Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. siječnja 2020.
Podignuta optužnica

AFERA KREMPITA Kako je šest ugostitelja iz Rijeke i s Krka "smuljalo" državu za 1,4 milijuna kuna

snimio Vedran Karuza
snimio Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 7. prosinac 2018. u 15:50 2018-12-07T15:50:00+01:00

Osnovano se sumnja da su na opisani način Lombardić, Jerković i Kirinčić svoje pravne osobe, redom TD Choice iz Rijeke, TD Fuciman iz Punta i TD Družina iz Krka okoristili na štetu državnog proračuna Republike Hrvatske u ukupnom iznosu od milijun i 400 tisuća kuna.

RIJEKA - Od istrage u slučaju »friziranje fiskalizacije« koji se u policiji vodio pod kodnim nazivom »Krempita« prošlo je tri mjeseca, a sada se oglasilo riječko Općinsko državno odvjetništvo priopćenjem kako je protiv šest osoba i tri pravne osobe sa sjedištem u Rijeci, Puntu i Krku podignuta optužnica zbog kaznenih djela utaje poreza ili carina, računalnog krivotvorenja i zlouporabe naprava.

Optužnicom se petero okrivljenika, Josip Lombardić (35) s prebivalištem u Rijeci, Tomislav Jerković (38) iz Punta, Tomislav Kirinčić (40) iz Krka, Mate Lukić (24) iz Kastva i Deniel Jurešić (44) iz Krka terete da su kao vlasnici ugostiteljskih objekata na području Rijeke, Krka i Punta od 1. siječnja 2017. do 31. svibnja ove godine u cilju izbjegavanja plaćanja poreza, od Denisa Linardića (41) iz Krka koji se bavi održavanjem informatičkih sustava, kupili računalne programe za fiskalizaciju. Ali računalne programe koji omogućavaju da se s već izdanih i naplaćenih računa preko elektroničkih naplatnih uređaja obrišu računalne stavke i tako izmijenjene prosljeđuju centralnom informacijskom sustavu nadležnog ministarstva.

Đavolji program

Osnovano se sumnja da su na opisani način Lombardić, Jerković i Kirinčić svoje pravne osobe, redom TD Choice iz Rijeke, TD Fuciman iz Punta i TD Družina iz Krka okoristili na štetu državnog proračuna Republike Hrvatske u ukupnom iznosu od milijun i 400 tisuća kuna.

Tri pravne osobe koje su stekle imovinsku korist ovim kaznenim djelima su odgovorne sukladno Zakonu o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. U odnosu na Lukića i Jurešića se osnovano sumnja da su kao vlasnici ugostiteljskih objekata u njima posjedovali inkriminirane programe za fiskalizaciju.

U optužnici se navodi da je Lombardić kao odgovorna osoba TD Choice u lokalu Incaffe u Omišlju s namjerom izbjegavanja plaćanja poreza na dohodak od kapitala i poreza na dodanu vrijednost s 3.780 računa obrisao računalne stavke. Inkriminacije terete i Lombradića i Linardića za vremensko razdoblje od siječnja prošle do kraja svibnja ove godine.

Opsežna istraga

Akcija kodnog imena »Krempita« koju su pokrenuli policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom i nadležnim uredom Porezne uprave obuhvatila je ne samo pojedine ugostiteljske lokale koji uglavnom nude kavu i napitke već i one koji se bave izradom slastica.

Tijekom ljetnih mjeseci u sklopu kriminalističke istrage i po nalogu suca istrage Županijskog suda obavljen je veći broj pretraga ugostiteljskih objekata, stanova, poslovnih prostora i vozila osumnjičenih na području Rijeke i otoka Krka. Oduzeto je više od sto raznih digitalnih predmeta, računala i fiskalnih kasa, mobitela, prijenosnih računala i drugo, razna dokumentacija, prije svega računi i druga poslovna dokumentacija. Rezultat istrage je optužni akt koji čeka pravomoćnost i skori početak suđenja.

Lombardić je zapravo od Linardića kupio računalni program za fiskalizaciju ali koji omogućava da se sa već izdanih i naplaćenih računa preko elektroničkih naplatnih uređaja obrišu računalne stavke. Tako izmijenjene račune upotrijebio je kao vjerodostojne te ih naknadno fiskalizirao i proslijeđivao prema centralnom informacijskom sustavu Ministarstva financija. Na taj način je umanjio obvezu plaćanja u sveukupnom iznosu od nešto više od 75 tisuća kuna.

Napiši pa briši

Za sličnu inkriminaciju terete se Jerković i Linardić. Jerković je kao vlasnik i odgovorna osoba TD Fuciman iz Punta od Linardića kupio i u riječkom caffe baru Onix držao računalni program za fiskalizaciju koji omogućava da sa već izdanih i naplaćenih računa preko elektroničkih naplatnih uređaja obrišu računalne stavke, konkretno, s 43.369 računa »skinute« su računalne stavke bez da je ostao zapis o obrisanim stavkama. U ovom konkretnom slučaju tužitelj tvrdi da je državni proračun Republike Hrvatske oštećen za 875 tisuća kuna.

Tomislav Kirinčić je pak kao odgovorna osoba TD Družina iz Krka također kupio od Linardića računalni program držeći ga u caffe baru Melody u Krku i državni proračun ukupno oštetio za 455 tisuća kuna.

Mate Lukić je kao odgovorna osoba TD Fiumanka iz Viškova u noćnom baru Infiniti u Viškovu također kupivši od Linardića računalni program, obrisao je računalne stavke s 57 računa.

Deniela Jurešića se pak tereti za razdoblje od 4 dana, od 4. svibnja do 7. svibnja ove godine, da je kao odgovorna osba TD Krčke vile iz Krka u ugostiteljskom lokalu, slastičarni Casa del padrone, a nakon što je od Linardića kupio i držao računalni program za fiskalizaciju, obrisao računalne stavke bez da ostane zapis o obrisanim stavkama s namjerom da izmijenjene račune upotrijebi kao vjerodostojne s ukupno 310 izdanih računa.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.