Osumnjičena petorica

ISTRAGA Direktori tri firme osumnjičeni zbog malverzacija “teških” čak 15 milijuna kuna

Fiore Vežnaver

Tvrtke su dobile nepripadnu imovinsku korist / arhiva NL

Tvrtke su dobile nepripadnu imovinsku korist / arhiva NL

Prvoosumnjičenog se tereti da je tvrtku u kojoj je bio direktor oštetio za tu inkrimiranu svotu, a na korist suokrivljenicima i njihovim tvrtkama



 Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci otvorilo je istragu protiv petorice hrvatskih državljana, u dobi od 44 do 59 godina, te tri pravne osobe sa sjedištem u Splitu zbog sumnje da su upleteni u malverzacije »teške« oko 15 milijuna kuna. Prvoosumnjičeni 57-godišnjak tereti se da je tvrtku u kojoj je bio direktor oštetio za tu inkrimiranu svotu, a suokrivljenicima i njihovim tvrtkama pribavio ilegalnu imovinsku korist u toj svoti. Petoricu okrivljenih sumnjiči se za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i poticanje na to kazneno djelo.


Kao mjesto inkriminiranih događaja navodi se Opatija, u vrijeme od srpnja 2010. do listopada 2012. godine. DORH u svom priopćenju navodi da je riječko Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci donijelo rješenje o provođenju istrage na temelju rezultata izvida provedenih u suradnji s PNUSKOK-om i podnesene kaznene prijave.


Prvookrivljenog se tereti da je postupao kao jedini član uprave jednog trgovačkog društva, u Opatiji, na traženje trojice suosumnjičenih i po dogovoru da njihovim tvrtkama pribavi nepripadnu imovinsku korist. U potpunosti zaobilazeći nadležnu službu, nalagao je da se za potrebe izvođenja pojedinih radova i nabave opreme upute pozivi za dostavljanje ponuda upravo trgovačkim društvima te trojice okrivljenika, kao i tvrtkama koje s njima poslovno surađuju. Donosio je odluke o prihvaćanju ponuda firmi te trojice okrivljenika, iako su u njima bile iskazane mnogostruko više cijene od stvarnih tržišnih cijena radova, materijala i opreme, a bez ikakve provedene analize i procjene realnih troškova nabave.




Sumnja se da je s njima zaključivao ugovore i na teret svog društva nalagao isplate po tako zaključenim ugovorima, odnosno zaključivao anekse ugovora kojima je odobravao plaćanje dodatnih troškova i opreme, iako su oni bili obuhvaćeni osnovnim ugovorima. Svjesno je propustio naložiti obračun i naplatu ugovornih kazni zbog kašnjenja u isporuci opreme.


Službena istraga pokrenuta je i zbog sumnje da je prvookrivljeni direktor na traženje trećeokrivljenika, inače zaposlenika trgovačkog društva u kojem je on jedini član uprave, s njim zaključio ugovor o prodaji plovila tvrtke po cijeni višestruko nižoj od tržišne iako su obojica znala tržišnu vrijednost plovila.