Presuda Silvanu Kurelcu

Bribirac koji je sa skoro 3 promila alkohola skrivio prometnu nesreću – tri godine zatvora

Slavica Kleva

Ilustracija

Ilustracija

Narodski rečeno, Kurelac je bio pijan kao zemlja kad je sjeo u auto. Velikom brzinom izravno se zabio u vozilo nesretnog Ivana Tonkovića (67) koji je kasnije umro u bolnici od ozljeda



RIJEKA Silvano Kurelac (43) s prebivalištem u Bribiru nepravomoćno je osuđen na tri godine bezuvjetnog zatvora, donesena je i mjera zabrane upravljanja motornim vozilima na dvije godine zbog prometne nesreće koju je uzrokovao i izazvao smrt drugog vozača.


Vijeće sutkinje Mladenke Paro Rudić osudilo je Kurelca nakon što je okončan sudski postupak koji se vodio protiv njega zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom, tijekom kojeg su ispitani vještaci, vještak prometne struke koji je detaljno govorio o okolnostima nastanka prometne nesreće i vještak sudske medicine koji je vještačio ozljede smrtno stradalog vozača, 67-godišnjeg Ivana Tonkovića. Ispitan je i vještak toksikolog. Nesretni vozač preminuo je od posljedica prometne nesreće dva dana nakon nesreće koja se dogodila 13. srpnja 2014. godine.


Kobni prelazak


Silvano Kurelac optužen je za tešku nesreću koja se zbila u jutarnjim satima te nedjelje, 13. srpnja u Bribiru prije četiri godine. Upravljajući osobnim automobilom VW golf riječkih oznaka, kretao se iz smjera Bribira u smjeru Novog Vinodolskog, ali pod utjecajem alkohola.




Ne samo da mu je dva sata nakon nesreće izmjereno 2,99 promila alkohola u krvi i mokraći, nego se u trenutku sraza kretao cestom gotovo dvostruko većom brzinom od dopuštene, vozio je 95 km/h umjesto dopuštenih 50 km/h, pa uslijed alkoholiziranosti i neprilagođene brzine izgubio nadzor nad vozilom.


U tom trenutku prešao je na dio kolnika namijenjen za kretanje vozila iz suprotnog smjera i prednjim dijelom VW golfa udario u prednji dio vozila marke Renault 4 kojim je upravljao Ivan Tonković. Nažalost, Tonković je zadobio teške ozljede od kojih je premnuo u KBC-u Sušak dva dana kasnije.


Prometni vještak kazao je između ostalog da se u trenutku sraza vozač Kurelac kretao brzinom od 95 km/h, no, nakon mjerenja prometnice koja u širini iznosi 5,2 metra, a oba vozila zajedno u širini iznose 3,4 metra, zaključio kako je za mimoilaženje oba automobila ostao jedan metar što bi u normalnim okolnostima bilo dovoljno. No, do sudara je došlo prednjim dijelovima automobila.


Toksikolog je potvrdio da je vozač Kurelac bio u teško pijanom stanju, nesposoban za sudjelovanje u vožnji. Rekao je da je alkoskopiran odmah nakon nesreće ali i dva sata nakon toga bio na vađenju krvi i mokraće. Kurelac je priznao da je počeo piti noć prije oko 20 sati, a prestao oko 3.50 sati.


Obrana šutnjom


Odmah nakon izuzimanja krvi analiza je pokazala da je u krvi imao 2,78 promila, dok je u mokraći bilo 4,15 promila alkohola. Nedvojbeno, nije bio sposoban voziti, zaključak je toskikologa. Također, iz zapisnika o očevidu vidljivo je da je nesretni Tonković bio vezan sigurnosnim pojasom, a policijski službenici zatekli su vozača u besvjesnom stanju.


Osuđeni Kurelac i prilikom prvog ispitivanja branio se šutnjom, a kad je imao priliku iznijeti obranu na kraju dokaznog postupka također je izabrao obranu šutnjom. Sudsko vijeće utvrdilo je da je Kurelac par mjeseci ranije od ovog kobnog udesa također zasutavljen u prometu, nakon čega je sankcioniran zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, no, tada je protiv njega podnijet prekršajni nalog.


Kod određivanja visine sankcije sudsko vijeće je olakotnom okolnošću cijenilo samo činjenicu da je riječ o neosuđivanoj osobi do sada i proteku vremena. Na visinu kazne pak utjecale su činjenice da je prekršio veći broj zakonskih odredbi iz Zakona o sigurnosti cestovnog prometa što ukazuje na kriminalnu volju.