Nepravomoćna presuda

Damir Matan osuđen na 31 godinu zatvora zbog ubojstva supruge u Karlovcu 2015.

Hina

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Obrazlažući presudu sutkinja Sanda Janković kazala je da se sudsko vijeće priklonilo tvrdnjama da je u ovom slučaju riječ o teškom ubojstvu bliske osobe koja je ranije bila i zlostavljana



Karlovčanin Damir Matan koji je 13. srpnja 2015. iz puške ubio svoju suprugu i ozlijedio punicu pa pokušao samoubojstvo u utorak je na karlovačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od 31 godine zatvora.


Najveći dio jedinstvene kazne, čak 30 godina, dosuđeno mu je za teško ubojstvo, dok je po godinu dana dobio zbog ozljeđivanja punice i nedozvoljenog držanje oružja i eksplozivnih tvari.


Obrazlažući presudu sutkinja Sanda Janković kazala je da se sudsko vijeće priklonilo tvrdnjama da je u ovom slučaju riječ o teškom ubojstvu bliske osobe koja je ranije bila i zlostavljana.




Kroz dokazni postupak dokazano je dugotrajno zlostavljanje supruge, jer je prva prijava za nasilje bila još 1999. Suprug je do ubojstva zbog zlostavljanja dobio još dvije prijave zbog kojih je bio i u pritvoru. Sutkinja je kazala i da jedino dugotrajna kazna zatvora može polučiti svrhu kažnjavanja, tim više što je u posljednje dvije godine zabilježen porast ovakvih nedjela u društvu, zaključila je sutkinja Janković.


U završnom govoru prije presude tužiteljstvo je isticalo da je kroz dokazni postupak utvrđeno da je okrivljenik tijekom cijelog braka psihički i fizički zlostavljao suprugu, a da su kombinirana balistička i sudsko-medicinska vještačenja pokazala da je 13. srpnja 2015. u obiteljskom domu Matan iz puške pucao u suprugu Snježanu koja je bila u klečečem položaju i s oba palca na cijevi puške pokušala zaustaviti metak. Pritom je dobila rane oba palca i glave, ali je do smrti doveo drugi metak, ispaljen kada je bila na tlu.


Kćerka Ivana Matan i punica Dubravka Mikšić svjedočile su da je i ranije bilo svađa, a jedna se dogodila dan ranije, kada je zbog ljubomore fizički napao suprugu te je intervenirala policija, a ubojstvo se dogodilo nakon što se vratio iz pritvora, rekla je tužiteljica Gordana Križanić.


Matanov odvjetnik Davor Popović u završnom je govoru rekao da je okrivljenik priznao ubojstvo, ali ne i teško ubojstvo ili dugotrajno zlostavljanje supruge. Podsjetio je sudsko vijeće da se okrivljenik kaje za svoj čin te da smatra da nije dokazano da bi on sustavno zlostavljao suprugu.