Gdje je nestao novac?

Ivica Đolo Puljaninu obećao milijune pa na prevaru uzeo 49.000 kuna

Fiore Vežnaver

Kada bi se Đolo javio na telefon, uvijek bi rekao: »Sad sam u Švicarskoj, ili u Austriji, rješavam probleme, jadao se sudu Puljanin koji želi natrag svoj novac

RIJEKA – Bio sam naivan i povjerovao optuženom. Kredit od pola milijuna eura nikad nisam dobio, a nije mi ni vraćen novac kojeg sam mu dao kao naknadu. Sve je to bila samo varka. Da li ima još ljudi koji su kao ja na sličan način dovedeni u zabludu? Ne, nisam jedini, u Sv. Ivanu Zelini svjedok sam u sličnom postupku, u tom slučaju su  oštećena dvojica, od kojih je jedan čovjek iz Rovinja. Nemam saznanja da je tim osobama bilo što optuženi isplatio.Izjavio je to jučer u u svom svjedočenju u riječkom Općinskom sudu 60-godišnji M. B., poduzetnik iz Pule, u nastavku suđenja Ivici Đoli (36), optuženom  za prijevaru »tešku« 49 tisuća kuna. Ivica Đolo, rodom iz Širokog Brijega, a s prebivalištem u Zagrebu, tereti se da je prijevaru izveo u Matuljima u ožujku 2010. godine, kada je uvjerio Puljanina kako će mu pomoći da dobije kredit od pola milijuna eura preko jedne austrijske banke, s kamatom od 2,35 posto. 

Stalno u inozemstvu




Riječko Općinsko odvjetništvo tvrdi da Đolo nije imao stvarnu namjeru ispuniti dogovoreno, no čovjek koji je očekivao kredit predao mu je traženu dokumentaciju. Đolo je za ishodovanje kredita tražio novčanu naknadu, pa mu je M. B, ništa ne sumnjajući, 11. ožujka 2010. godine predao 35 tisuća kuna, a krajem ožujka te godine predao mu još 14 tisuća kuna. Ali, Đolo nije izvršio preuzete obaveze, niti vratio primljeni novac, tvrdi se u optužnici. 



Optuženi Đolo bio je nezadovoljan što novine pišu o njegovom slučaju, najavljujući da bi se stvari mogle uskoro promijeniti jer – kupuje Novi list. 


– Pazite što pišete, za deset dana vas kupujem, vaš sam novi vlasnik – poručio nam je Đolo na sudskom hodniku pred početak rasprave, nezadovoljan i što smo prenijeli njegove riječi s prošle rasprave da mu godišnja primanja, kao financijskom savjetniku u više država, iznose 300 tisuća eura. Nakon završene rasprave Đolo je na sudskom hodniku pokazao sasvim drugo lice, prešao je na pomirljivije tonove. Đolo je, prema službenim podacima, dosad osuđivan na sudovima u Zagrebu (dvaput), Samoboru i Zaprešiću, na manje kazne, zbog blažih kaznenih djela, a jednom i za prijevaru. 





– Obećavao je vratiti novac, ali nikako da se to dogodi. Kada bi se Đolo javio na telefon, uvijek bi rekao: »Sad sam u Švicarskoj, ili u Austriji, rješavam probleme, prisjećao se Puljanin, napomenuvši da je na kraju u Zagrebu pokrenuo građansku parnicu za povrat novca, da je doneseno rješenje u njegovu korist, ali je Đolo na to uložio prigovor. 


Prevareni Puljanin objasnio je da je u restoranu Dina prvi put u životu vidio optuženog, a da ga drugi put vidi sada u sudnici. Napomenuo je i da mu je Đolo prije posljednje rasprave, na koju optuženi nije došao, nudio neko zemljište pod  hipoteku. 


Lažni potpis


– Rekao sam mu da mi to ne treba, nek vrati novce, naglasio je svjedok. Istaknuo je da na sastanku u Dini nije potpisao s Đolom nikakav »ugovor o poslovnoj suradnji«. 


– Prvi put to u životu vidim, moj potpis je falsificiran, kazao je Puljanin nakon što je u sudnici pogledao sporni ugovor.  


– Čekala sam ga u autu, dok je on u banci podigao novac s maminog računa. Kuvertu s novcem poslije je u restoranu Dina predao Đoli, potvrdila je u svom svjedočenju Puljanka sa 17-godišnjim iskustvom u radu u bankarstvu, koja je i povezala pulskog poduzetnika s Đolom. Rekla je da je, koliko je njoj poznato, Đolo vjerojatno imao neku »kontakt-osobu« u austrijskoj banci, a da je za dobivanje kredita trebalo napraviti »studiju o isplativosti«, pa je, po svemu sudeći, zato trebalo platiti naknadu. Poslije joj je Đolo rekao da je nastao neki problem u realizaciji kredita, te da je u toj priči i on prevaren.