Dignuta optužnica

Mahniti Goranin potpalio požar u podrumu zgrade, pa staklenim bocama pretukao majku. Ostaje u pritvoru

Slavica Kleva

Plamenom upaljača zapalio je kartone i izazvao požar te doveo u opasnost živote 28 stanara zgrade, a do ozljeđivanja stanara i uništenja imovine većeg opsega nije došlo jer je uslijedila pravovremena intervencija vatrogasaca



Zbog kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, podmetanjem požara u podrumu stambene zgrade u Moravicama, podignuta je optužnica protiv 31-godišnjeg Lučana Dodiča.


Pod drugom točkom optužnog akta tereti se za prijetnje ali i nanošenje tjelesnih ozljeda svojoj majci. Ujedno mu je uz podizanje optužnice produljen istražni zatvor.


Prvo kazneno djelo počinio je 19. studenog prošle godine. Oko 2 sata ujutro uzeo je kanistar s benzinom te na četiri mjesta benzinom polio kartone koje je stavio ispred drvenih boksova u kojima stanari zgrade drže drva, plinske boce, zimnicu, stare odjevne predmete i druge stvari. Plamenom upljača zapalio je kartone i izazvao požar te doveo u opasnost živote i imovinu 28 stanara te zgrade, a do ozlijeđivanja stanara i uništenja imovine većeg opsega nije došlo jer je uslijedila pravovremena intervencija vatrogasaca.




Ispitan u policijskoj postaji Vrbovsko optuženi je te prilike priznao kazneno djelo pravdajući svoj čin neslaganjem sa susjedima. Kazao je da ga maltretiraju svakodnevno, nije više mogao izdržati, želio je osvetu. Kazao je i da lupaju po zidovima metlama, galame, lupaju po vratima, viču pogrdne riječi, psuju, a sve to traje po cijele dane. Uvjeren je da ga žele potjerati iz zgrade ali ne zna razlog tomu.


Rekao je i da susjedi govore za njega da je narkoman, a to mu se ne sviđa, pa je sišao u podrum oko 2 sata, uzeo kanister s benzinom, zapalio papir i potpalio boksove. Nije ga zanimalo čiji su boksovi, vratio se kući, kanister je ostavio u drvarnici, a drugi dan bacio ga u baju za smeće.


– Probudilo me gušenje, nisam mogao disati, ispričao je jedan od susjeda, svjedoka nakon što je buknuo požar. Svjedok je rekao da je osjetio miris dima, ustao je iz kreveta i obišao stan, potom otključao ulazna vrata i osjetio još jači miris dima. Zatvorio je, ulazna vrata i otišao na balkon preko kojeg je izašao na ulicu. Tada je vidio da iz podrumskih prostorija izlazi gusti dim i vatru kroz prozore podruma. Glasno je dovikivao susjedima da je požar u podrumu obavijestivši istodobno i vatrogasce.


Srećom, vatrogasci su brzo stigli i stavili vatru pod nadzor, ugasili je. Svjedok je rekao da je šteta nastala požarom oko 17 tisuća kuna,a još deset treba za ličenje stubišta.



Jedan od ispitanih svjedoka potvrdio je da se i prije ovog događaja sin Lučano nasilno ponašao prema majci, te da se često čuje svađa iz stana. Upravo zato što je problematičan, nitko od susjeda ne komunicira s optuženikom, potvrđuju susjedi da je riječ o ovisniku koji u zgradu dovodi često neke čudne osobe. Svakodnevna vika i svađa iz njihovog stana smeta svim susjedima u zgradi, samo je jedno od svjedočenja.


Prilkom podizanja optužnice, vještakinja psihijatrijske struke vještačila je optuženog te zaključila da je u trenutku napada na majku bio smanjeno ubrojiv ali i raspravno sposoban.



Kad je priveden na ispitavanje u Općinsko državno odvjetništvo zbog nanošenja tjelesnih ozljeda majci početkom lipnja, branio se šutnjom.


A nemili događaj zbio se 7. lipnja oko 19 sati. U stanu u kojem živi zajedno s majkom vikao joj je »da je sutra neće više biti«. Prestrašena za svoj život pokušala je izaći iz stana ali ju je optuženi spriječio. Pobjegla je na balkon, no, on je krenuo za njom s namjerom da je tjelesno ozlijedi. Najprije je u njezinom smjeru bacio dvije staklene prazne boce koje je jadna majka uspjela izbjeći bacivši se na pod. Glavu je podvukla pod stolić, a tijelo pokrila tepihom kako bi se zaštitila, ali dok je ležala on ju je udario s dvjema drugim staklenim praznim bocama po tijelu. Majka je prestrašeno dozivala u pomoć, pa su u stan vrlo brzo stigli policijski službenici koji su nasilnog sina spriječili u daljnjim napadima.


U dvorištu zgrade su zatekli staklo razbijenih boca, otišli do ulaza u stan. Čuli su da je još netko unutra tko im nije htio otvoriti vrata na uzastupno kucanje. Potom su nasilno otvorili vrata i uočili optuženog koji je tog trenutka krenuo u kupaonu zaključati se. Oglušio se na pozive da otključa, pa su nasilno uspjeli odškrinuti vrata kupaone, upotrijebili nadražujući sprej, pošpricali osumnjičenog koji je prestao pružati otpor. Potom su došli do žrtve koja je i dalje ležala pod tepihom na balkonu, zamijetili su da je bila jako prestrašena iako su bili u njezinoj blizini.