Detalji istrage

BALKANSKI KARTEL Kokain zaplijenjen u Rijeci bio je skriven u hermetički zatvorenim metalnim kutijama

Hina

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Međunarodna suradnja policijskih i pravosudnih tijela, od ukrcaja tereta u Panami i njegovog prijevoza do koordinorane akcije uhićenja u četriri države, trajala je više od godinu dana, a koordinirana je iz zapovjednog centra u Zagrebu

 Sto kilograma kokaina, koji je policija prije nekoliko dana zaplijenila u riječkoj luci, bio je pakiran u hermetički zatvorenim metalnim kutijama i skriven među dvije tone metalnog otpada, a otkriven je zahvaljujući redovitom profiliranju rizika kontejnerskog prometa, objavio je MUP u subotu na konferenciji za novinare. Međunarodna suradnja policijskih i pravosudnih tijela, od ukrcaja tereta u Panami i njegovog prijevoza do koordinorane akcije uhićenja u četriri države, trajala je više od godinu dana, a koordinirana je iz zapovjednog centra u Zagrebu.

Hrvatska policija u akciji kodnog naziva NANA surađivala s američkom agencijom DEA, Europolom i policijama iz Njemačke, Austrije, Slovenije te Nizozemske, Italije, Paname, Španjolske i Kolumbije.


Istraga je počela početkom 2017. kad su carinici u redovitom profiliranju rizika u kontejnerskom prometu zapazili nelogičnosti i mogućnost krijumčarenja droge, a rezultirala je razbijanjem kriminalne ćelije balkanskog kartela i uhićenjem pripadnika kolumbijskog kartela.U rujnu i prosincu 2017. uhićene su četiri osobe, dok je 7. ožujka ove godine uhićeno sedam osoba, pet hrvatskih državljana, jedan španjolski, odnosno kolumbijski državljanin i jedan nizozemski.Uhićeni su koordinirano na području Rijeke, Zagreba, Malog Lošinja, Njemačke, Nizozemske i Slovenije. Hrvatska je već putem europskih uhidbenih naloga zatražila izručenje uhićenih u drugim zemljama.

Od početka akcije ukupno je uhićeno 13 pripadnika balkanskog i kolumbijskog narkokartela, a osim sto kilograma kokaina zaplijenjeno je 140 kilograma marihuane, 55 tisuća eura i 70-ak tisuća kutija cigarata.


»Kažu da je to jedna od najzahtjevnijih akcija u povijesti hrvatske policije«, rekao je načelnik Uprave kriminalističke policije Ante Gudelj.Droga je bila skrivena u pravokutnim paketima, oblijepljenim gumenom vrpcom i dodatnim zaštitama kako bi se spriječila mogućnost detekcije. Metalni spremnici bili su hermetički zatvoreni, obloženi olovom i jutenom krpom. Način skrivanja droge pokazuje visoku razinu organiziranosti.Dražen Rastović iz uprave kriminaliteta droga rekao da su još na početku akcije prepznali važnost tog slučaja jer su se u dokumentaciji pojavile osobe koje su bile predmet policijskog interesa više od deset godina. S obzirom da su pripadnici kriminalne organizacije surađivali s kriminalcima iz drugih zemalja, hrvatska policija pomoć je zatražila od drugih policija i agencija.Ataše Ureda DEA-e u Hrvatskoj Matthew Fhilman rekao je kako poduzimaju sve da zaustave aktivnosti međunarodnih kriminalnih organizacija. Organizacija koja je razbijena u akciji NANA vrlo je složena jer se, kazao je, stalno razvija i mijenja taktiku.

Pogledajte video akcije koji je objavio MUP.