Trener odbojkaša Rijeke

Liverić: ‘Igramo se odbojke i to radimo sve bolje i bolje’

Kristian Sirotich

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Pozivamo sve ljubitelje sporta i odbojke u srijedu na Trsat, da dođu i da nas podrže. Puna dvorana ovoj ekipi sigurno neće biti opterećenje, već izazov i poticaj da pokuša izboriti ono što nitko od nas nije očekivao – kaže Velimir Liverić



RIJEKA Za srijedu u 19 sati u Dvorani mladosti na Trsatu zakazan je početak druge utakmice polufinala doigravanja odbojkaša u kojem će Riječani biti domaćini zagrebačkoj »Mladosti«. Odbojkaši »Mladosti« u Rijeku dolaze kao favoriti, ali ni u kom se slučaju nemaju pravo nadati rutinskoj utakmici i plasmanu u finale.


A razlog tome je fenomenalna riječka momčad, koja je u subotu suvereno vladala Domom odbojke »Bojan Stranić« i senzacionalnom pobjedom u zagrebačke redove zasigurno unijela popriličnu dozu nervoze i neizvjesnosti.


Nema baš puno riječkih odbojkaških generacija što su se radovale na terenu zagrebačke »Mladosti« pa je svaka pobjeda posebno važna i emotivna. Niti ova po tom pitanju nije iznimka pa nikoga ne treba čuditi erupcija oduševljenja što je uslijedila nakon što je Luka Lasić realizirao prvu meč loptu.




– Trebalo je to emotivno proslaviti – zadovoljan je trener Velimir Liverić. – »Rijeka« dugo nije pobijedila »Mladost« u Zagrebu, ova generacija nikada nije slavila protiv »Mladosti«, nismo ih pobjeđivali niti u mlađim uzrasnim kategorijama.


Ali, zaslužili smo pobjedu. Moram biti iskren i reći da je ova momčad protiv »Mladosti« u Zagrebu odigrala svoju taktički najzreliju utakmicu, jako smo malo griješili, nismo im dali disati – ponosan je Liverić, koji ima previše iskustva da ne bi bio svjestan činjenice da će »Mladost« u Rijeku doći izuzetno motivirana, odnosno da će njegovi odbojkaši iduća dva dana morati zadržati prisebnost i pokušati još jednom ponoviti sve ono što su pokazali u Zagrebu.


Mladost je favorit


– Pretpostavljam da će se »Mladost« sada drugačije pripremati za nas, u Rijeku će sigurno ići na pobjedu jer ih samo pobjeda vraća u igru za plasman u finale doigravanja. Povrh toga, »Mladost« je i dalje favorit 90:10. Jesu li nas podcijenili?


Mislim da nisu. Igrali smo odlično, zaista smo vrlo malo griješili, u djelo smo proveli sve ono što smo u pripremi utakmice i zamislili. I to nas je nagradilo – dodaje Liverić, koji je uvjeren da su njegovi momci nakon ove pobjede i dalje čvrsto nogama na zemlji.


– Mi se igramo odbojke, iz kola u kolo radimo to sve bolje i bolje. Ovi su odbojkaši dokazali da su sazrijeli, ali sada moraju pokazati da su postali pravi muškarci. Nema više povratka na one naše dječje igre i na one naše dječje bolesti. Nakon ove utakmice definitivno više nemaju razloga ne vjerovati u sebe.


Možda tek možemo žaliti za onom jednom sezonom u drugom odbojkaškom razredu jer nije isto igrati protiv slabijih i protiv jačih suparnika, samo ovako velike utakmice iz tebe kao sportaša mogu izvući maksimum. Nisu igrači strojevi pa da ih možeš programirati da uvijek igraju isto, naročito ne protiv slabijih suparnika – zanimljivo zbori Liverić, koji je već jučer polako pripremao strategiju pristupa drugoj utakmici polufinala doigravanja.


– Danas nas očekuje taktički trening, dorada nekih taktičkih stvari koje smo radili u Zagrebu, a nismo smjeli. Za razliku od »Mladosti« mi nemamo nikakvog imperativa, mi ne moramo ovo ili ono. I vjerujem da ćemo zbog toga biti pravi i da ćemo se na pravi način još jednom predstaviti gledateljima.


Zato i pozivamo sve ljubitelje sporta i odbojke u srijedu na Trsat, da dođu i da nas podrže. Puna dvorana ovoj ekipi sigurno neće biti opterećenje, već izazov i poticaj da pokuša izboriti ono što nitko od nas nije očekivao. I još nešto moram reći. Ovi su odbojkaši akademski građani ovoga grada, imaju amaterska primanja i velika bi im čast bila igrati pred većim brojem ljudi.


Znam da su oni to zaslužili, a i znam da će im to biti podstrek i motiv da nastave tamo gdje su započeli u Zagrebu. Velika su klapa, veliki su zaljubljenici u ovaj sport i imaju velika odricanja. Možda to netko primijeti i nagradi – naglasit će trener Riječana, koji dobro zna kakav njegovi odbojkaši moraju imati dan da bi ponovili uspjeh iz Zagreba.



Iako je mnogih sezona mučio muku s financijama, situacija u riječkom klubu posljednjih se sezona na neki način stabilizirala. Stabilizirala u smislu – skromnosti. U Rijeci se odbojka ne igra zbog novca, u Rijeci je odbojka – čista ljubav. Igrači imaju hranarine, ponekad nisu redovite, ali to ih ne spriječava da iz utakmice u utakmicu ne igraju sve kvalitetniju odbojku.


– Ove i prošle godine najduže čekanje na hranarinu, odnosno stipendiju, bilo je mjesec dana. Skromni su to iznosi, naravno da bi mogli biti bolji i da ne bi trebalo biti toga čekanja. Nadam se da će se i to popraviti. Dečki su uvijek bili klapa, uvijek se super treniralo. Financije su uvijek bile iste, to nikoga nije dizalo niti spuštalo.


Svi su bili veliki zaljubljenici u ovaj sport i to treba posebno cijeniti. Možda baš ovaj rezultat potakne ljude u Gradu i Županiji da nam pomognu pronaći nekog sponzora, da uspijemo zadržati ovaj kadar, ali i da proširimo bazu, što intenzivno radimo već nekoliko zadnjih godina – zaključit će Liverić, koji je na kormilo Rijeke došao 1996. godine i vjerojatno je jedan od najdugovječnijih trenera za kormilom jednog kluba u riječkom sportu.



Suđenje


– Dan mora biti onakav kakav je bio u Zagrebu. Pun želje, volje, samopouzdanja, utakmica s puno igre bez lopte, puno kretanja. To smo u Zagrebu super odradili, to je bit pobjede. Ne vidim razlog da se ne nastavi tako dalje. Pokušat ćemo ispraviti greške iz Zagreba i vjerujem da nam se to neće događati.


»Mladost« će se morati malo više potruditi da bi nas pobijedila – dodaje Liverić, koji je nakon utakmice u Zagrebu imao malo pritužbi na suđenje. Boji li se sličnog scenarija u uzvratnom susretu?


– Ne bojim se suđenja i ne zanima me to. U Zagrebu smo graknuli na vrijeme pa se neke stvari nisu ponavljale. Nema razloga da se u našem sportu povlače sudački repovi, uvijek će biti nekih sitnih odluka na koje nitko neće reagirati, ali neke krupne pogreške su zaista pretjerane. A pritom s klupe ništa ne smiješ reći. Vjerujem da će suđenje biti objektivno.