PNUSKOK

Kriminalističko istraživanje nad šestorkom: Oštetili trgovačka društva u dalmaciji i Istri za najmanje 45 milijuna kuna

Hina

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđena je sumnja da je šestero osumnjičenih (1966., 1977.,1968.,1983.,1970. i 1969.) od početka 2012. do veljače 2016. godine na području Splitsko-dalmatinske i Istarske županije počinilo pet kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, prijevara u gospodarskom poslovanju, prouzročenja stečaja, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te ovjeravanja neistinitog sadržaja, navodi se u priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova (MUP)



ZAGREB Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) u koordinaciji i suradnji s USKOK-om i Županijskih državnim odvjetništvom iz Splita proveo je kriminalističko istraživanje nad šestero hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela iz područja gospodarskog kriminaliteta, čime su pribavili imovinsku korist od najmanje 45 milijuna kuna.


Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđena je sumnja da je šestero osumnjičenih (1966., 1977.,1968.,1983.,1970. i 1969.) od početka 2012. do veljače 2016. godine na području Splitsko-dalmatinske i Istarske županije počinilo pet kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, prijevara u gospodarskom poslovanju, prouzročenja stečaja, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te ovjeravanja neistinitog sadržaja, navodi se u priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).


Dvoje osumnjičenika su u ime trgovačkog društva u vlasništvu prvoosumnjičene preuzeli upravljačka prava u trima trgovačkim društvima te njihovim direktorima imenovali dvojicu suradnika.




Sklapanjem ugovora o kriznom upravljanju, pod krinkom financijskog oporavka triju društava, osmisliti su program kriznog upravljanja odnosno program spašavanja i ozdravljenja tih društava, a na taj način pribavljali su protupravnu imovinsku korist i izvlačili financijska sredstva iz tih društava.


Nakon što u postupku predstečajne nagodbe nisu uspjeli preuzeti vlasništvo nad jednim od tri društva s ciljem preuzimanja cjelokupnog poslovanja iskoristili su, uz pomoć još dvoje osumnjičenih, ovršni postupak nad udjelima tvrtke kćeri spomenutog društva te trgovačkom društvu, usko povezanom s vlastitim trgovačkim društvom, omogućili kupnju 100 posto vlasničkog udjela tvrtke kćeri financijskim sredstvima društva kojeg su preuzimali.


Tim radnjama trgovačkom društvu u vlasništvu prvoosumnjičene pribavili su imovinsku korist od najmanje 45 milijuna kuna, a na štetu tri ranije navedena trgovačka društva u koja su ulazili s lažnom namjerom kriznog upravljanja, ostavljajući ih u još većim dugovanjima.


Sumnja se i da je jedan od okrivljenika kao odgovorna osoba u poslovne isprave unio neistinite podatke.


Četvero osumnjičenih uhićeno je i predano pritvorskom nadzorniku PU splitsko-dalmatinske, navodi se u priopćenju MUP-a.