Danijel Jurišić

Žao mi je što odlazim iz kluba, ali ovo je prilika koju ne smijem propustiti

Ivan Volarić

Danijel Jurišić/Foto Arhiva NL

Danijel Jurišić/Foto Arhiva NL

Odlazim poslom u mali gradić na zapadu Nizozemske. Žao mi je da se to moralo dogoditi u ovom trenutku jer smo blizu vrha, ali dugo sam već u klubu i ne bi smio odbiti ovako nešto – kaže kapetan odbojkaša Rijeke

DANIJEL JURIŠIĆ Kapetan odbojkaša Rijeke odlazi iz kluba nakon 15 godina Žao mi je, ali ovo je prilika koju ne smijem propustiti

Odlazim poslom u mali gradić na zapadu Nizozemske. Žao mi je da se to moralo dogoditi u ovom trenutku jer smo blizu vrha, ali dugo sam već u klubu i ne bi smio odbiti ovako nešto – kaže Jurišić


Žao što napuštam tako dobro društvo.Bit ću ubuduće njihov vjerni fan!


Ivan VOLARIĆ




RIJEKA Pobjeda (3:0) u Rovinju označila je kraj službenih obveza za odbojkaše Rijeke i početak kratkotrajnog odmora od treninga. Preciznije, trener Velimir Liverić označio je raspust do 4. siječnja kada će ponovo okupiti ekipu i započeti sa serijom treninga uoči posljedna dva prvenstvena kola prije nego što se liga podijeli na dva dijela. Riječani su već osigurali svoje mjesto u doigravanju za prvaka, a sada je još samo pitanje koliko će bodova prenijeti iz međusobnih susreta. O tome će odlučivati upravo preostale dvije utakmice protiv dvije Mladosti, ona zagrebačka u zadnjem kolu dolazi na Trsat. Te utakmice će Danijel Jurišić pratiti kao navijač – putem mobitela. Naime, tridesetogodišnji kapetan riječkih odbojkaša napušta klub, odlazi u inozemstvo potaknut poslovnim izazovima u svojoj struci (brodogradnja).


– Rovinj je utakmica koju smo jednostavno morali odraditi na taj način na koji smo odradili. Nije bilo glatko kao što je trebalo biti, ali nismo si smjeli dozvoliti da bacimo mrlju na sve dobro što smo napravili ove polusezone. Igrala je ekipa koja bi mogla tako izgledati u idućoj godini, dakle s Maurizijom Bankom na mojoj poziciji. Dobro je bilo vidjeti da to isto tako dobro funkcionira. To je bila utakmica koja jednostavno morala završiti 3:0 za nas kako bismo cijelu tu priču zaokružili na pravi način – rezimira Jurišić posljednji ovogodišnji susret riječke momčadi, kao i vrlo dobar jesenski učinak. Zapravo, bio bi gotovo savršen da se Riječanima nije dogodio poraz od Centrometala u četvrtfinalu Kupa Hrvatske.


Sjajna jesen


– Da nam je netko unaprijed rekao da ćemo na polusezoni imati učinak 11-1, ne bismo mu povjerovali. Sjajan omjer! Nije tragedija izgubiti od Mladosti. Oni su ipak razina za sebe. Ističu se kod nas, imaju fokus na Europu gdje se žele što bolje prezentirati. Ipak, mi smo tu utakmicu trebali bolje odraditi, biti im konkurentniji i iskoristiti taj susret kao dobru pripremu za iduće utakmice protiv njih. Što se ostalih prvenstvenih utakmica tiče, vrijedno smo sakupljali bodove, a treba posebno naglasiti utakmicu protiv Kaštele. Ta utakmica nas je odgurnula prema vrhu, a njih gurnula prema sredini. Crna mrlja u Kupu? Da, to je jedan od onih poraza koji se možda nije trebao dogoditi. Prije i poslije toga smo dobili Centrometal 3:0. Međutim, u kupu je u toj fazi takav sistem igranja da bacaš sve karte na jednu utakmicu. Ako nisi pravi taj dan – ispadaš. Međutim, iz tog poraza smo izašli jači. Trgnuo nas je, a osim toga nismo gubili snagu i energiju na kup. Uostalom, kada smo vidjeli da su u polufinalu naletjeli na Mladost, onda nismo toliko žalili jer bi nas te utakmice silno izmorile, a ceh bismo vjerojatno platili u prvenstvu.


Drugo mjesto


U klubu su sve već počeli pripremati na život bez Jurišića. Kako sada već bivši kapetan vidi svoje suigrače u drugom dijelu sezone gdje ulaze vjerojatno s pozicije druge momčadi prvenstva?


– Drugo mjesto bi bio vrhunski rezultat i smatram da se može zadržati uoči doigravanja. Recimo da je to nešto što je realno očekivati, ali Bože moj, da se dogodi da skliznu na treću poziciju, to isto možemo smatrati vrhunskim rezultatom. Bilo bi šteta jer bi to značilo da smo popustili kada je bilo najbitnije. Međutim, mislim da imaju kvalitetu i širinu i bez mene odraditi dobro i kvalitetno ono što predstoji – nadovezao se Jurišić, koji je u Rijeku stigao iz Mlake kao kadet. Dakle, Jurišić napušta MOK »Rijeku« nakon 15-ak godina, desetak godina seniorskog staža, šest, sedam godina bio je kapetan momčadi… Nova adresa je – Nizozemska.


– Odlazim poslom u jedan mali gradić na zapadu Nizozemske. Došlo je vrijeme da se odaberu prave stvari u životu, takvu priliku jednostavno ne smijem propustiti. To sam rekao i suigračima i treneru. Žao mi je da se to moralo dogoditi u ovom trenutku jer smo blizu vrha, ali dugo sam već u klubu i ne bi smio odbiti ovako nešto.


Odlazak u Nizozemsku vjerojatno znači i kraj bavljenja odbojkom.


– Koliko znam, tamo nema ništa što će biti vezano uz sport. Ako uspijem nešto ubaciti u dnevni raspored, super, ali mislim da mi radno vrijeme neće biti baš naklonjeno za sportske aktivnosti. Neću reći da je ovo kraj, jer sam već znao prestajati igrati pa sam se vraćao, međutim, mislim da bi ovog puta doista to moglo značiti kraj igračke karijere. Ne znam koliko može trajati ova stanka, ako bude preduga, onda se doista nema smisla vraćati.


Dobro društvo


Kapetansku traku ostavlja u nasljeđe Luki Lasiću.


– Izrazio sam svoju želju, a ne znam da li će se dečki složiti, odnosno da li će donijeti takvu demokratsku odluku. Luka je moj partner na zagrijavanju i uz mene je najduže u klubu. Zajedno smo svojevremeno krenuli u seniorima kao djeca koja su putovala s prvom ekipom, znajući unaprijed da nećemo igrati. Prošli smo puno toga skupa i mislim da zaslužuje traku.


Noć je po povratku iz Rovinja bila duga… Sigurno su dečki priredili adekvatan oproštajni »party« za svojega kapetana. Odbojkaši inače spadaju u red onih sportaša koji znaju proslaviti svoje pobjede kako spada.


– Bilo je jako ugodno… Poklopilo se puno toga, od uspješnog završetka polusezone, preko Smiljanićevog rođendana pa do mojega odlaska… Ako se moj odlazak može slaviti! Bilo je baš dobro i naravno, da mi je žao što napuštam tako dobro društvo. Bit ću ubuduće njihov vjerni fan! – zaključio je Jurišić.