Četiri uspješne akcije

GSS-ovac blizu Platka tragao za unesrećenim planinarom, pa naišao na – medvjedicu s mladima

Slavica Kleva

Foto Željko Stipec

Foto Željko Stipec

Planinar je zatražio pomoć nakon cjelodnevnog planinarenja. Ostao je u šumi bez prijevoza, nesiguran u svoju lokaciju, malaksao, a bližila se noć i nevrijeme. Zanimljivo je da je spašavatelj koji je prvi krenuo prema unesrećenom u šumi naišao na medvjedicu s mladima, srećom, bez ikakvih posljedica



Hrvatska Gorska služba spašavanja, stanica Gospić, u utorak je preko ŽC 112 zaprimila poziv za pomoć od jednog planinara koji se kretao Premužićevom stazom iz pravca Zavižana prema Velikom Alanu. Na području oko Krajačevog kuka planinar je osjetio malaksalost i nemoć u nogama uslijed višesatnog hodanja, stoga je i odlučio pozvati 112 i zatražiti pomoć. U razgovoru sa spašavateljima planinar je približno opisao svoju lokaciju te izjavio da nije ozlijeđen, ali da ne može nastaviti hodati samostalno dalje. Trinaest spašavatelja je nakon 20 sati došlo do planinara, postavili su ga u nosila i već u 21.15 sati planinar je transportiran do planinarskog doma na Velikom Alanu.


Ni spašavatelji iz stanice Rijeka nemaju odmora. Oni su spasili izletnika koji je u blizini Obzove, brdu iznad Baške, zatražio pomoć zbog opće slabosti i nesvjestice. Gorski spašavatelji su ga locirali u blizini Obzove te mu pristupili terenskim vozilom i sigurno spustili do civilizacije.


Druga akcija odvijala se istog dana u sumrak, u okolici Primorskog Kleka, sjeverno od Jasenovice, blizu Platka. Planinar je zatražio pomoć nakon cjelodnevnog planinarenja. Ostao je u šumi bez prijevoza, nesiguran u svoju lokaciju, malaksao, a bližila se noć i nevrijeme. Iz baze na Platku upućena mu je pomoć. Zanimljivo je da je spašavatelj koji je prvi krenuo prema unesrećenom u šumi naišao na medvjedicu s mladima, srećom, bez ikakvih posljedica.




I treća uspješna akcija odvijala se na području »grobničkih alpi«. Planinarka, strana državljanka, pala je i zadobila ozljedu skočnog zgloba. Aktivirana su osmorica najbližih spašavatelja koji su uzeli opremu iz baza na Vežici i Platku te žurno krenuli prema unesrećenoj osobi. Akcija se neplanirano produžila, s obzirom da spašavatelji na prijavljenom mjestu nesreće nisu pronašli unesrećenu osobu. Naime, osoba koja je dojavila o nesreći vrlo je samouvjereno tvrdila da se unesrećena nalazi na stazi »pod planinu«, no unesrećena je locirana na »kolcu« te joj je pružena pomoć, a potom je u brdskoj nosiljci i u sigurnim rukama gorskih spašavatelja spuštena u nizinu.