Zasićenje

Lovrinov kormilo Riječanki prepustio Krešimiru Juriću

Kristian Sirotich

Umoran sam. S predsjednikom sam dogovorio da Krešimir Jurić preuzme prvu ekipu, ja ću svoj doprinos pokušaju izlaska iz krize dati kao prvi čovjek stručnog stožera, kaže trofejni riječki trener

RIJEKA Igor Lovrinov više nije trener riječkih odbojkašica. Izbornik reprezentacije odlučio je po povratku s Europskog prvenstva uzeti mali predah i ulogu trenera prve ekipe »Rijeke« prepustiti svom dojučerašnjem pomoćniku Krešimiru Juriću. Lovrinov je tako postao šef stručnog stožera, direktno nadređeni Juriću, kojega će ove sezone čekati jako težak posao. Odbojakšice »Rijeke«, naime, ove sezone neće loviti trofeje već – iskustvo, klub opterećen financijskim problemima napustile su sve djevojke koje su ga mogle napustiti, ostale su tek mlade nade koje tek trebaju dokazati može li se na njih ozbiljnije računati u budućnosti.   

Individualni rad


– Umoran sam, ljeto mi je bilo prilično dugo, a i ušao sam u jedno vrlo turbulentno razdoblje u životu u kojemu moram posložiti prioritete. S predsjednikom Tončinićem sam dogovorio da Krešimir Jurić preuzme prvu ekipu, ja ću svoj doprinos pokušaju izlaska iz krize dati kao prvi čovjek stručnog stožera – započet će Igor Lovrinov, koji će, naravno, i dalje raditi trenerski posao u klubu. Neće sjediti na klupi, ali će zato individualno raditi s mladim djevojkama, što je uostalom po povratku s europskog prvenstva već i započeo.    – Izašli su nam na ruku u dvorani, dozvoljavaju nam da radimo individualno u jutarnjim terminima. Naravno, nikad nije bilo upitno, apsolutno ću pomoći svojim radom i znanjem. Međutim, kao trener se neću nametati. Trener mora imati svoju autonomiju rada, trener mora sam izgraditi svoj autoritet, a ja ću Krešimiru Juriću tu uvijek biti na raspolaganju da mu pokušam pomoći.    Otvoreno je ostalo i pitanje izborničke uloge. Nije tajna da je Igor Lovrinov nezadovoljan odnosom saveza i prema njemu kao izborniku i prema reprezentaciji u cjelini. Još na Europskom prvenstvu u Njemačkoj najavio je da nikakve odluke neće donositi prije nego sjedne s čelnim ljudima HOU-a, do sastanka još uvijek nije došlo.    – Reprezentacija je trenutačno na statusu quo. Dogovoreno je da idući tjedan sjednemo i razgovaramo, a ono što ja sigurno znam je da pod uvjetima pod kojim sam do sada radio više ne želim voditi reprezentaciju. Ne tražim ništa pretjerano, tražim samo ono što mi je na neki način usmeno obećano prije nego sam uopće postao izbornik. Ne bih volio da sada ispadne da sam napravio nekakav rezultat pa postavljam nebulozne zahtjeve. Vraćam se na ono što je dogovoreno kada smo prvi put Zdeslav Barač i ja razgovarali prije petnaest mjeseci, tada sam postavio nekakve uvjete i predsjednik je rekao da su uvjeti prihvatljivi – zaključio je Igor Lovrinov odluke kojega su logična posljedica svega što se posljednjih godina zbivalo na hrvatskoj odbojkaškoj sceni. Lovrinov je rastao zajedno s klubom, nanizao petnaest trofeja, trošio energiju nastojavši zadržati i motivirati ekipu u mnogim kriznim godinama i zasićenje je bilo neminovno.   

Nikad gore


Situacija u Rijeci danas je gora nego je to ikada bila. Ne toliko zbog činjenice da će se s mladim djevojkama praktički krenuti od nule, Rijeka je to već prolazila, u sportu je to proces koji svatko prije ili kasnije mora proći, koliko zbog činjenice da se niti ove sezone ne vide naznake da bi se klub financijski mogao stabilizirati. A pitanje je koliko dugo klub uopće još može opstati bez sredstava nužnih za normalno funkcioniranje. Pritom ne treba zaboraviti niti dugove koji pritišću, naročito one prema bivšim odbojkašicama koji tek moraju doći na naplatu. Pred mladim riječkim odbojkašicama su teški dani napornih treninga i dokazivanja. Padovi će biti neminovni, bit će ih više nego uspona. Naročito ove godine, u gornjem domu Riječankama niti protiv jedne ekipe neće biti lako igrati.