Narkotržište zasule sintetičke droge

Čak 57 novih droga na tržištu od početka godine

Ana Raić Knežević

S druge strane, prema podacima Europskog centra za monitoriranje droga i ovisnosti o drogama, konzumacija heroina u EU pada, dok uporaba kokaina i marihuane stagnira



Čak 57 novih droga pojavilo se na europskom tržištu od početka ove godine.


Potvrdili su to predstavnici Europskog centra za monitoriranje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) na prezentaciji najnovijeg izvješća o drogama u EU održanoj u Lisabonu. Lani se pojavilo 49 novih droga.


Hrvatska već nekoliko godina surađuje s EMCDDA i dostavlja joj godišnje izvješća o naporima uloženima u borbu protiv droge, a uskoro bi trebala postati i punopravna članica. Očekuje se ratifikacija pristupnog sporazuma u hrvatskom Saboru.




– U ovom se izvješću ističu izazovi pred koje nas dovodi narko-tržište koje je u posljednjih godinu dana zapljusnuto raznim stimulansima i sintetičkim drogama, rekao je Wolfgang Götz, direktor EMCDDA dodajući kako istovremeno konzumacija heroina u EU pada, dok uporaba kokaina i marihuane stagniraju.


Doduše, primjećeno je kako raste “domaća” prozivodnja kanabisa, pa on više ne stiže u Europu iz drugih zemalja, već se do njegovih izuzetno obogaćenih pripravaka može doći u europskim laboratorijima.