I dalje u zatvoru

Dileri ostaju u riječkom zatvoru: Kupovali kokain po 25 eura po gramu, prodavali ga za sto

Slavica Kleva

Alen Batinić može iz zatvora ako uplati milijun kuna  / snimio M. ANIČIĆ

Alen Batinić može iz zatvora ako uplati milijun kuna / snimio M. ANIČIĆ

Nabavna cijena heroina Batiniću i Kasiću bila je 22 eura, a gram amfetamina i ecstasyja plaćali su po 4 eura. Gram heroina prodavali su za 400 kuna, amfetamina za 100 kuna, a komad ecstasyja imao je cijenu od 50 kuna



Prošlotjednim uhićenjem i privođenjem na ispitivanje u USKOK 47-godišnjeg Alena Batinića, zvanog Bato, i 50-godišnjeg Jasminka Kasića, zvanog Kaso, zbog osnovane sumnje u kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja, zapravo je otvorena istraga u cilju odluke hoće li se protiv njih podignuti optužnica temeljem prikupljenih dokaza ili pak obustaviti postupak. I treća osoba obuhvaćena je istragom i istražnim rješenjem, samo se brani sa slobode, a riječ je o 38-godišnjem Z. K. iz Slavonskog Broda, bravaru po zanimanju, zaposlenom u Zagrebu, koji iza sebe također ima pravomoćne presude iz domene zlouporaba opojnih droga pa samim time i zatvorski staž, baš kao i Batinić i Kasić.


USKOK sumnja da su sva trojica od srpnja 2016. godine pa do 11. srpnja 2017. godine ne samo u Rijeci i Zagrebu, već i u drugim mjestima u Hrvatskoj, bili povezani u zajedničko djelovanje zbog kupoprodaje heroina, kokaina, ecstasyja i amfetamina na ilegalnom tržištu Rijeke i šire okolice, neovlašteno je nabavljajući. Sumnja se da su na taj način nabavili najmanje 560 grama heroina, 400 komada MDMA (ecstasy), više od 180 grama amfetamina i oko 80 grama kokaina. Batinić se osnovano sumnjiči da je od trećeosumnjičenog Brođanina u namanje pet navrata kupio heroin, kokain i amfetamine. No, početkom listopada prošle godine na naplatnim kućicama Kikovica na Grobniku spomenuta droga je pronađena u prtljažniku osobnog vozila marke Audi i oduzeta od osobe koja ju je prevozila.


Oduzeta roba


Batinića se tereti i da je početkom veljače u Zagrebu kupio više od 20 grama kokaina, a za prenošenje je angažirao drugu osobu koju je policija također presrela, stopirala i oduzela. I Kasića se tereti da je od jedne osobe kupio oko 20 grama kokaina, no prilikom prenošenja u Rijeku i ta osoba nije imala sreće, zatečena je s pošiljkom, a i njoj je oduzeta roba.




Batinić i Kasić terete se da su nabavljenu drogu plaćali po 25 eura za gram kokaina, gram heroina za 22 eura, a gram amfetamina i MDMA plaćali su po 4 eura. Tako nabavljenu robu su na tajnim lokacijama prepakiravali, skladištili u manje paketiće i prema potrebama kupaca na riječkom ilegalnom tržištu prodavali. Cijena jednog grama kokaina iznosila je 100 eura, gram heroina prodavali su za 400 kuna, a gram amfetamina za 100 kuna. Jedan komad MDMA imao je cijenu od 50 kuna. Inače, tijekom kriminalističkog istraživanja provedenog u sklopu akcije pod nazivom Koloseum zaplijenjeno je 400 grama heroina, 100 grama kokaina, 180 grama amfetamina i 400 komada tableta ecstasy.


S obzirom na to da su se tijekom jednogodišnje policijske akcije provodile i posebne dokazne radnje, nadzor i tehničko snimanje razgovora te druge komunikacije na daljinu, sumnja se da su Batinić i Kasić u najmanje pedesetak navrata prodali drogu određenim osobama. Tijekom istražnih radnji ispitat će se i kupci.


Odbijene žalbe


Prilikom uhićenja i pretresa doma Batiniću je oduzet veći broj mobitela i SIM kartica, jedna digitalna vaga te nekoliko PVC vrećica, za sada se sumnja da su bile namijenjene upravo nedopuštenoj prodaji droga. U međuvremenu je naloženo i vještačenje oduzete droge, a tek predstoji izlistavanje telefonskih brojeva kojima su se koristili okrivljenici, poduzet će se pretraga oduzetih telefonskih uređaja, laptopa i tableta.


Odvjetnici Goran Marjanović i Klaudio Dekleva, koji zastupaju osumnjičenike, uložili su žalbe na određivanje istražnog zatvora, no njihove su žalbe odbijene. Osumnjičenici ostaju u zatvoru, uz uvjet jamstva, Batiniću u visini od milijun kuna, a Kasiću 500 tisuća kuna.