Korak do senzacije

Riječanke nakon dramatičnih pet setova priznale poraz aktualnim prvakinjama

Kristian Sirotich

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



RIJEKA Nešto malo manje od dva sata čiste igre trebalo je odbojkašicama Marina Kaštele, aktualnim hrvatskim prvakinjama, da sinoć na Trsatu u dramatičnom susretu slome otpor raspoloženih Riječanki. Apsolutno zasluženu pobjedu favoritkinje su izborile zahvaljujući činjenici da ipak imaju ponešto iskusniju i kvalitetniju ekipu, koja se morala silno pomučiti da na Trsatu ne ostane potpuno praznih ruku. Jer, nakon svega viđenog, teško se oteti dojmu da Riječanke možda na kraju nisu mogle doći do boda ili čak i dva više. Za tim apsolutno imaju pravo žaliti.


Posljednju dionicu susreta gošće su otvorile kako i dolikuje prvakinjama. Superiorno. Blokovima Lare Dežulović i Elene Vukić te as servisom Marije Barić izgradile su veliku prednost (0:3). Tračak nade da Riječanke mogu ravnopravno parirati ukazao se nakon što je Lea Boban izblokirala Elenu Vukić (1:3), ali nakon što je uslijedila nova serija gošći iz Dalmacije (0:3) postalo je jasno da će Riječanke ostati na korak od senzacije. Doduše, dva prolaza Ivane Šćulac i dvije pogreške suparnica utakmicu su privremeno opet uvele u sferu neizvjesnosti (5:7). Ali samo nakratko budući su prvakinje do kraja utakmice domaćim djevojkama prepustile još samo jedan poen.


Na otvaranju utakmice u igri domaćih djevojaka dala se osjetiti jedna doza respekta, što je potrajalo onoliko koliko je Riječankama trebalo da shvate da gošćama mogu parirati. Šteta što u prvom setu djevojke trenera Krešimira Jurića nisu iskoristile poneku pogrešku suparnica, kao što su to učinile u drugom setu, dionici kojom su suverno vladale od samog početka. U trećem setu gošće su apsolutno pokazale sve svoje kvalitete, u četvrtom su to pak učinile Riječanke. Više od toga nije išlo protiv ekipe koja je bila toliko suverena na bloku da su se domaće cure žestoko borile za svaki poen. I na tome im treba čestitati. Kao i na igri u polju, obrana polako postaje zaštitni znak Riječanki koje su i ovom utakmicom dokazale da se na njih ove sezone itekako treba računati. Budu li nastavile s ovakvim igrama, bude li proporcionalno tome raslo i njihovo samopouzdanjem, s Trsata će malo tko odnijeti bodove ove sezone.