Zatvor i globa zbog gospodarskog kriminala

Bivši čelnik Metala Opatija Bruno Jermaniš kriv: Revoltiran izašao iz sudnice zbog kazne od 640 tisuća kuna

Šarlota Brnčić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Bruno Jermaniš šutke je odslušao prvi dio presude, zatvorsku kaznu u trajanju od godine dana i devet mjeseci. Ali kad je čuo da mu se oduzima stečena imovinska korist, počeo je urlati u sudnici



RIJEKA  Bruno Jermaniš (65) iz Kastva protiv kojeg se u riječkom Županijskom sudu vodio postupak pod optužbom u niz kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta dok je bio na čelu tvrtke Metal Opatija iz Jurdana, jučer je oglašen krivim.


Vijeće kojim je predsjedao sudac Saša Cvijetić proglasilo ga je krivim za sve tri preostale točke optužnice te mu je izreklo nepravomoćnu, jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od godine dana i devet mjeseci. Jermaniš, koji je došao na objavu presude, šutke je slušao dok je sudac Cvijetić govorio na koliku je kaznu zatvora osuđen, no kada je sudac rekao da se od optuženika oduzima imovinska korist od 640.000 kuna, situacija se korjenito promijenila.


Iskoristio situaciju


»Koliko???«, zaurlao je Jermaniš na sudsko vijeće, a tada je mašući rukama počeo vikati da su taj iznos mogli staviti i u eurima, a ne u kunama, očigledno smatrajući tu cifru golemom. Sudac Cvijetić tada je morao također podignuti ton i upozoriti Jermaniša na ponašanje u sudnici, no bilo je očito da optuženik više nema namjeru ostati ni sekunde duže. Zgrabio je kaput i revoltirano izašao iz sudnice, ne čekajući obrazloženje presude.U nastavku je predsjednik vijeća obrazložio da je vijeće smatralo da je optuženik počinio kaznena djela kako je navedeno u optužnici te da je postupanjem iskoristio situaciju što je bio direktor tvrtke Metal Opatija. Nadalje, da je za nekretninu sam platio samo 20.000 eura, dok je preostali iznos podmirio na način da je iskoristio sredstva tvrtke. Također, i da je krivotvorio službenu ispravu, kao i da je podizao novac iz blagajne, a da nije pravdao troškove.

Prilikom izricanja kazne u obzir su kao olakotne okolnosti uzete u obzir dob optuženika i prethodna neosuđivanost, a kao otegotna okolnost visina štete koju je počinio.




Optužnicom se Jermaniš teretio da je kao direktor Metala Opatija u nakani da na teret tvrtke sebi pribavi veliku imovinsku korist, sredstvima tvrtke podmirio cijenu nekretnine (kuće, gospodarske zgrade i dvorišta) površine 740 četvornih metara čiju je kupnju kao fizička osoba ugovorio s vlasnicom nekretnine.


Pritom da je sam platio tek iznos od 20.000 eura, dok je ostatak platio sredstvima tvrtke. Nadalje, da je u nakani da poslovanje tvrtke prikaže pozitivnim prema nadzornom odboru i vlasnicima tvrtke Metal Opatija ovjerio statistički izvještaj za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2009. godine, iako je znao da u istom nisu prikazani svi troškovi tvrtke. Jermaniša se u posljednjoj točci optužnice teretilo i da je iz blagajne tvrtke podizao gotovinu, tobože na ime akontacija za službena putovanja i korištenja u poslovne svrhe, i to u iznosu od 168.210 kuna.


Minorizirao izvještaj


Iznoseći obranu, Jermaniš je tvrdio da je kod potpisa predugovora za kuću odmah platio 20.000 eura, a što je bila ušteđevina njega i supruge. Za preostalih 40.000 eura da je digao kredit u banci i taj novac vlasnicima isplatio kod bilježnika prilikom potpisivanja ugovor. Tvrdio je i da je on osobno kupio samo kuću, dok je atraktivne terene do kuće kupila tvrtka Metal Opatija.


Važnost statističkog izvještaja je minorizirao, rekavši da je to »ostatak još od prošlog sistema«, da se danas više ti izvještaji ne moraju podnositi te da je godišnji izvještaj bio točan. Naveo je i da u deset godina rada nije uzeo niti jednu dnevnicu. Tih 168.000 kuna da je potrošeno za putovanja, spavanje, benzin, ručkove, a da je njegov propust bio što to nije evidentirao, odnosno pisao naloge za dnevnice. Izjavio je i da je stalno trčao za poslom te nije obraćao pažnju na to.