Nema više nazad...

Šovinističko divljanje u Splitu srušilo temelje lige

Igor Duvnjak

Duje Peroš (Primorje EB)/Foto Arhiva NL

Duje Peroš (Primorje EB)/Foto Arhiva NL



RIJEKA Uzalud dugogodišnji trud tolikih odgovornih i dobronamjernih, nekolicina zlonamjernih i neodgovornih to može srušiti za tili čas. Na žalost, zorni primjer te tvrdnje su nam posljedice najnovijeg u nizu već tolikih takozvanih »splitskih slučajeva«, u kojem je nekolicina tamošnjih »junaka« dijelila udarce svim i svačim po nedužnim vaterpolistima »Crvene zvezde«, a kolateralnih žrtava ima koš i još, zaplelo se klupko i pitanje je hoće li i kako biti razmršeno.


Šovinistički inspirirana grupica tamošnjih huligana je kukavičkim, sramotnim napadom u biti srušila temelje Regionalne lige, natjecanja koje je zaživjelo na teritoriju bivše Jugoslavije, nadmetanja kojim su klubovi iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore, boreći se s brojnim problemima besparice i odlaska kvalitetnih igrača u inozemstvo, nastojali zadržati sjaj brojnih kvalitetnih klubova sa ovih prostora i u današnje vrijeme sa nekim novim klincima. Sada su u taj specifični vaterpolski svijet banuli neki nepozvani, samozvani djelitelji tko zna kakvih sve ne lekcija i odjednom su stvorili problem kojemu se teško nazire neko povoljno rješenje.


Nakon vijesti o privođenju počinitelja koji su nasrnuli na nedužne beogradske vaterpoliste u Splitu, kao bomba je odjeknula vijest iz Beograda, poruka da tamošnji klubovi do kraja sezone iz sigurnosnih razloga više neće nastupati u Splitu niti na 200 kilometara od njega, što u prijevodu znači niti u Dubrovniku, Zadru i Šibeniku. Iz Hrvatskog vaterpolskog saveza je stigao promptni odgovor koji je potpisalo međunarodno ugledno ime Perica Bukić, koji poručuje da zaključak iz Srbije u praksi nije provediv što »jedino ukazuje na prekid suradnje i njihovo istupanje iz zajedničke vaterpolske lige«.




Sve zajedno, iz malo riječi je rečeno mnogo toga, bez obzira koliko reakcija iz Srbije na sramotni splitski incident bila ishitrena ili ne. Sport je i ovog puta ni kriv ni dužan bio arena u kojoj su divljaci iskazali svoje niske strasti, zadajući udarce svim i svačim nedužnim beogradskim sportašima, od kojih se jedan zbog straha za život usred veljače morao spašavati skakanjem u more, nokautirali su ne samo vaterpolo, nego su poljuljali i temelje suživota Hrvatska i Srba, koji, nažalost, i bez toga ciklički doživljavaju povremene manje ili slabije potrese, bez obzira što su poslije rata u Hrvatskoj već prošle tolike godine.


Bilo kako bilo, one subote 9. veljače, naravno, nije odigrana splitska utakmica između Crvene zvezde i domaćeg Mornara Brodospasa, a na žalost, dojam je da po svemu sudeći ni ovog Regionalnoj vaterpolskoj ligi nema spasa.