Smrt kod Malinske

Istražitelji na 200 metara od obale pronašli Vereninu nogu i uteg koji je odbacio otac

Portal Novilist.hr

Foto Facebook, Petar Fabijan

Foto Facebook, Petar Fabijan

Riječ je o zoni u kojoj glisiranje nije dozvoljeno jer je granica 300 metara, ali jednako tako, prema tumačenju Lučke kapetanije koje se više puta isticalo, i zoni u kojoj nije dozvoljeno ni kupanje ni ronjenje



MALINSKA Policija je danas u moru kod Malinske u istrazi smrti 20-godišnje Austrijanke Verene Heinz pronašla odbačeni ronilački uteg, kao i nogu nesretne djevojke, koja joj je amputirana u naletu glisera, javlja Jutarnji list.


Ronilački uteg odbacio je njen otac Dieter Heinz, s kojim je kobnog dana ronila i tako, po svemu sudeći, označio točno mjesto udara.


Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg, lokacija na kojoj su pronađeni ovi ključni dokazi udaljena je, procjenjuje se, oko 200 metara od obale.




Riječ je o zoni u kojoj glisiranje nije dozvoljeno jer je granica 300 metara, ali jednako tako, prema tumačenju Lučke kapetanije koje se više puta isticalo, i zoni u kojoj nije dozvoljeno ni kupanje ni ronjenje (osim ako nije organizirano, s voditeljem i brodicom) s obzirom na to da je granica 100 metara od obale.


Ta je “tampon-zona”, inače, propisana upravo zbog sigurnosti kupača i ronilaca.


Riječki lučki kapetan Darko Glažar, pod čijom je ingerencijom istraga ove pomorske nesreće, rekao je da ne može komentirati nikakve eventualne nalaze jer je istraga još u tijeku.


– Sve što je vezano uz istragu je tajna i nemam nikakvih komentara, rekao je kapetan Glažar za Jutarnji.


Četvrtak je bio drugi dan pretrage morskog dna pokrenute nakon što je otac 20-godišnje Austrijanke Verene Heinz u razgovoru za Jutarnji list prozvao institucije za niz propusta. U Malinskoj ispred beach-bara Mul, ​gdje se prošli tjedan dogodila nesreća u kojoj je smrtno stradala Verena Heinz, na zadatku su bili ronioci-vatrogasci s područja Opatije i Rijeke.


Nakon što je Dieter Heinz, koji je i sam udaren u naletu glisera, iznio podatak da je na mjestu nesreće morao ostati pojas s dva kilograma olova, izdan je nalog za pretragu mogućih lokacija.


Pretraga morskog dna započela je u srijedu nešto poslije 12 sati. Na mjesto očevida izašli su ronioci, policijski inspektori, posada pomorske policije na patrolnom čamcu P-115, državna odvjetnica te lučki kapetan. 


Jutarnji neslužbeno saznaje da osim sudionika nesreće, koji imaju oprečne izjave o mjestu nesreće, postoje i vjerodostojni svjedoci; oni pak spominju treću lokaciju na kojoj se nesreća dogodila. Naravno, svaka se od tih lokacija pomno pretražuje.


Glavna meta potrage bio je uteg. Policajci su objasnili da takav dokaz – zbog proteka vremena i ostalih okolnosti – nije nužno vjerodostojan, ali će im svakako pomoći, piše Jutarnji.