Međunarodna operacija

Akcija “Aureus”: Ukradena hrvatska kulturna dobra prodavali na internetu

Ana Raić Knežević

U velikoj međunarodnoj operaciji kodnog imena “Aureus” hrvatska policija uspjela je pronaći vrijedne ukradene umjetnine. Riječ je o skulpturi “Koranska nimfa” što je ukradena prije nekoliko godina u Karlovcu, te reljefu u mesingu sakralnih motiva Križnog puta što je nestao početkom mjeseca s kapelice u Dračevcu



ZAGREB U velikoj međunarodnoj operaciji kodnog imena “Aureus” hrvatska policija uspjela je pronaći vrijedne ukradene umjetnine. Riječ je o skulpturi “Koranska nimfa” što je ukradena prije nekoliko godina u Karlovcu, te reljefu u mesingu sakralnih motiva Križnog puta što je nestao početkom mjeseca s kapelice u Dračevcu.


Akciji u kojoj su sudjelovale policije iz 16 europskih zemalja uz koordinaciju Europola, MUP-u RH priključila se i Carinska uprava Ministarstva financija, te Uprava za pokretnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture. Istražitelji su tako od 17. do 23. studenog provodili na nacionalnoj razini koordinirane aktivnosti nadzora arheoloških lokaliteta, kulturnih dobara, registriranih umjetničkih i arheoloških zbirki, galerija, antikvarijata, te internetskih portala specijaliziranih za trgovinu umjetninama, priopćeno je.


Svih 20 policijskih uprava stavilo je na raspolaganje svoj operativni sastav temeljne, granične, pomorske i kriminalističke policije, a surađivali su i carinici na međunarodnim kopnenim, zračnim i pomorskim graničnim prijelazima. Sve se odvijalo uz stručnu asistenciju službenika 22 Konzervatorska odjela Uprave za zaštitu kulturne baštine. Glavni cilj operacije bilo je lociranje, identificiranje i praćenje tijekova protuzakonitih aktivnosti vezanih za trgovinu kulturnim dobrima.




Sve to urodilo je i plodom jer su istražitelji uspjeli pronaći umjetničku skulptur u bronci “Koranska nimfa” rad kipara Branka Vlahovića. Zbog toga su karlovački inspektori prijavili dvojicu kradljivaca. Ušlo se u trag i reljefima u mesingu sakralnih motiva Križnog puta. Zbog te krađe prijavljen je jedan osumnjičenik s područja PU splitsko-dalmatinske. – Na devastaciji arheološkog nalazišta zatekli smo jednog počinitelja, te smo od njega oduzeli veći broj protuzakonito prisvojenih arheoloških artefakata.


Daljnji postupak protiv njega nastavlja PU osječko-baranjska, objašnjavaju iz MUP-a RH. Istražitelji su uspjeli u neovlaštenom obavljanju podmorskih aktivnosti na zaštićenom podmorskom arheološkom lokalitetu zateći trojicu talijanskih ronilaca, nakon čega su od strane istarske policije uslijedile prekršajne prijave nadležnih osoba koje će odgovarati zbog kršenja Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.


– Praćenjem ponude na internetskim portalima, u jednoj od zemalja sudionica operativne akcije uočena je ponuda dva arheološka predmeta odnosno kulturna dobra porijeklom s podmorskih arheoloških lokaliteta u Hrvatskoj te smo za nastavak rasvjetljavanja njihove krađe zatražili međunarodnu policijsku pomoć, zaključuju iz MUP-a RH.