Španjolska

Krijumčar kokaina iz Zadra Zlatko Ugarković Patak objesio se u španjolskom zatvoru

Hina

Zadranin Zlatko Ugarković Patak (43), navodni šef hrvatske skupine krijumčara kokaina, objesio se u utorak u ekstradicijskom zatvoru u Madridu, gdje je čekao izručenje Hrvatskoj



ZAGREB Zadranin Zlatko Ugarković Patak (43), navodni šef hrvatske skupine krijumčara kokaina, objesio se jučer u ekstradicijskom zatvoru u Madridu, gdje je čekao izručenje Hrvatskoj, doznaje se u hrvatskim ministarstvima unutarnjih poslova i pravosuđa koji su obavijest španjolskih vlasti o samoubojstvu dobili putem Interpola.


Pojedinosti samoubojstva 43-godišnjeg Zadranina, za kojeg se sumnjalo da je organizator krijumčarenja kolumbijskog kokaina u Europu, za sada nisu poznate, a španjolska policija, kako se doznaje od glasnogovornice hrvatske policije Jelene Bikić, provodi istragu kako bi utvrdila sve okolnosti samoubojstva.


Zlatko Ugarković Patak uhićen je u svibnju ove godine na kraju šestomjesečne međunarodne policijske akcije »Jadera« kojom je zaplijenjeno 174 kilograma kokaina vrijednog osam milijuna eura. Droga, namijenjena narko tržištima zemalja EU i Hrvatske, bila je skrivena u duplom dnu hrvatske jedrilice zaustavljene blizu obale karipskog otoka Martinika.




Paketi kokaina bili su premazani mješavinom kave i senfa kako bi se prikrio miris.U akciji su dvojica osumnjičenih uhićena na Martiniku, jedan u Italiji, četvorica u Dominikanskoj Republici, dvojica na San Martinu, te dvojica u Hrvatskoj.Izručenje Hrvatskoj Zlatka Ugarkovića Patka i ostalih hrvatskih državljana uhićenih u Dominikanskoj Republici očekivalo se ovoga mjeseca.


Prema pisanju medija, Zlatko Ugarković je u travnju ove godine osobno otputovao u Dominikansku Republiku, gdje je s visokorangiranim pripadnikom kolumbijskog narko-kartela Antoniom Joseom Parra Florentinom dogovorio isporuku.


Trgovci drogom kokain su na moru prebacili na jedrilicu koju su dvojica hrvatskih skipera trebali prebaciti u Europu.U akciji »Jadera«, koja je dobila ime po latinskome nazivu grada Zadra odakle je dolazio vođa krijumčarske skupine, bile su uključene policijske agencije iz Nizozemske, Francuske, Italije i Dominikanske Republike te agenti Američke agencije za borbu protiv droge (DEA) iz Beča i karipskih zemalja.


Akcija je pokrenuta u listopadu prošle godine nakon prvih informacija o organiziranoj skupini krijumčara koje su prikupile hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija i Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala. Osumnjičeni su više mjeseci tajno praćeni, prisluškivani i snimani.


Predstavljajući rezultate akcije čelnici USKOK-a i policije istaknuli su kako je »Jaderom« razbijena prva skupina međunarodnih krijumčara droge u kojoj su hrvatski državljani imali ključnu ulogu, od nabave i financiranja droge do njezina prijevoza i krijumčarenja.