Odbojkašice Rijeke dočekuju Mladost

Jurić: ‘Tražim samo jedno – maksimalni angažman!’

Ivan Volarić

Krešimir Jurić / Snimio Vedran KARUZA

Krešimir Jurić / Snimio Vedran KARUZA

Za pobjedu  se treba poklopiti niz stvari. Neće mi biti žao ni poraza pod uvjetom da djevojke pruže sve od sebe – kaže trener Riječanki Krešimir Jurić



RIJEKA   Nakon dugo vremena na Trsatu se igra derbi – nogometnim žargonom  – hrvatski ženski odbojkaški »El Clasico«. Drugoplasirana »Rijeka CO« dočekuje u Dvorani mladosti (17.30 sati)  vodeću »Mladost«.


Zajedno su osvojile 22 (Mladost 12, Rijeka 10) naslova prvaka, ostavile drugima mrvice – svega četiri prvenstva. Iako nosi određeno breme tradicionalno visokih očekivanja, aktualni sastav trenera Krešimira Jurića ne treba opterećivati slavnom, trofejnom prošlosti.


Mlada riječka ekipa, koja se ove sezone vratila u Superligu, otvorila je prvenstvo s četiri pobjede i jednim porazom. »Mladostašice« su s druge strane u pet nastupa upisale isto toliko pobjeda. Slavile su i kod aktualnih prvakinja »Marine Kaštele«, koje su nedavno u Dvorani mladosti slomile otpor Riječanki tek u petom setu. Jurićeva ekipa posljednjih je tjedana pretplaćena na dramatične završnice utakmica i pet setova.




Nakon domaćeg poraza od »Marine Kaštele«, svladale su 3:2 »Novu Gradišku«, a prošle srijede tim rezultatom na Trsatu je u četvrtfinalu Kupa slavila »Kaštela Cemex«.


– Pokazali smo u prve tri, četiri utakmice ove sezone dobro lice, sve je bilo OK – analizira trener Riječanki Krešimir Jurić uvodni dio sezone svoje ekipe.



Dvostruki odbojkaški program večeras (19.45) na Trsatu nastavljaju odbojkaši Rijeke i Centrometala u sklopu šestog prvenstvenog kola. Mali je to ligaški derbi, sudar trećeplasiranih Riječana i četvrtoplasiranih Međimuraca koji imaju jednu pobjedu manje.Momčad Velimira Liverića utakmicu dočekuje nakon proboja u polufinale Kupa u pet setova protiv Medicinara te nakon što im je ždrijeb bio naklonjen. Naime, Riječani će u dvije utakmice polufinala igrati protiv Siska kojeg su u četvrtom kolu svladali na trsatskom parketu 3:0. Prva utakmica zakazana je za srijedu, 15. studenog, u Sisku, dok termin uzvrata još nije određen. U drugom ogledu Kupa sastaju se Mladost – Mladost Ribola Kaštela, što je velika prigoda da Rijeka izbori finale s jednom od ponajboljih hrvatskih momčadi. (D. F.)


–  Međutim, dogodio nam se domaći poraz od »Marine Kaštele« 3:2, pa smo izvukli 3:2 od »Nove Gradiške«, a onda izgubili 3:2 u kupu od »Kaštele Cemex«. Zaredale su nam se u posljednje vrijeme malo teže utakmice što se tiče rezultata. Nadam se da su djevojke posljednje utakmice shvatile kao dovoljno upozorenje. Djevojke su pokazale da mogu jako puno kada žele i kada su unutra, ali isto tako da mogu jako puno toga zabrljati kada nisu prisutne duhom na parketu.


S obzirom na sve što je rekao,  Jurić će od igračica »Rijeke CO« uoči derbija staviti samom jedan imperativ.


– Tražim samo maksimalni angažman! – nastavlja trener Riječanki. – Na kraju utakmice ćemo vidjeti gdje će nas takav pristup odvesti. Neće mi biti žao ni poraza pod uvjetom da djevojke pruže sve od sebe, a ako bude kao u prva dva seta protiv »Kaštele Cemex« u Kupu ili u Novoj Gradiški, onda je prirodno da se javlja nezadovoljstvo. Sve ovisi o pristupu. Normalno, da se kao sportaš uvijek nadam pobjedi, međutim za to se treba poklopiti niz stvari. Nismo u tom slučaju u pitanju samo mi već i naše suparnice koje će se sigurno nešto pitati.


Riječanke su prošle sezone odigrale dvije utakmice polufinala doigravanja s »Mladostašicama« i pokazale da mogu parirati kvalitetni(ji)m suparnicama  kada se poklope određeni preduvjeti.


– U prvoj utakmici u Zagrebu su bile puno bolje, nismo tada ni imali previše informacija o njima – prisjeća se Jurić. – Međutim, uzvrat u Rijeci je bila naša najbolja utakmica prošle sezone. Bili smo u egalu, na kraju izgubili 15:13 u petom setu. One su u odnosu na prošlu sezonu malo promijenile ekipu, ali kada podvučem crtu mislim da su bolje nego prošle sezone. »Mladost« je  ove sezone prvi kandidat za osvajanje naslova.Riječanke su prošle srijede mogle tijekom proslave Tončinićeva jubileja vidjeti televizijske isječke osvajanja prvoga Kupa Hrvatske (1992. godine) i velike riječke pobjede nad »Mladosti«. Zagrepčanke su i tada uživale status fovorita, ali  na kraju ih je slomio riječki inat!