Prekršitelji koriste mogućnost popusta

Akcijski popusti daju rezultate: Vozači uštedjeli, policija zaradila brzom naplatom kazni

Danko Radaljac

Tijekom lipnja kaznu »s popustom« platilo je čak 42 posto prekršitelja, dok se prije naplaćivalo tek nešto više od 10 posto kazni



ZAGREB  Akcijski popusti za prekršitelje zakona u prometu daju rezultate, potez Ministarstva pravosuđa koje je u Prekšajnom zakonu ostavilo mogućnost da se plaćanjem kazne na mjestu događaja prođe duplo povoljnije urodilo je plodom. Kako policija još uvijek obrađuje evidencije iz srpnja, kao ilustracija mogu poslužiti samo podaci iz lipnja. A oni kažu kako je pedeset posto popusta pri plaćanju odmah policijskim službenicima iskoristilo čak 16.441 osoba. Ako se zna da je zabilježeno ukupno 51.843 prekršaja u prometu u tih mjesec dana, jeftiniju varijatnu plaćanja iskoristilo je ukupno 32 posto prekršitelja. No, i taj postotak raste ako se uključi podatak da je od tih više od 50.000 prekršaja njih 12.562 prošlo tek s upozorenjem policijskih službenika. 


Pametan potez


Tako da na kraju računica kaže da je ukupno 42 posto onih koji su novčano kažnjeni odmah na prometnici policijskim službenicima platilo polovinu iznosa kazni. Sve to potvrđuje kako je Ministarstvo pravosuđa napravilo pametan potez s uvođenjem ovakve mogućnosti u Prekršajni zakon. Naime, brojke naplate kazni prije ovih posljednjih zakonskih promjena bili su porazni. Jedva nešto više od 10 posto kazni se zapravo stvarno naplaćivalo. Ostatak je najčešće odlazio u zastaru, tek u nekim rjetkim situacijama se uspjelo ovrhom naplatiti. A sada je gotovo polovica kazni za prometne prekršaje naplaćena isti dan kad je prekršaj i nastao. Prema policijskim evidencijama, najčešće se na mjestu događaja naplaćuju kazne za nepoštivanje prometnog znaka, nepropisnu brzinu i nekorištenje sigurnosnog pojasa. Treba kazati kako je najčešća naplata najnižih kazni, onih do 500 kuna. Veliki razlog uspješnoj naplati vjerojatno je i mogućnost da se kazne plate i kreditnom karticom i karticom tekućeg računa, jasno, ako se naleti na policijsku patrolu koja je opremljena POS uređajem. Doduše, po tom pitanju zasad su izvisili oni koji imaju American Express kartice, jer se državne institucije još uvijek nisu uspjele dogovoriti s njima o naplati na ovaj način. No, pregovori traju, pa je lako moguće da se i taj problem riješi i policija pokrije sve kreditne kartice na domaćem tržištu preko svog sustava naplate.


Registar neplatiša


Treba napomenuti kako ovo nije jedini popust koji se omogućuje prema novom Prekršajnom zakonu. Naime, omogućeno je i popust od 30 posto ukoliko se novac za kaznu uplati u roku od osam dana nakon počinjenja prekršaja. Koliko se ljudi okoristilo tim načinom, za sada se ne zna, jer se moraju skupiti sve transakcije obavljane preko Fine i banaka. Oni kojima ništa od ovog nije dovoljan poticaj da kaznu zbilja plate i koji se nadaju kako će po starom dobrom običaju kaznu »poslati« u zastaru, njima prijeti da budu objavljeni u Registru neplatiša prekršajnih kazni, koji će od 1. siječnja iduće godine postati javno dostupan dokument.