Nepravomoćna presuda

Afera Sibinj: Bivši šef kopnene vojske general Kruljac i još četvorica proglašeni krivima

Hina

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Kruljac je nepravomoćno osuđen na kaznu od godine dana zatvora, koja mu se zamjenjuje radom za opće dobro na slobodi i obvezu nadoknade štete državi u iznosu od 67.000 kuna, na koliko je Sud procijenio štetu za državni proračun



OSIJEK Osječki Županijski sud u petak je, po završetku ponovljenog suđenja, nepravomoćno proglasio krivim bivšeg zapovjednika Hrvatske kopnene vojske umirovljenog generala Mladena Kruljca i četvoricu okrivljenika, koje je Uskok teretio da su koruptivnim kaznenim dijelima općinu Sibinj kod Slavonskog Broda oštetili za 58,2 milijuna kuna, a državni proračun za 3,18 milijuna kuna, te ih osudio na blaže kazne nego na prvom suđenju, dok je poduzetnik Ivan Rimac oslobođen optužbi.


Kruljac je nepravomoćno osuđen na kaznu od godine dana zatvora, koja mu se zamjenjuje radom za opće dobro na slobodi i obvezu nadoknade štete državi u iznosu od 67.000 kuna, na koliko je Sud procijenio štetu za državni proračun.


Bivši načelnik općine Sibinj Ivica Batinić osuđen je na 3 godine i dva mjeseca zatvora, a bivši član Općinskog poglavarstva Ivan Mišković na dvije godine zatvora. Bivši čelnik brodsko-posavskog HDZ-a Zdravko Sočković osuđen je na devet mjeseci, s time da mu se zatvorska kazna zamjenjuje radom za opće dobro, a autoprijevoznik Željko Garić kažnjen je s godinu dana zatvora, koja mu se zamjenjuje radom za opće dobro.




Zbog sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, primanje mita te poticanje na kaznena djela Uskok je šestoricu okrivljenika optužio da su, od rujna 2007. do sredine 2008. godine, protivno odlukama Vlade, kojima je općini Sibinj darovano zemljište u svrhu izgradnje zone malog gospodarstva, omogućili unaprijed dogovorenim tvrtkama i fizičkim osobama stjecanje prava vlasništva nad velikim parcelama visoko vrijednog građevinskog zemljišta ispod stvarne vrijednosti, i to bez preuzimanja bilo kakvih obaveza za početak radova i obavljanje gospodarskih djelatnosti u zoni, čime su pribavili znatnu imovinsku korist.


Optuženike se teretilo da su, u nakani da prije prodaje zemljišta dodatno povećaju njegovu vrijednost, s generalom Kruljcem dogovorili izvođenje radova, nakon čega je Hrvatska vojska, protivno zapovjedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, kojom se zabranjuje uporaba inženjerije na radovima koji nisu za potrebe vojske, obavila radove.


Vrhovni sud je u srpnju 2015. godine ukinuo prvostupanjsku presudu osječkog Županijskog suda iz ožujka 2014. godine, koji je nepravomoćno proglasio krivim svih šest okrivljenika.


Kruljac je tada bio osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora, Batinić na šest godina zatvora, a Mišković na 5 godina i šest mjeseci zatvora. Rimac je bio osuđen na tri godine i deset mjeseci zatvora, Sočković na godinu i tri mjeseca, a Garić na dvije godine zatvora.