Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. studenoga 2019.
Računalne prevare

Kako se krade iz bankomata? Bugari pljačkali uz pomoć "H&M" kartice

Bugari su haračili po bankomatima diljem Hrvatske / Foto Damir ŠKOMRLJ
Bugari su haračili po bankomatima diljem Hrvatske / Foto Damir ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 27. veljača 2018. u 15:52 2018-02-27T15:52:01+01:00

Optuženi su Ilian Božkov i Dragomir Dragomanov, obojica iz Sofije. Uhićeni su u studenom prošle godine

RIJEKA - Za teške krađe, krađe u pokušaju i računalne prevare optužena su dvojica Bugara, 43-godišnji Ilian Zdravkov Božkov i 31-godišnji Dragomir Draganov Dragomanov, obojica iz Sofije. Uhićeni su krajem studenog prošle godine, u međuvremenu im je izvanraspravno vijeće Županijskog suda produljilo istražni zatvor, a nakon potvrđivanja optužnice počet će im i suđenje.

Utvrđeno je da su u nepunih mjesec dana opelješili više od 20 bankomata na širem području Hrvatske, od Rijeke i Zagreba, do Varaždina, Zadra i Splita. Dvojac je uhićen na graničnom prijelazu u Murskom Središću u pokušaju izlaska iz zemlje. Sumnja se da su raznim bankama napravili štetu nešto veću od 125 tisuća kuna.

Kartice H&M-a

Kaznena djele za koja su optužena dvojica stranih državljana obuhvaćena su dvjema točkama optužnice. Prvom se terete da su u razdoblju od 28. listopada do 20. studenog u Rijeci, Zadru i Varaždinu u 14 navrata na bankomatima raznih banaka ubacivanjem bankomat-kartica pokretali transakcije isplate. No, u trenutku kad bi bankomat otvorio otvor za isplatu novca, novac ne bi uzeli, već bi ubacivanjem takozvane »kartice lojalnosti« trgovačkog lanca H&M (bugarske potrošačke kartice, op.a) obavili storno isplate. Prilikom povrata novca u unutrašnjost bankomata, a nakon što je računalni program unio naredbu za poništenje isplate, uporabom podesnog predmeta i ometajući pravilan rad bankomata, iz njegove unutrašnjosti su prisilno izvlačili novac. Na taj su način po optužnici »digli« 103 tisuće kuna.

Zanimljivo je da su optuženi Bugari 28. listopada »snimljeni« kako u 2.42 sata iz bankomata zagrebačke Partner banke izvlače 7.200 kuna, a u 2.55 sati iz bankomata iste banke nekoliko ulica dalje. Dva i pol sata kasnije stigli su u Rijeku te u 5.24 sati već bili na bankomatu Partner banke u Ulici Matije Gupca u Starom gradu, a šest minuta kasnije, snimila ih je kamera, digli su 7.200 kuna iz bankomata Podravske banke u Ulici Ivana pl. Zajca.

Nove aktivnosti

Jedno vrijeme dvojac je »mirovao«, barem po optužnom aktu, pa je njihova aktivnost ponovo zabilježena 19. studenog u 21.33 sata kada su iz bankomata Partner banke u Rijeci »digli« 7.500 kuna, a petnaestak minuta ranije i s bankomata OTP banke na Fiumari. S obzirom na to da je drugooptuženi ujedno i vozač, on je upravljao mercedesom bugarskih registarskih oznaka i nakon nekoliko sati zabilježena je njihova aktivnost s bankomatima u Zadru. Već u 3 sata izvukli su 7.400 kuna iz bankomata Banke Kovanica na Obali Kneza Branimira, u 3.13 sati zavukli su ruke u bankomat Podravske banke i uzeli 7.400 kuna. Njihove aktivnosti bilježe kamere na još četiri bankomata, sve do nešto nakon pet sati. A već drugi dan preselili su u Varaždin i tijekom noći iz bankomata Podravske banke »skinuli« 7.500 kuna. Gotovo istovjetan način rada primijenili su i na području Splita, Promajne i Kaštel Kambelovca, samo što se po drugoj točki optužnice terete za pet pokušaja teške krađe i četiri realizirane.

Prilikom pretresa prvookrivljenog Iliana Božkova pronađeno je i oduzeto mu je nešto više od 9 tisuća eura, dok je od drugookrivljenog oduzeto 2.700 eura i pet komada H&M kartica raznih serijskih brojeva pa tužitelj predlaže da se taj novac oduzme od obojice.

Tijekom istrage ispitane su sve odgovorne osobe nadležne za kontrolu rada bankomata u pojedinim bankama, voditelji regije za pojedine banke. Osim što su potvrdili da je došlo do »proboja« u njihove bankomate, svi su u ladicama bankomata pronašli kreditne kartice i H&M potrošačke kartice. Budući da su svi bankomati pokriveni video nadzorom, snimke su odmah predali policiji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.