Natalia Tomić

Puno nam znači prvi finale Kupa, velika je to stvar za nas

Ivan Volarić

Natalia Tomić/Foto Arhiva NL

Natalia Tomić/Foto Arhiva NL

Činjenica je da su Zagrepčanke favoritkinje, ali ima još dosta do finala i treba vidjeti kako će sve to izgledati do tada. Nismo još počele razmišljati o toj utakmici. Moramo se sada fokusirati na naše prvenstvene obveze koje nam predstoje - kaže darovita odbojkašica Rijeke CO



RIJEKA Igor Lovrinov, dugogodišnji trofejni trener riječkih odbojkašica, nedugo nakon trijumfa u Vukovaru vrijednog plasmana u 18. klupski finale Kupa Hrvatske, na upit koja je djevojka svojom izvedbom bila »prva među jednakima« podvukao je jedno ime: Natalia Tomić.


Četvrtog siječnja (početkom siječnja su inače rođeni brojni veliki hrvatski sportaši poput Davora Šukera ili Janice Kostelić…) napunit će 17 godina. Polaznica trećega razreda Sušačke gimnazije godinama već slovi za veliku riječku i hrvatsku odbojkašku nadu što je potvrđivala na brojnim prvenstvenima nižih uzrasnih kategorija. No, sada je ova riječka i hrvatska odbojkaška »zvjezdica« počela potvrđivati svoj potencijal i na seniorskim parketima. Vukovar je samo jedna od postoja dokazivanja ove nadarene djevojke odbojkaških gena.


Odbojkaški geni


Otac Kristijan je bio vrsni odbojkaš Rijeke, sada uspješno vodi odbojkašice Kostrene. Majka Gordana uspješno je pod prezimenom Jurcan nosila dres riječkih prvoligašica i reprezentacije Hrvatske, a sada vodi niže uzrasne kategorije u HAOK Rijeka. Natalia je na dobrom putu da nadmaši roditelje, iako, jasno, tek je na početku svojega trnovitog puta dokazivanja što u slučaju mladih sportaša sobom nosi neminovne oscilacije. Kao što je to bilo s riječkim odbojkašicama u Vukovaru. Počelo je loše, a završilo – sjajno.




– Dosta loše smo počele utakmicu, imali smo problema i s prijemom i s napadom – rezimira Natalia vukovarsko poglavlje Riječanki na putu do finala Kupa. – Pokušavali smo cijeli set stići njihovu prednost, ali nije išlo. U drugom setu smo počeli bolje primati i napadati, podigli smo razinu angažmana i to je dosta dobro izgledalo. U trećem setu je već to bila naša klasika – sve smo odigrale dobro, održavale smo cijelo vrijeme razliku te dobile treći set. Budući da su nam za ulazak u finale bila dostatna dva dobijena seta, u četvrtom su igrale mlađe igračice.


Riječanke su u Vukovar, iako s pozitivnim rezultatom iz prve utakmice (3:0), otputovale bez nekoliko prvotimki, no te izostanke su nadomjestile kolektivnim angažmanom.


– Nije bilo ni Ivane Šćulac koja je naša glavna igračica i to je sigurno bio hendikep za nas. Međutim, mi ostale smo se potrudile da je nadomjestimo. Svaka od nas je pružila malo više i na kraju se isplatilo – dodaje 16-godišnja odbojkašica kojoj će ovo, kao i većini suigračica, biti prvi finale Kupa, odnosno prva prilika da osvoji seniorski trofej. Jedino su od aktualnog kadra Ana Mioč i Ivana Šćulac do sada osjetile čari borbe za trofej, odnosno bile su dio one ekipe koja je prije šest godina osvojila posljednji klupski Kup Hrvatske.


Raste forma


– Sigurno da nam ovaj uspjeh puno znači, ovo je ipak naše prvo finale i to je velika stvar za nas. Naravno da smo jako uzbuđene zbog toga.


U finalu, tijekom travnja iduće godine, Riječanke će čekati favorizirana Mladost.


– Činjenica je da su Zagrepčanke favoritkinje, ali ima još dosta do finala i treba vidjeti kako će sve to izgledati do tada. Nismo još počele razmišljati o toj utakmici. Moramo se sada fokusirati na naše prvenstvene obveze koje nam predstoje.


Prvi idući prvenstveni sudar je u subotu kada na Trsat dolaze Porečanke, protiv Rijeke uvijek posebno motivirane.


– Jače smo i kvalitetnije, osim toga, bit ćemo kompletne. Vraćaju se Ivana Šćulac i ostale djevojke tako da će biti lakše. Pobjeda ne bi smjela doći u pitanje.


Povrh toga raste i forma igračicama, pa i Natalia se diže u svojoj izvedbi…


– Zadnjih nekoliko utakmica sve izgleda bolje nego što je bilo. Nadam se da ću tako i nastaviti! – zaključila je Natalia Tomić.


Ime koje vrijedi upamtiti…


Profesori imaju razumijevanja


Riječanke su se iz Vukovara vratile u četvrtak rano ujutro. Naravno da je Natalia preskočila jutarnju nastavu, umor od utakmice i dugi noćni put su učinili svoje. Valjda profesori u Sušačkoj gimnaziji imaju razumijevanja za ovu vrhunsku sportašicu i njezine brojne obaveze.


– Imaju! Znaju da često izostajem zbog svojih sportskih obveza. Do sada to nije bio problem – rekla je Natalia.