Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 1
Sutra: 16° 16° 1
21. ožujka 2019.
Istraga

Lažnim računima za umjetna gnojiva proračun oštetili za 5,6 milijuna kuna

Lažnim računima za umjetna gnojiva proračun oštetili za 5,6 milijuna kuna
Lažnim računima za umjetna gnojiva proračun oštetili za 5,6 milijuna kuna
Autor:
Objavljeno: 21. lipanj 2018. u 13:49 2018-06-21T13:49:46+02:00

Devetero hrvatskih državljana prijavljeno je da su uz pomoć slovenske državljanke, kao članovi zločinačke organizacije, temeljem lažnih računa za kupoprodaju umjetnog gnojiva proračun oštetili za 5,6 milijuna kuna, izvijestila je policija

Devetero hrvatskih državljana prijavljeno je da su uz pomoć slovenske državljanke, kao članovi zločinačke organizacije, temeljem lažnih računa za kupoprodaju umjetnog gnojiva proračun oštetili za 5,6 milijuna kuna, izvijestila je policija nakon akcije koju su proveli sa slovenskim kolegama, Poreznom upravom i Uskokom.
Uskok je potom pokrenuo istragu protiv devetorice Hrvata, a za petoricu zatražio određivanje istražnog zatvora.

Istražitelji sumnjaju da je prvoosumnjičeni (1967.) kao stvarni voditelj četiri tvrtke od početka 2016. do travnja ove godine, u Hrvatskoj i Sloveniji »povezao u zajedničko djelovanje preostalih devet« odgovornih osoba tvrtki »čiji je prvoosumnjičeni stvarni voditelj te odgovorne osobe dvaju slovenskih trgovačkih društava«. Sve kako bi zaradili izdavanjem lažnih računa i popratne dokumentacije kojom su fiktivno prikazali da su umjetna gnojiva izvezena iz Hrvatske u Sloveniju, a zatim ponovno unijeta u Hrvatsku.
»Pri tome su u Republici Hrvatskoj koristili fiktivne račune u svrhu ostvarenja prava na povrat poreza na dodanu vrijednost i smanjenja poreznih obaveza, te su na takav način oštetili državni proračun Republike Hrvatske.

U stvarnosti, dio kupljenog umjetnog gnojiva nije isporučivan slovenskom trgovačkom društvu, već je ostajao u Hrvatskoj kod primatelja robe koji je posjedovao ulazne račune više trgovačkih društava iz Slovenije i Hrvatske«, izvijestio je MUP.
Ulazni računi prikazivani su u poslovnim knjigama i poreznim evidencijama netočno, umanjeno i na bazi nevjerodostojne dokumentacije jer su osumnjičeni preko četiri tvrtke umanjivali vrijednost PDV-a.

»To su činili uvećavanjem pretporeza za transakcije po ulaznim računima, a kroz prijave poreza na dodanu vrijednost odbijali su pretporez po računima za isporuku robe koja se nije dogodila i po računima od društava koji u svojim poreznim prijavama ne obračunavaju cjelokupan porez na dodanu vrijednost ili ne predaju porezne prijave.
Od tako naplaćenih računa za robu koja je putem prijevozničkih društava i obrta dopremljena kupcu, osumnjičeni su dio prosljeđivali kao plaćanje drugim društvima, a dio podizali u gotovini putem bankovnih kartica, isplata u poslovnici, a dio je podignut i u povezanim društvima kao gotovina. Slijedom toga, porez na dodanu vrijednost koji su naplatili od kupaca nisu proslijedili u državni proračun već su međusobno podijelili i zadržali za vlastitu korist«, otkriva policija.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka