Ždrijeb

Nova odbojkaška sezona: Riječani u Osijeku, Riječanke u Poreču

Kristian Sirotich

Odbojkaši Rijeke i članovi Udruge Žmergo prikupili su četiri kubika otpada  / Facebook

Odbojkaši Rijeke i članovi Udruge Žmergo prikupili su četiri kubika otpada / Facebook

Iako novu sezonu otvaraju na gostujućim parketima, iz oba riječka »superligaška« tabora ne kriju zadovoljstvo ždrijebom u Zagrebu



 Nova odbojkaška sezona startat će za dvadesetak dana, a oba riječka »superligaška« tabora svoje će prve natjecateljske obaveze odraditi na gostujućim parketima. Tako će 7. listopada odbojkaši Rijeke, koji su prošle godine slovili za najugodnije ligaško iznenađenje, Superligu otvoriti gostovanjem kod »Murse« u Osijeku, dok će odbojkašice »Rijeke«, povratnice u najboljih osam domaćih ekipa, svoju prvu utakmicu odigrati isti dan u Poreču.


– Zadovoljni smo ždrijebom – kratko i jasno poručuje Velimir Liverić, trener Riječana koji će u sezonu krenuti sa sastavom neznatno izmjenjenim u odnosu na prošlu godinu budući su svi igrači ostali na okupu, a u odnosu na prošlu sezonu igrački kadar proširen je za povratnika Deana Cibića i Stipu Šćuliju, koji je prošle godine nosio dres Karlovca. U kakvoj će formi momčad dočekati početak sezone pomalo će ovisiti i o pripremnim utakmicama, minuloga vikenda Liverićeva je momčad slavila na Trofeju Rijeka, ovoga je pak vikenda očekuju četiri zahtjevne utakmice na turniru u Kranju. Riječani će igrati protiv austrijskih prvoligaša Klagenfurta i Graza, slovenskog prvoligaša Kranja i talijanskog B-ligaša Sloge.



Za svoj angažman minuloga tjedna odbojkaši Rijeke zaslužili su svaku pohvalu. Naime, umjesto jutarnjeg treninga jedan dio riječke momčadi pridružio se Udruzi Žmergo, odnosno njihovim članovima i aktivistima, na akciji čišćenja divljih odlagališta krupnog otpada na dvjema plaža ispod Doma za umirovljenike Kantrida nazvanoj »Plava čistka«. Iako zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta nisu mogli računati i na podršku ronioca, dvadesetak hrabrih ljubitelja čistog okoliša je u nekoliko sati sakupilo više od 12 vreća raznog otpada, metalne (stari bolnički krevet, stol, ležaljke i stolci) te drvne mase s hrđavim čavlima, što je predstavljalo veliku opasnost za šetače. Sveukupno, prikupljeno je više od četiri kubika raznog otpada, a volonteri su uspjeli očistiti i uljepšati stari vojni bunker koji je u novije vrijeme kupačima koristio za neodogovarajuće odlaganje najrazličitije ambalaže. Ovom akcijom simbolično je označeno točno godinu dana do početka najveće svjetske akcije čišćenja »World Cleanup«, što će biti održana 15. rujna iduće godine, kao akcija s najvećim angažmanom volontera u povijesti, što će se u isto vrijeme održati u 150 zemalja svijeta.




– Ako je dvadesetak volontera u tri sata uspjelo sakupiti toliko otpada zamislite što će učiniti više od 225 tisuća Hrvata tijekom 15. rujna iduće godine. Krajnje je vrijeme da se – zazelenimo – poručio je Karlo Čule, srednji bloker Riječana i u ovom slučaju predani volonter Udruge Žmergo.



Zadovoljstvo ždrijebom ne kriju niti u taboru odbojkašica »Rijeke«, koje su sjajnim prošlogodišnjim partijama izborile povratak u društvo osam najboljih domaćih ekipa. Velika je stvar što su sve cure od prošle sezone ostale na okupu, za Barbaru Fabulić, koja je prošle godine nosila dres »Drenove« te Saru Bačvarovu, koja je bila libero »Kastva«.


– Nije loš ždrijeb, mogli smo i gore proći. Otvaramo u Poreču, nakon toga igramo doma protiv Osječanki. Drago mi je da je tako ispalo budući da protiv tih ekipa nismo igrali tijekom priprema – reći će trener Krešimir Jurić, djevojke kojega su minuloga vikenda na turniru u Zadru svladale »Zadar« i »Olimpik«, a ovoga ih vikenda očekuje pripremni nastup na turniru u Zagrebu, uz sudjelovanje »Olimpika«, »Zadra« i »Nove Gradiške«.


Istoga vikenda s natjecanjem će se krenuti i u Prvoj ligi odbojkaša i odbojkašica, djevojke »Drenove« i »Kostrene« ždrijeb baš i nije mazio budući im je odmah na startu namijenio – lokalni derbi. Treću godinu za redom.