Završio u pritvoru

KRAĐA ZA VRIJEME MOLITVE Djevojci ukrao ruksak dok je u crkvi na Žabici gledala relikviju sv. Leopolda

Fiore Vežnaver

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

Sumnjiči se da je krađu u crkvi Gospe Lurdske izveo u ponedjeljak, oko 17.30 sati. Iskoristio je okolnost da je 21-godišnja djevojka privremeno odložila ruksak na pod crkve



RIJEKA Svaka je prigoda dobra za krađu, bez obzira o kakvom se mjestu radi i ma kako važan događaj bio u tijeku. Vjerojatno se time i rukovodio 32-godišnjak rodom iz Siska, sada s adresom u Rijeci, koji je jednoj djevojci ukrao ruksak u – Kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske na Žabici. I ne samo to, krađa se dogodila u vrijeme kad je u tijeku bio molitveni program u povodu relikvije neraspadnutog tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića koja je izložena u crkvi.


Željko Bjelan, nezaposleni kuhar-slastičar, sada nastanjen na Vežici, smješten je jučer poslijepodne u riječki zatvor. Sumnjiči se da je krađu u crkvi Gospe Lurdske izveo u ponedjeljak, oko 17.30 sati. Iskoristio je okolnost da je 21-godišnja djevojka, hrvatska državljanka, privremeno odložila svoj ruksak na pod crkve. U jednom trenutku 32-godišnjak je uzeo ruksak u kojem se nalazio djevojčin novčanik sa 180 kuna i osobnim dokumentima, ključevima i nešto odjeće.


Lopov se tako, kako je procijenjeno, okoristio za ukupno 500 kuna, no nije uspio stići daleko. Policija ga je ubrzo pronašla temeljem dojave djelatnika zaštitarske tvrtke i privela u postaju. Kod sumnjivca su pronađeni ukradeni predmeti, koji su kasnije i vraćeni vlasnici.




Kriminalističko istraživanje nad osumnjičenim proveli su službenici Prve policijske postaje Rijeka, nakon čega je on uz kaznenu prijavu za krađu priveden na ispitivanje u riječko Općinsko državno odvjetništvo. Izvori bliski slučaju navode da je Bjelan na saslušanju priznao krađu, braneći se da je u tim trenucima bio pod utjecajem alkohola.


Osumnjičeni je nakon toga, jučer poslijepodne, predveden pred suca istrage Županijskog suda u Rijeci Duška Tišmu, koji mu je odredio istražni zatvor zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo. Iz izvora bliskih sudskim doznaje se da je Bjelan dosad osuđivan u čak 13 navrata, zbog krađa i teških krađa, uglavnom na području Siska, gdje je živio prije dolaska u Rijeku, a u jednom slučaju je suđen i za razbojništvo.


Policija je jučer objavila i da je protiv 32-godišnjaka, zbog neovlaštenog posjedovanja oružja, podnesen optužni prijedlog temeljem Zakona o oružju.