Recidivist

Kakav manijak: Sjeo u karampanu od auta i vozio mrtav pijan Ipsilonom, bez svjetla i vozačke

Glas Istre

Ilustracija

Ilustracija

Obavljenim provjerama utvrđeno je da muškarac upravlja vozilom u vrijeme kada mu je oduzeta vozačka dozvola i za vrijeme izrečene zabrane upravljanja vozilom B kategorije te pod utjecajem alkohola od 2.97 promila



PULA Policija je jučer kroz nadzor prometa uspjela spriječiti još jednu potencijalnu prometu nesreću nesavjesnog vozača, recidivista u kršenju prometnih propisa pa će tako pazinska policija prijaviti 51-godišnjaka zbog počinjenja više prometnih prekršaja.


Naime, policijski službenici su 24. siječnja oko 23.20 sati, kod čvora Lupoglav na Istarskom ipsilonu, zaustavili automobil Citroen, pulske registarske oznake, kojim je bez uključenih svjetala upravljao 51-godišnjak. Obavljenim provjerama utvrđeno je da muškarac upravlja vozilom u vrijeme kada mu je oduzeta vozačka dozvola i za vrijeme izrečene zabrane upravljanja vozilom B kategorije te pod utjecajem alkohola od 2.97 promila.


Također je utvrđeno da se na vozilu nalaze neispravni uređaji te da predstavlja opasnost i ugrožava druge sudionike u prometu, odnosno da je na vozilu neispravno u potpunosti prednje desno svjetlo s pokazivače smjera, zadnje lijevo svjetlo s pokazivačem smjera, da su na obje osovine postavljene gume različitih marki i da je neispravan zadnji ovjes (amortizeri i opruge). Zbog navedenih nepravilnosti vozilo je isključeno iz prometa, a s obzirom da su okolnosti ukazivale da će vozač nastaviti s činjenjem prekršaja, priveden je u policijsku postaju.




Radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, protiv vozača se podnosi optužni prijedlog nadležnom sudu.


Policijska uprava istarska poziva vozače da poštuju prometne propise i da vode računa o svojoj i tuđoj sigurnosti. Budući već manje količine alkohola otežavaju percepciju i usporavaju reakcije vozača, a istovremeno povećavaju njihovo samopouzdanje te oni postaju slobodniji i skloniji kršenju prometnih propisa, policija upozorava vozače da ne upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola te savjetuje vozače koji su konzumirali ili planiraju konzumirati alkohol: ako ste u društvu, unaprijed odredite tko će upravljati vozilom i ta osoba neka ne konzumira alkohol, ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite, koristite javni prijevoz ili usluge taxi prijevoza, zamolite nekog trijeznog da vas odveze ili pozovite nekoga da dođe po vas, ostanite prespavati do prestanka djelovanja alkohola (pripazite jer ako ste više popili, alkohol ćete imati u organizmu i sljedeće jutro).