Nastavak suđenja

Jezivo ubojstvo u senjskom disku: ‘Znali smo mi popiti i 30, 40 tura pića, ali se ponašao normalno’

Fiore Vežnaver

Optuženog Ivana Tomljanovića privode na suđenje Foto Sergej Drechsler

Optuženog Ivana Tomljanovića privode na suđenje Foto Sergej Drechsler



RIJEKA S Tomljanovićem sam bio na feštama, družio sam se s njim i kada bismo izlazili. Dosta bi se popilo, pilo se i do jutra, znalo je biti i do 30-40 tura pića, ali je ponašanje bilo u okviru normalnog.


Tomljanović je volio popiti gemišt, nekad i pivicu. Kakav je Tomljanović bio pod utjecajem alkohola, da li je bio bučan? Ne. Nisam čuo da je i sa kime bio u sukobu ili bio agresivan prema nekome.


Izjavio je to u svom svjedočenju muškarac iz senjskog kraja, saslušan u nastavku suđenja za stravični oružani obračun u senjskom diskoklubu Konoba u rujnu 2017. godine, kada je ubijen 38-godišnji redar Tomislav Lopac, a teško ranjena dvojica gostiju lokala, Tin Rončević (28) i Josip Mesić (29) iz Senja.


Ismijali ga u diskoklubu




Sudi se Ivanu Tomljanoviću (57) iz Senja, kojem prijeti kazna od 50 godina zatvora zbog optužbe da je trojicu ustrijelio iz bezobzirne osvete, jer je smatrao da su oni odgovorni za to što je u diskoklubu ismijan, a Mesić ga je, po optužbi, i udario nogom u stražnjicu kada se Tomljanović »gurao« u njihovo društvo, smješteno u separeu.


Jezivi zločin dogodio se nakon što se Tomljanović u zoru vratio u diskoklub s pištoljem i revolverom, te zapucao iz dvaju oružja.


Tomljanović je pitao današnjeg svjedoka, s kojim se družio i kao lovac, da li mu je poznato da se on (optuženi) inače znao nabacivati djevojkama i ženama, poglavito u kafićima, što se – po tvrdnjama nekih ranijih sa svjedoka sa suđenja – dogodilo i u kritičnoj noći i uzrokovalo neugodne situacije.


»Nebuloznim« je okarakterizirao samu pomisao da bi Tomljanović mogao biti izbačen iz lokala zbog nabacivanja mladim djevojkama.


No, za ubijenog Tomislava Lopca svjedok obrane je pak rekao da je čuo za njegove agresivne ispade, kao što je to onaj kada je fizički napao čovjeka zbog parkiranja i slučaj kada je fizički nasrnuo na drugog vozača zato što mu je oduzeo prednost.


Sve obavljao pedantno


Ipak, potvrdio je da nije čuo za ikoji njegov eksces u godini prije no što će postati žrtvom ubojstva. Rekao je i kako poznaje ranjene mladiće, te da su do njega doprle priče kako je to društvo i prije znalo inicirati takve situacije, da su znali »pikirati« ljude, prije svega strance, provocirati, a onda ih fizički napasti.


– Tomljanović je pedantan čovjek, pedantno je obavljao sve čega bi se uhvatio – konstatirao je pak drugi svjedok, 59-godišnji Senjanin, koji je objasnio da optuženog poznaje još otkad se on prije 22-23 godine vratio iz Francuske, a najviše je s njim kontaktirao u povodu pčela koje je Tomljanović uzgajao.


Poslije su se zbližili kroz druženja u okviru lovačkog društva, pa na obiteljskim druženjima, a surađivali su i oko uzgoja pasa.


– Nisam s njim išao po gostionicama, ali na obiteljskim objedima nije bio nametljiv, niti je ikoga napadao. Popili bi tri-četiri gemišta. Ali, u lov nikada nismo ponijeli ni kap alkohola – kazao je svjedok, napominjući da nije čuo da je Tomljanović bio ni sa kim u sukobu, pa ni s Lopcem.


Od alkohola mu oštećen mozak


No, 59-godišnji Senjanin je kazao kako je zato čuo kako je Lopac imao mnogo incidentnih situacija u kojima je iskazao agresivnost. Osim slučajeva koje je spomenuo prvi svjedok, Senjanin je naveo slučaj u kojem je navodno napao jednog čovjeka bejzbol-palicom. 


U velikoj raspravnoj dvorani riječkog Županijskog suda saslušan je danas i psiholog Romel Krajačić, koji je dao nadopunu svog pismenog nalaza i mišljenja u kojem je naveo da je Tomljanović u vrijeme zločina bio smanjeno ubrojiv, ali ne bitno.


Za optuženog je u nalazu navedeno da ima niži prag tolerancije, smanjenu kritičnost, latentnu agresivnost i narcisoidne crte ličnosti. Objašnjavajući svoj zaključak da je kod Tomljanovića utvrđeno blaže moždano oštećenje, vještak iz Psihijatrijske bolnice Vrapče je kazao da je kod optuženika došlo do propadanja kognitivnih funkcija, perceptivno-motoričkih funkcija.


Ocijenio je kako je uzrok blažem oštećenju mozga najvjerojatnije uživanje alkohola. Vještak je napomenuo kako smatra da organski poremećaj nije ključan za razvoj situacije zbog koje se u konačnici vodi ovaj proces, već je sve na razini ličnosti, narcističkog predznaka. 


Sutkinja Ika Šarić pročitala je u sudnici podnesak odvjetnika obitelji ubijenog u kojem se navodi da je Tomljanović prodao stan i kuću, čime je osujećena naknada štete obitelji Lopac. Podnesena je tužba za naknadu štete od oko 1,4 milijuna kuna i tužba radi pobijanja Tomljanovićeve prodaje nekretnina.


– Molim rok za pripremu dodatne obrane – pitao je na kraju rasprave optuženi Tomljanović, čemu je vijeće sutkinje Šarić udovoljilo i nastavak suđenja zakazalo za početak studenog.