Nove rute prema Zapadu

Ekspanzija ilegalnih migranata u Lici: Uglavnom idu pješice uz samu ogradu autoceste A1

Marin Smolčić

Oni s ponešto novca imaju drukčiju taktiku. Mobitelima se dogovore s krijumčarima i preskaču ogradu kod ugibališta uz autocestu kako bi put nastavili automobilima



GOSPIĆ Nakon uznemiravajućih snimaka kolona ilegalnih migranata koji u pratnji BiH policije koračaju prema migrantskom naselju Vučjak nadomak Hrvatske, dosezi ove kampanje naših susjeda počeli su se oslikavati na sve širem području Like.


Dok smo donedavno od policije dobivali šture i tek povremene dojave o uhićenim  migranatima, čini se kako su oni našli nove rute za kretanje prema obećavajućem zapadu.


Sve više im je atraktivna autocesta A1. Uglavnom se kreću pješice makadamskim putem uz samu ogradu. Pomaže im slaba vidljivost po noći i jesenske magle.




Oni s ponešto novca imaju drukčiju taktiku. Mobitelima se dogovore s krijumčarima i preskaču ogradu kod ugibališta uz autocestu kako bi put nastavili automobilima.


Tako je bilo i jučer kada su policijski službenici PU ličko-senjske zaustavili na A1 iza odmorišta Janjče zaustavili kombi-vozilo njemačkih registracijskih oznaka u kojem su bila trojica migranata. Vozač kombija je Grk koji se, kao i migranti, trenutno nalazi na ispitivanju.


Jučer pred večer i rano jutros novinarima su stigle informacije o ukupno četiri skupine ilegalaca zamijećenih uz vanjski dio ograde na A1. Policija provjerava ove navode, s tim da je migrante gotovo nemoguće locirati i privesti na lokalitetu između Gospića i Ličkog Lešća zbog vrlo guste vegetacije i  šumovitog područja.


Svi uhićeni migranti su (naravno) bez dokumenata, imaju karte s jasno ucrtanim smjerovima kretanja prema zapadnoj Europi, svi imaju mobitele i mnogi veće svote eura.


Zatečenima u ilegalnom ulasku u RH slijedi ispitivanje i dokazivanje identiteta. Veći dio tih uhićenika odmah traži azil i na taj način je barem za prvo vrijeme zbrinut.


Od strane RH će na trošak poreznih obveznika biti smješteni u nekom od prihvatnih centara, u čistom i suhom, s tri obroka dnevno. Ostaje pitanje ima li Hrvatska dovoljno kapaciteta za smještaj tih ilegalaca kada se ovih dana uvidjelo da nam je susjedna BiH  na granice počela organizirano sprovoditi kvotu od 60 tisuća ilegalnih migranata?!?