Grand Prix

Hrvatske odbojkašice pobjednice treće skupine

Hina

NL arhiva

NL arhiva



ALMATI Pomlađena hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija ostvarila je veliki uspjeh te postala pobjednikom treće skupine World Grand Prixa, nakon što je u nedjeljnom finalu završnog turnira održanog u kazahstanskom Almatiju svladala domaću reprezentaciju s 3-0 (25-19, 29-27, 25-16) te time izborila promociju u drugu jakosnu skupinu ovog natjecanja za sljedeću sezonu.


Kazahstanske odbojkašice su bolje započele dvoboj i povele 4-1, ali već do prvog tehničkog ‘time-outa’ Hrvatska je preuzela vodstvo koje nije ispuštala do kraja prvog seta. Drugi set je nakon uvjerljivog vodstva naše reprezentacije (19-11) prerastao u pravu dramu. Kazahstanke su uhvatile veliki zaostatak te čakimale i tri set-lopte (24-23, 25-24, 27-26), prije nego što je najbolja hrvatska napadačica Samanta Fabris donijela pobjednički bod za prednost 2-0 u setovima.


Od dramatičnog i za njih nepovoljnog raspleta drugog seta domaće odbojkašice nisu se uspjele oporaviti. Odlučujućom se pokazala serija hrvatskih odbojkašica od sedam poena, kojom su povele 21-13 u trećem setu. Deset poena poslije, nakon točno 100 minuta igre, pogreškom Kazahstanke Šenberger izabranice Miroslava Aksentijevića realizirale su prvu meč-loptu i mogle početi slaviti svoj veliki trijumf.




Treće mjesto na turniru osvojile su Peruanke koje su u nedjelju s 3-2 (25-17, 21-25. 25-22. 23-25, 15-6) svladale reprezentaciju Kolumbije.


Ekipa pod vodstvom izbornika Miroslava Aksentijevića do ovog je sjajnog uspjeha došla uz samo jedan poraz, od reprezentacije Perua, na uvodna dva turnira, iako je u reprezentaciji nastupilo niz debitantica koje su morale zamijeniti standardne i ponajbolje igračice iz prijašanjih godina, poput Maje Poljak, Senne Ušić Jogunice, Ivane Miloš, Katarine Barun Šušnjar i drugih. No, mlade Rene Šain, Ema Strunjak, Bruna Vranković, Iva Jurišić i Lea Cvetnić dokazale su da se na njih itekako može računati u budućnosti.


Peruankama su uzvratile pobjedom u polufinalu završnog turnira u Almatiju, a sve začinile i slavljem protiv domaće reprezentacije koju su Hrvatice u jačem sastavu redovito pobjeđivale u prošlim izdanjima Grand Prixa te na svjetskom prvenstvu. Bio je ovo četvrti dvoboj Hrvatske i Kazahstana te četvrta pobjeda naših odbojkašica.


Sljedeće godine Hrvatska će se natjecati u skupini 2 iz koje će u treći jakosni razred preseliti Kenija. Hrvatske odbojkašice će u skupini 2 dočekati reprezentacije Kanade, Argentine, Češke, Bugarske, Portorika te poraženi iz današnjeg finalnog dvoboja Poljske i Dominikanske Republike.