Hrvatska među elitom

Samanta Fabris odvela odbojkašice u četvrtfinale EP-a

Kristian Sirotich

Samanta Fabris svojim je beskompromisnim nastupom pokrenula suigračice, uvela ih u peti set i odvela do pobjede. Nakon dvosatne žestoke borbe završila je na rukama djevojka koje će u četvrtfinalu igrati protiv Njemačke



HALLE Samanta Fabris ime je djevojke koje će Nizozemke od sada zasigurno izgovarati sa silnim poštovanjem. Odbojkašicu iz okolice Pazina  izbornik Igor Lovrinov od petnaeste godine igrački je oblikovao kao trener Riječanki, imao je priliku gledati svoje remek djelo u punom zanosu na velikoj sceni povjerivši joj glavnu ulogu onda kada su kola krenula nizbrdo.


Dugo je Lovrinov u utakmici protiv Nizozemki čekao Sanju Popović, djevojke u narandžastim dresovima savršeno su je zaustavile, a kada je postalo i definitivno jasno da razorni Sanjini smečevi u ovoj utakmici neće donijeti prevagu posegao je za jedinim mogućim adutom s klupe. Samanta Fabris odužila se na najbolji mogući način, svojim beskompromisnim nastupom odvela je utakmicu u peti set, Hrvatsku do pobjede nad Nizozemskom i do plasmana u četvrtfinale.


Poljuljano samopouzdanje


Odvela je Hrvatsku u elitu. Napravila je i više od toga, vratila je suigračicama poljuljano samopouzdanje i zasluženo završila na – njihovim rukama.  Zahvaljujući Samanti i naravno svim ostalim djevojkama koje su dale golemi obol ovom velikom uspjehu Hrvatska niti u četvrtfinalu neće biti bez izgleda. Bez obzira što je umor sigurno učinio svoje i što će se u Halleu igrati protiv Njemačke. Ova reprezentacija još nije rekla svoju posljednju riječ na ovom prvenstvu.





Reprezentacije Italije i Turske uspješno su kroz »repasaž« pronašle put do četvrtfinala. Talijanke su u Zürichu bile uspješnije od Poljske 3:0 (25:22, 25:22, 25:13), Turkinje su u Halleu pak bile još uvjerljivije protiv Bjelorusije 3:0 (25:16, 25:13, 25:17). U Zürichu su među osam najboljih prošle i Francuskinje, koje su poput Hrvatica slavile u pet setova protiv Čehinja (3:2 (20:25, 9:25, 25:23, 25:23, 20:18). U četvrtfinalu, koje je tako na rasporedu u srijedu 11. rujna u Helleu se sastaju Rusija – Turska (17 sati) i Njemačka – Hrvatska (20 sati), dok u Zürichu igraju Belgija – Francuska (17.30 sati) i Srbija – Italija (20.30).



Kada je u četvrtom setu Stoltenborg pogriješila na dizanju i donijela Hrvaticama tri poena prednosti (18:15) sve je ukazivalo da peti set ne bi trebao izostati. Međutim, drama još nije bila niti na vrhuncu. Sve dobro što su djevojke riječkog stručnjaka napravile netragom je nestalo u samo nekoliko trenutaka, nekoliko nizozemskih blokova i loših hrvatskih procjena dovele su suparnice na prag četvrtfinala. Serijom 6:0, zaključenom blokom Robin De Krujif na već isrcpljenoj Sanji Popović, Nizozemke su povele 21:18 i zakaparirale pobjedu.


Lovrinov je tada, drugi puta u utakmici, aktivirao jocker s klupe u liku Samante Fabris, koja je u nizozemskim redovima napravila pravi mali dar-mar. Prvi dodir s loptom valjda je bio presudan, silovitim smečem prekinula je post, potom dodala još jedan poen za minimalni zaostatak (21:20). Doduše, treći je pokušaj bio neuspješan, ali za Nizozemke je već bilo kasno. Ušle su u seriju neobjašnjivih pogrešaka (pogrešan servis, sudar na prijemu), a nakon što je Samanta zakucala smeč za set loptu dodale su još jedan loš prijem (servis Mire Topić) koji je Maja Poljak pretvorila u – peti set.


Prava igra


Samanta Fabris samo se u završnici četvrtoga seta zagrijavala, u petom setu sinoć nevjerojatan nizozemski blok za nju je postao prava igra. Sijevalo je sa svih strana, od prvih šest hrvatskih poena pet je donijela buduća zvijezda svjetske odbojke. A kada je Samanta malo zastala pridružila se Maja Poljak blokom, pa Ana Grbac odličnom rekacijom nakon još jednog odličnog servisa Mire Topić, pa Mira Topić još jednim servisom i Samanta Fabris dvama novim smečevima za golemih 11:6. Za Nizozemke nije bilo povratka, primakle su se na dva poena zaostatka i to je bilo to. Ivana Miloš otklonila je dvojbe, ako ih je nakon četvrtog seta više uopće i bilo.



Utakmica razigravanja za plasman u četvrtfinale Europskog prvenstva odbojkašica:


Hrvatska – Nizozemska 3:2 (23:25, 25:11, 22:25, 25:23, 15:11).


Gerry Weber Arena. Gledatelja: 3.200. Suci: Philippe Schürmann (Lihtenštajn), Karin Zahorcova (Češka).


HRVATSKA: Ušić-Jogunica, Grbac 4, Topić 22, Ćutuk, Jerkov 7, Miloš 14, Popović 18, Fabris 15, Brčić, Malević (L), Alajbeg, Poljak 14.


NIZOZEMSKA: Stoltenberg 7, Belien, Plak, De Kruijf 11, Grotheus 9, Steenbergen 10, Pietersen 2, Bujis 15, Flier 11, Dijkema, Renkema, Knip.Napad poeni: Hrvatska 69 (Topić 17), Nizozemska 40 (Bujis 12). Blok poeni: Hrvatska 12 (Poljak 7), Nizozemska 19 (De Krujif 7). Servis poeni: Hrvatska 13 (Miloš 4), Nizozemska 6 (Stoltenborg 3).


Da su slučajno izgubile, Hrvatske odbojkašice ne bi izgubile od bolje ekipe, izgubile bi samo i isključivo na račun svojih manjkavosti. Nervoza ili umor, sada više i nije bitno, učinili su svoje, većim dijelom utakmice nije to bila igra kojom su Hrvatice u Dresdenu oduševljavale. No, borbenost, karakter, srce, želju, volju i prisebnost nitko im ne može osporiti. Nizozemke su bile fenomenalne na bloku, fenomenalne u polju, u prilog im je išao i hrvatski prijem, koji je bio bitno lošiji nego na prijašnjim utakmicama. No, ipak su izgubile. Treći put na ovom turniru u pet setova. I to ponešto govori o kvaliteti ekipe i načinu na koji je vođena. Kao što ponešto govori i drugi set, u kojem su Nizozemke došle samo do 11 poena. I zbog toga bi seta bila prava tragedija da djevojke Igora Lovrinova nisu dočekale četvrtfinale. Već sada su zaslužile svaku čestitku.