Zimski uvjeti na cestama

Četiri nesreće zbog snijega na autocesti Zagreb-Rijeka; Teretna vozila s prikolicama ne mogu do Rijeke i Istre

P. N.

Ilustracija / Snimio Denis LOVROVIĆ

Ilustracija / Snimio Denis LOVROVIĆ

 Snijeg na autocesti Zagreb-Rijeka otežava promet svim vozilima. Na području oko tunela Sleme policija je morala intervenirati zbog četiri prometne nesreće. Prema prvim informacijama nema ozlijeđenih



Zimski uvjeti na cesti uzrokovali su četiri prometne nesreće na autocesti A6 Zagreb-Rijeka kod tunela Sleme, javlja portal 24sata. Policija je potvrdila kako je do prometnih nesreća došlo zbog snijega. Prema prvim informacijama nema ozlijeđenih.


Iz HAK-a u 15:12 sati javljaju da za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri, i obrnuto.


Snijeg pada u Lici i Gorskom kotaru, mjestimice i u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.




Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru, uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva 2 (od 11:20 sati) i staru cestu kroz Gorski kotar – DC3.


Zabrana je prometa za motorna vozila koja nemaju propisanu zimsku opremu i za teretna vozila s priključnim vozilom (zimski su uvjeti i na ostalim županijskim i lokalnim cestama na području Delnica, Čabra i Vrbovskog).


Kolnici su mokri i skliski u Hrvatskom primorju, Gorskom kotaru, Lici, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Zbog povremeno jakih pljuskova kiše moguće je naići na veću količinu vode koja se zadržava na kolniku. Moguća je poledica. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.


Zbog vjetra, zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila) na cestama:


  • DC8 Senj-Karlobag;


  • Krčkom mostu;


a dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina):
  • DC8 Bakar-Senj;


  • A7 čvor Draga-čvor Šmrika;


  • LC58107 Križišće-Kraljevica.


 


Od 15. studenog 2018. godine do 15. travnja 2019. godine obvezna je upotreba zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj. Na snagu je stupio novi Pravilnik o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta za promet teretnih vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5. (NN 20/2019). Više o Pravilniku možete naći na stranicama Narodnih novina na poveznici https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2019_02_20_426.html. Kartu s javnim cestama objavit ćemo u sklopu HAK-ove Interaktivne karte.