uzimane s tim intencijama, a posljedicama su bili izloženi njivički hotelijeri, u poziciji jamca.



Naknadna odluka


Sedam dana nakon zaključenja ovog ugovora, navodi se u optužnici, Filipović i Erent su u Čabru ishodili naknadnu odluku Nadzornog odbora, kao tobožnju suglasnost za već zaključeni ugovor o kreditu i za izdavanje traženih instrumenata osiguranja plaćanja banci. U svrhu tobožnjeg reosiguranja potraživanja Finvest Corpa prema Filipoviću, on se obvezao predati čabarskoj kompaniji deset solemniziranih bjanko zadužnica, svaka na iznos od milijun kuna, te osnovati založno pravo u korist Finvest Corpa na poslovnim udjelima koje Filipović ima u tvrtki Hoteli Njivice. Tužiteljstvo obrazlaže da su istog dana Filipović i Erent zaključili okvirni ugovor o zajmu kojim Finvest Corp odobrava Filipoviću zajam od oko 13,8 milijuna kuna, s rokom povrata do 2022. godine. Riječko Županijsko državno odvjetništvo naglašava da je ugovor sklopljen, iako su obojica optuženika znala da na računu Filipovića nema sredstava dostatnih za podmirenje dugovanja i da Finvest Corp svoje potraživanje ne može naplatiti ni ovrhom na poslovnim udjelima Filipovića u Hotelima Njivice, jer je bila upisana privremena mjera zabrane otuđenja i opterećenja tih udjela.


Finvest Corp je tako, temeljem preuzetih obveza po ugovoru o dugoročnom kreditu iz prosinca 2013. godine, otplatilo iznos od oko 1,86 milijuna kuna. Tužiteljstvo ističe da je Filipović od okvirnog ugovora o zajmu od oko 13,8 milijuna kuna, koje mu je odobrio Finvest, otplatio tek oko 182.000 kuna, pa je tako čabarska kompanija oštećena za najmanje 1,67 milijuna kuna, a temeljem preuzetih obveza po dugoročnom kreditu u obvezi je plaćanja još oko 11,9 milijuna kuna.



Marijan Filipović, bivši gradonačelnik Čabra, prije nekoliko godina pojavio se kao glavna vijest u medijima nakon objave da poklanja svoju tvornicu radnicima, no na kraju se ispostavilo da baš i nije tako. Filipović je prije četiri godine prodao većinski paket kompanije.



Filipović je sada umirovljenik


– Godine 2013, kada smo razdvajali kompaniju, ostalo je 165 milijuna kuna od ranije dobiti. Nisam ih uzeo, jer je to bila moja korporacija. Gdje bi mi bio moral da kradem od svoje firme – konstatirao je Marijan Filipović nakon uvodnih govora zastupnice optužbe i odvjetnika optuženih, napominjući da se ne smatra krivim i najavljujući da će svoju obranu iznijeti na kraju postupka. Filipović, sada umirovljenik, naglasio je da njegova plaća nikad nije bila veća od 5.000 kuna. Napomenuo je da je svojedobno osnovao Zakladu Marijan Filipović i u nju položio milijun eura za školovanje i stipendiranje mladih. Filipović, rodom iz Travnika, sudu je rekao kako smatra da je sada srednjeg


Drugooptuženi Željko Erent u svom je obraćanju sudu predložio da se, ako se usvoji prijedlog za dopunskim financijskim vještačenjem, utvrdi koliko je bilo potraživanje radnika i države kada se ulazilo u poslovni odnos što je inkriminiran.


– Moja namjera bila je isplata plaća i podmirenje davanja državi. Neka vještak kaže iz kojeg izvora je to podmireno – podvukao je Erent, koji je također za sebe konstatirao da je srednjeg imovnog stanja, vlasnik obiteljske kuće i deset hektara šume.


Odvjetnici optuženih u svojim su uvodnim govorima naglašavali stajalište obrane kako optužba neće uspjeti dokazati da su okrivljenici počinili kaznena djela za koja se terete, naglašavajući da Finvest Corp u konačnici i nije oštećen. Suđenje se nastavlja za mjesec dana.