Nakon 20 mjeseci dobio uvjetni otpust

Lički Tuđman na slobodi: Joso Mraović pušten iz zatvora četiri mjeseca ranije

Ico Mikuličić

Mraović je otpušten na uvjetni otpust četiri mjeseca prije kraja ukupne kazne od dvije godine na koju je bio osuđen za silovanje američke košarkašice Ilishe Jarrett



ZAGREB Kontroverzni gospićki tajkun Joso Mraović, koji je sebe voli zvati »lički Tuđman«, nakon 20 mjeseci zatvora ponovno je slobodan. Mraović je otpušten na uvjetni otpust četiri mjeseca prije kraja ukupne kazne od dvije godine na koju je bio osuđen za silovanje američke košarkašice Ilishe Jarrett (30). Pozadina ove afere bremenita šokovima i čudnim događanjima.


Sve je počelo još u Gospiću za vrijeme čudne istrage koja je po mnogo čemu nalikovala pokušaju spašavanja ličkog moćnika. Koliko je bilo sumnjivih stvari govori i činjenica da je predmet poslije oduzet gospićkim tužiteljima i prebačen u Rijeku. Posao optuživanja preuzeli su riječki državni odvjetnici, ali je suđenje ostalo u Gospiću. Ono je, pak, bilo posebna priča. Mraović je tako na prvom suđenju u Gospiću bio oslobođen krivice, a gospićki sudac Branko Milanović čak nije ni saslušao žrtvu.



Mraovića je veći dio postupka branio riječki odvjetnik Velimir Došen, koji sada brani Tomislava Horvatinčića. Došen je stalno nastojao izgladiti ekstremene postupke i izjave svog klijenta. No na koncu je i njemu prekipjelo i Mraoviću je otkazao punomoć kada je ovaj donio pred riječki sud gomilu kostiju te ih bacio tvrdeći da je to za novinare i one koji ne misle dobro o njemu. Nakon što mu je Došen otkazao, i Mraović je otišao sutkinji i otkazao njemu kao odvjetniku, pa je to bila zanimljiva borba otkazima punomoćima. No s obzirom na sve drugo što se zna i što se čulo o Mraoviću, to je još i reletivno blago…





Najveći šok izazvalo je obrazloženje presude u kom je napisao da to nije silovanje i da se to što se dogodilo američkoj košarkašici može podvesti pod nešto slično rukovanju. Ta je presuda naravno naišla na golemo zgražanje i ubrzo je ukinuta. Suđenje je poslije prebačeno u Rijeku. Unatoč Mraovićevim tvrdnjama da nje kriv i da je sve izmišljeno, riječka sutkinja Đurđa Jovanić je utvrdila da postoje dokazi koji potvrđuju da je košarkašica napadnuta i da je došlo do spolne radnje koja se izjednačava sa silovanjem. Mraovića je osudila na tri godine zatvora. Suđenje je ostalo zapamćeno i po degutantnim istupima optuženog izvan sudnice, posebice po verbalnim napadima prema novinarima.


Mraović se poslije žalio na tu odluku i Vrhovni sud mu je kaznu s tri, smanjio na dvije godine. Sada je četiri mjeseca prije izdržane kompletne kazne pušten na uvjetnu slobodu. U posljednje vrijeme bio je u zatvoru Lipovica, a još u lipnju je tražio uvjetni otpust, ali mu je tada to odbijeno. Kako se o tom odlučuje svaka tri mjeseca sada mu je uvjetni otpust odobren.


Događaj zbog kojeg je bio u zatvoru datira iz travnja 2005. godine, a sve se dogodilo u Mraovićevom hotelu »Ante« u kom je američka košarkašica živjela dok je igrala za tamošnju košarkašku ekipu. Osim po ovom kaznenom djelu Mraović je u Lici poznat i po nizu drugih incidentnih situacija koje je izazvao. U Lici mnogi kažu da bi još dugo harao da nije naletio na Amerikanku pa se nije mogao izvući svojim vezama, jer je druga strana tražila da se stvari ispitaju do kraja. Pušten je u vrijeme svog 63. rođendana kojeg je uspio proslaviti na slobodi zahvaljujući skraćenju kazne.