Prekomjerna sila

INCIDENT U KLANI Dignuta optužnica protiv policajaca koji su na Rokovi ozlijedili 35-godišnjaka

Vladimir Mrvoš

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je, nakon provedenog istraživanja, podiglo optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana (1981., 1987., 1991.) zbog počinjenja kaznenog djela tjelesne ozljede. Riječ je o događaju kad su policajaci primijenili silu prema 35-godišnjaku koji je tada ozlijeđen



RIJEKA – Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je, nakon provedenog istraživanja, podiglo optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana (1981., 1987., 1991.) zbog počinjenja kaznenog djela tjelesne ozljede. Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su 19. kolovoza 2018. godine oko 00,15 sati, u Klani tijekom osiguranja javnog okupljanja, tijekom postupanja prema oštećeniku nanijeli mu tjelesne ozljede.


Tereti ih se da su oštećenika prvo bacili na tlo na trbuh te pritisnuli o tlo, nakon čega su ga više puta udarali, a jedan od okrivljenika ga je i pritiskao laktom u području vrata, te mu time svjesno nanio tjelesnu ozljedu. Oštećenik je zadobio više tjelesnih ozljeda koje su pojedinačno i u skupnom djelovanju lakše naravi.


Naš list je opširno pisao o tom događaju, a policija se nakon toga očitovala i svojim priopćenjem u kojem navodi da su u vrijeme održavanja javnog okupljanja policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske postupali prema 35-godišnjem hrvatskom državljaninu, koji je nekoliko puta po vlastitom priznanju odbio dati na uvid osobne isprave, odbio postupiti po upozorenju i naredbi policijskih službenika te na naročito drzak način remetio javni red i mir. Budući da upozorenjima i naredbama nije postignuta svrha policijskog postupanja, uporabljena su sredstva prisile (tjelesna snaga).




Pritom je 35-godišnjak pružao aktivni fizički otpor uslijed čega je, zajedno s policijskim službenicima, pao na pod licem prema dolje, ali je nastavio pružati aktivan otpor.


Radi svladavanja daljnjeg otpora, eventualnog samoozljeđivanja ili ozljeđivanja drugih osoba, nad njim su uporabljena sredstva za vezivanje (lisice) te je 35-godišnjak samostalno ušao u specijalno policijsko vozilo radi privođenja na kriminalističko istraživanje. Tijekom vožnje prema policijskoj postaji, policijski službenici su primijetili da je 35-godišnjaku pozlilo te su zaustavili vozilo kako bi mu pružili prvu pomoć, odmah skinuli lisice i zatražili intervenciju Hitne medicinske pomoći. Dolaskom Hitne medicinske pomoći prevezen je u Klinički bolnički centar Rijeka.


Vezano uz navedeni događaj, u Policijsku upravu primorsko-goransku upućen je stručni tim Ravnateljstva policije i Službe za unutarnju kontrolu Kabineta ministra koji je obavio izvanredni nadzor zakonitosti postupanja policijskih službenika i uporabe sredstava prisile. Nadzorom je utvrđeno kako su policijski službenici tijekom službenog postupanja prema 35-godišnjaku zakonito primijenili policijske ovlasti, a nakon što mjerama upozorenja i naredbi nije postignut cilj. Kao sredstvo prisile uporabili su tjelesnu snagu i sredstva za vezivanje kao najblaži oblik i to razmjerno intenzitetu i vremenu pružanja otpora građanina.


Ozljede koje su 35-godišnjaku konstatirane, po mišljenju stručnog medicinskog tijela, mogle su nastati tijekom uporabe sredstava prisile, odnosno prilikom pada na tlo 35-godišnjaka i policijskih službenika te su iste svojom dinamikom u skladu s izjavama policijskih službenika prema kojima nije bilo uporabe udaraca prilikom savladavanja otpora. Na mjestu događaja ne postoji videonadzor, a razgovorom sa svjedocima nije se došlo do saznanja koja bi ukazivala na nezakonito postupanje policijskih službenika.


Na temelju prikupljenih svih obavijesti donesena je ocjena opravdanosti i zakonitosti uporabe sredstava prisile. O svim utvrđenim činjenicama obaviješteno je nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci, a ono je nakon provedenog istraživanja podiglo optužnicu protiv trojice policajaca zbog počinjenja kaznenog djela tjelesnom ozljedom.


KBC: Nije bilo značajnijih traumatskih ozljeda


Nakon što je ozlijeđeni muškarac prevezen u HMT i nakon medicinske obrade, iz KBC-a su informirali javnost da je stanje 35-godišnjeg muškarca koji je u riječku bolnicu prevezen u noći s 18. na 19. kolovoza, nakon što je policija na njemu primijenila prisilu, poboljšano, a utvrđeno je da nije bilo značajnijih traumatskih ozljeda te se provodi konzervativna terapija. Provedena je sva dijagnostička obrada koja je pokazala da nije bilo značajnijih traumatskih ozljeda te se provodi konzervativna terapija na koju bolesnik povoljno reagira, napomenuli su iz KBC-a Rijeka.